sobota 24. decembra 2011

Kuracie stehná vyprážané v rúre


Kuracie stehna vyprazane v rure na ghee



ČO POTREBUJETE: 

kuracie stehná 
soľ
ghee 

na trojobal: 
hladká múka 
vajcia 
domáca strúhanka 


Kuracie stehna vyprazane v rure na ghee



AKO POSTUPOVAŤ: 

Kuracie stehná umyjeme, osušíme, nasolíme.

Kuracie stehna vyprazane v rure na ghee


Postupne obalíme v múke, v rozšľahanom vajíčku (do ktorého som vmiešala trocha mlieka a štipku soli) a v strúhanke.

Kuracie stehna vyprazane v rure na ghee


Plech vymastíme s ghee, obalené kuracie stehná a kĺby naň uložíme tak, aby sa neprekrývali. Na každý kúsok ešte dáme trocha ghee a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180-200 st. na 25 minút. Potom ich obrátime a pečieme ďalších 25-30 minút.

Kuracie stehna vyprazane v rure na ghee



Kuracie stehna vyprazane v rure na ghee

streda 21. decembra 2011

VIANOCE

Som si ista, ze vo vasich domovoch to uz rozvoniava vanilkou, skoricou, ci klincekami. Mozno uz vam svetielkuje vianocny stromcek v izbe tak ako nam uz dva dni a mozno vas caka zdobenie zajtra alebo den pred Stedrym dnom. Za oknami zima, v zibe teplo domova. (U nas teplo aj za oknami :)

Tento rok sa mi trosku nedarilo s pripravami, dokonca som mala obavy, ze nestihnem ist do stareho bytu ani pre stromcek a ozdoby. Vsetko som vsak nakoniec stihla.

Stromcek uz nam rozveselil izbu, darceky su skovane a zabalene, dnes som sa dala na pecenie vianocneho pecivka (Citronove kekse a Linecke) a atmosferu som si sprijemnila vianocnymi pesnickami od Karla Cernocha, ktore miluje aj moja mama.


1


2



Je mi troska smutno, rada by som bola s rodinou, je mi smutno, pretoze mi chyba v tieto dni akosi viac babicka (aj ked inokedy nie menej). Je mi luto, ze nestihla spoznat moju rodinku.... pravnucatka by iste velmi lubila.....


Tesim sa zaroven na pripravu stedrovecernej vecere. Nase indicke menu pozostava z kuracej polievky, vyprazenych kuracich stehien (tento rok budem vyprazat v piecke), vyprazenej rybky, dusenej ryze, sosovicoveho kari a samozrejme majonezoveho salatu, ktory mne na Vianoce nesmie chybat.

Prajem Vam vsetkym, co sa na tychto strankach zastavite ci uz pravidelne, ci len nahodou, aby Vase sviatky prebehli v pokoji a ak je mozne stravili ste ich v kruhu svojej rodiny. Vesele Vianoce Vam vsetkym :)


3

utorok 20. decembra 2011

Dum Aloo



Dum Aloo




ČO POTREBUJETE:

asi 17ks baby zemiačkov
olej
(vhodný na vyprážanie je arašídový)
soľ
1/2 lyžice ghee
1 a 1/2 lyžice kokosového mlieka
8 toboliek zeleného kardamómu 
(alebo 1/2 lyžičky mletého kardamómu)
hrsť čerstvej koriandrovej vňate

na základ omáčky:
450ml vody
(alebo podľa potreby)
2 veľké paradajky
3/4 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
1-2 červené sušené chilli papričky 
2 plné lyžice mandlí
1 lyžička tmavej rímskej rasce
1 lyžička feniklových semien


Dum Aloo




AKO POSTUPOVAŤ:

Baby zemiačky dobre očistíme a vysušíme. Po obvode každého zemiačika pichneme 2-3 vidličkou. V hlbšej panvici poriadne zohrejeme olej. Baby zemiačky v ňom na stredne silnom ohni vyprážame asi 15 minút (do mäkka). Občas ich trocha poobraciame, aby sa prepražili rovnomerne. Vypražené ich odložíme bokom.

Dum Aloo


Kardamómové toboľky rozmixujeme v kávovom mlynčeku (alebo použite mažiar). Semienka sa pekne rozdrvia a šupka toboľky sa oddelí. Šupky povyberáme preč a podrvené semienka si odložíme.

Dum Aloo


Do hrnca dáme paradajky pokrájané na menšie kúsky, mandle, rímsku rascu, feniklové semienka, chilli papričky, cesnakovo-zázvorovú pastu a všetko zalejeme vodou. Vodu privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme nezakryté 12 minút. Potom všetko necháme trocha vychládnuť (aby ste si nezavarili motor na mixéri pri mixovaní; ak to váš mixér zvládne aj horúce, môžete rozmixovať ihneď). Uvarené paradajky s korením aj vodou, v ktorej sa varili rozmixujeme na omáčku.

Dum Aloo


Do hlbšieho hrnca dáme ghee a necháme ho zohriať. Pridáme rozdrvené toboľky kardamómu, ktoré okamžite na horúcom ghee zavoňajú. Hneď pridáme aj paradajkovú omáčku a premiešame. Omáčku privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme asi 10 minút, občas premiešame. (nepridávame vodu!) Potom pridáme senovku grécku, vypražené zemiačky, soľ a zľahka premiešame. Necháme na miernom ohni povariť ďalšie 3 minúty.

Dum Aloo


Nakoniec do hotového jedla vmiešame kokosové mlieko a nasekanú koriandrovú vňať.

Dum Aloo


Podávame s Jeera rice alebo Roti (chapati).

nedeľa 18. decembra 2011

Restauracia "Celebrations" v Nellore

Dnes sme sa vybrali na nakup potravin do najblizsieho mesta Nellore a rozhodli sme sa, ze dnes sa obed doma varit nebude, miesto toho sa najeme v meste, v nejakej restauracii.

1


Manzelovi niekto odporucil restauraciu “Celebrations” (podla menu indicka a cinska kuchyna), ktora je hned vedla potravin, kam chodim nakupovat.

2


Z vonku to vyzeralo byt celkom slusne, mensie miesto a mna len tak napadlo urobit nieco ako recenziu. Takze tu je moja prvotina.

Pri vstupe nas privitala celkom prijemna atmosfera, vsade ticho bzucala klimatizacia a miestnosti boli slabo osvetlene, co je vraj v restauraciach dobre, aby sa clovek sustredil na chut jedla a nerozptylovalo ho okolie (v tejto restauracii to pritmie vsak malo asi skryt ine nedostatky). Prave chodil hore dolu Brahmin s tackou a zehnal restauracii, vsetkym robil bodky, ciarky na celo.

3


Sadli sme si hned za prvy stol vedla akvaria, aby mensia dcera mala pri stole trosku zabavu. Akvaria su v indickych restauraciach oblubene. Myslim, ze restauraciu bez akvaria som zatial ani nevidela. Na stole boli korenicky... ani nie korenicky, pretoze to bola sol a cierne korenie v povodnom baleni, nie prilis peknom do restauracie. Dalej tam boli 3 dalsie misticky s pickle, nejakym miesanym korenim (farbou mi to pripominalo Amchoor) a kecup.... hm, naozaj kecup.

Priniesli nam Menu....

5


.... a zacala som ho “studovat”. Ceny boli rovnake ako vsade inde.

Kym sme cakali na jedlo prisiel pan s dvomi klietkami anduliek... vraj nesie ich na poschodie, kde je druha cast restauracie urobena pre deti a detske party, ktora je zariadena na temu “les”.

19


Nuz ale vtaky v restauracii? V detskej casti?? Hmmmmm.....

4


Po “prestudovani” Menu sme si objednali pre deti paradajkovu polievku (rozumejte Knorr s trochou smotany a kuskami neopeceneho chleba – ochutnali, odsunuli)....

6


.....Malai Kebab (velmi dobre!!)...

7


...Paneer butter masala...

8


...Mutton masala...

9


a Butter Naan.

10


Okrem polievky ostatne jedlo bolo troska pikantne, ale velmi chutne. A to je asi jedina dobra vec, aj ked dost dolezita, s ktorou som sa tu stretla.

11


Ked sme dojedli, spytala som sa casnika, ci by som si mohla urobit par fotiek v ich kuchyni. Bol velmi ochotny (takze to je druha dobra vec, boli velmi mili a ochotni) a bez vsetkeho ma zaviedol do kuchyne. Ked som vosla, vsetci zostali najprv v pozore a stichli.

12

13


Potom sa zacali usmievat, susotat a stuchat do seba, zopar kucharov mi dokonca aj chcelo pozovat. Kuchynka bola mala, na pripravu indickych jedal postacujuca, mali dokonca aj Tandoori pece, dve – jednu na placky a druhu na kebaby. Bohuzial, co ma vobec neocarilo bola spina..... vsade to bolo oprskane od kari, spinave, jednoducho chlievik. Nechcem ani vediet, co bolo v tych igelitkach, ktore im tam vsade viseli...

14

15

16

17


Slusne som sa podakovala, ze som si mohla pofotit, co som chcela a pobrala sa naspat k stolu. Kym sme cakali na ucet, popri stole prebehol maly svab. Ukazali sme ho casnikovi a on s kludom povedal, ze to on sa prisiel hrat s nasou Sanabkou :D (a myslel to vazne, to nebol vtip!)

Pri podani uctu som rychlo zaplatila a rychlym krokom sme sa presunuli do vedlajsich potravin, kde som si nakupila, aby som radsej uvarila doma a nemusela sa bat z coho dostaneme zltacku.

20

21


Zamer nakupit aj nejake vianocne darceky sa tiez nevydaril, pretoze je nedela... a v nedelu su obchodiky pozatvarane. Takze sme otocili auto a pobrali sa naspat domov.

23

22


Na zaver len tolko, ze restauraciu “Celebrations” by som odporucila len na vlastne riziko a neodporucila pre slabe zaludky.