utorok 27. decembra 2011

Cvikľový šalát / Beetroot raita

Cviklovy salat (raita)



ČO POTREBUJETE:

1 menšia cvikľa
Soľ
Mleté čierne korenie
Sušená mäta (možete použiť aj čerstvú, nasekanú)
1 lyžička šťavy z citróna
1/2 lyžice mletých mandlí
2 lyžičky Dahi (bieleho nesladeného jogurtu)


Cviklovy salat (raita)




AKO POSTUPOVAŤ:

Cvikľu uvaríme domäkka v tlakovom hrnci.

Ošúpeme a nastrúhame nahrubo.

Cviklovy salat (raita)


Pridáme postupne soľ, mleté čierne korenie, sušenú mätu, šťavu z citróna..

Cviklovy salat (raita)


.. mleté mandle, ktoré sme chvíľku opekali na suchej panvici (kým pekne nezavoňali), jogurt..

Cviklovy salat (raita)


.. a dobre premiešame.

Necháme vychladiť a môžeme podávať ako šalátovú prílohu.

pondelok 26. decembra 2011

Zapekaná brokolica / Broccoli au gratin


Zapekana brokolica



ČO POTREBUJETE:

1 menšia brokolica
maslo
(použila som slané maslo)

na bešamel:
1 lyžica masla
1 lyžica múky
mlieko podľa potreby
syr na strúhanie
mletý muškátový oriešok


Zapekana brokolica



AKO POSTUPOVAŤ:

Zapekaciu misku vymastíme maslom. Na maslom vymastenú misku uložíme ružičky brokolice. V hrnci si pripravíme bešamel, ktorý ochutíme strúhaným syrom a muškatovým orieškom. Bešamelom zalejeme brokolicu. 

Zapekana brokolica


Rúru predohrejeme na 200st. a brokolicu pečieme 20 minút (ak máme rúru s grilom, môžeme piecť pod ním). 

Zapekana brokolica


Podávala som ju so zemiakovým pyré. 

Gajar matar ki subzi

IMG_7072




ČO POTREBUJETE:

200ml pohár nakrájanej mrkvy
200ml pohár hrášku
1/2 lyžice ghee
1 plochá lyžička ajwain (ak nemáte, môžete použiť rímsku rascu alebo oregano)
1/3 lyžičky mletej kurkumy
soľ
1 zelená chilli paprička 
½ lyžičky mletého koriandru
½ lyžičky garam masala
troška vody
1 lyžička šťavy z citróna alebo limetky


IMG_7081




AKO POSTUPOVAŤ:

V hlbšej panvici zohrejeme ghee, pridáme ajwain, ktorý hneď zavonia. Pridáme kurkumu a premiešame.

IMG_7058


Pridáme chilli papričku. Ďalej pridáme nakrájanú mrkvu a hrášok. Osolíme a premiešame. 3-5 minút premiešavame a opekáme na miernom ohni.

2


Potom pridáme mletý koriander a garam masala a dobre premiešame.

IMG_7065


Podlejeme troškou vody a zakryté na miernom ohni dusíme do mäkka, ďalších 8-10 minút. Do hotového jedla zamiešame citrónovú šťavu, odstavíme z ohňa a zakryté necháme 10 minút odležať.


IMG_7073


Môžeme podávať s chapati.

Aloo Methi / Baby potatoes with fenugreek leaves


Aloo methi



ČO POTREBUJETE:

24ks baby zemiačkov
1 viazanička čerstvých lístkov senovky gréckej
(=1 veľká hrsť nasekaných čerstvých lístkov)
olej
1 plochá lyžička tmavej rímskej rasce (shahi jeera)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
soľ
1/2 lyžičky garam masala
1 lyžička šťavy z citróna
(miesto garam masala a šťavy z citróna môžete použiť ½ lyžičky korenia Amchoor-sušeného manga)


Aloo methi



AKO POSTUPOVAŤ:

Baby zemiačky asi 10 minút povaríme a ošúpeme. (Ak sa nechcete šúpať s baby zemiačkami, môžete použiť aj veľké zemiaky, uvariť, ošúpať a pokrájať na veľkosť baby zemiačkov.) 

V hlbšej panvici zohrejeme 1 lyžicu oleja, pridáme rímsku rascu, oheň zmiernime a necháme ju rozvoňať. Potom pridáme kurkumu a chilli korenie a panvicu hneď odstavíme z ohňa, aby nám chilli korenie neprihorelo a nezhorklo. 

Aloo methi


Pridáme nasekané lístky senovky gréckej a panvicu vrátime na mierny oheň. Premiešame. 

Aloo methi


Ihneď pridáme ošúpané zemiačky, soľ a premiešame. Asi 1-2 minútky opekáme (nepridávajte vodu), občas premiešame.

Nakoniec pridáme garam masala a citrónovú šťavu (alebo miesto nich amchoor) a dobre premiešame. Minútku ešte prehrejeme a odstavíme z ohňa. Prikryté necháme 10 minút odležať. 

Aloo methi



Môžeme podávať s Chapati. 

sobota 24. decembra 2011

Štedrý deň / Coconut cookies

Tak ako sa ma ešte pár dní pred Vianocami (a vlastne ešte včera) nechytala atmosféra tohto obdobia, tak sme nakoniec dnešok strávili s dobrou náladou, dobrým jedlom a hlavne - spolu. Stromček sme si ozdobili o pár dní skôr, aspoň sa mu môžeme tešiť trošku dlhšie.

deti



Keďže strúhanku u nás buď nedostať alebo ju dostať, ale urobenú zo sladšieho pečiva, vždy si na vyprážanie robím svoju vlastnú. Vopred som si upiekla jeden väčší chlebík, ktorý som potrhala na menšie kúsky a sušila v piecke, až kým neboli celkom tvrdé a dali sa pomlieť na peknú, hnedú strúhanku.

Stedry den 2011



Stihla som aj niečo napiecť... citrónové kekse, linecké a kokosky z bielok, ktoré mi zostali z citrónových keksov. (recept na kokosky uvediem nižšie)

pecivo


Deň pred štedrým dňom robievam domácu majonézu do šalátu a inak tomu nebolo ani tento rok. Všetka smola, ktorú som mala pred sviatkami bola preč a mne sa všetko darilo. Vymiešala som peknú, žltučkú majonézu (z čerstvých domácich vajíčok), ktorá sa mi nezrazila, z čoho som mala radosť ako malá (ako vždy, keď sa mi niečo podarí).

Stedry den 2011



Nachystala som majonézový šalát, ktorý odpočíval až dodnes v chladničke.

Stedry den 2011



Samozrejme, bolo ho treba ochutnať 😀

Stedry den 2011



Večer som vytiahla z mrazničky kuracie stehienka, ktoré som plánovala dnes vypražiť v piecke... a na vrchnáku nádoby, v ktorej boli zamrazené, bola krásna vrstva ľadu... takže aj ja som mala trošku zimy 🙂

Stedry den 2011



Dnes som uvarila manželovi šošovicové karí, dusenú papriku s baby kukuričkami, Salonke zemiakovú kašu (má asi menej mojich génov, lebo neľúbi majonézový šalát!), mala som v pláne vypražiť rybku (ale žiadnu mi nedoniesli :( ), vypražila som kuracie stehienka v piecke (recept nižšie), uvarila kuraciu polievku a udusila ryžu. Salonka aj na Štedrý deň bohužial bola v škole, keďže v jej škole Vianoce veľmi neslávia a ja som počas varenia pozerala so Sanabkou Krtečka...





Štedrovečerná večera bola tá najlepšia večera z celého roka. Nie preto, že sú Vianoce alebo žeby nejako viac chutila, ale preto, že sme sedeli všetci spolu pri jednom stole, čo býva počas roka málokedy, pretože deti musia papať skôr, aby skoro išli spinkať a manžel v čase večere vždy pracuje. Na Štedrý deň si však každý rok vyhradí hodinku a k večeri si sadneme všetci spolu.
Keď sme všetko z tanierov zjedli, poslala som deti a tatinka obuť sa von. Po večeri sme sa troška poprechádzali, aby nám potrávilo. Kým sa obúvali, ja som "akože" išla ešte zhasnúť svetlo do kúpeľne.... 🤭

darceky



Chvíľku sme sa poprechádzali a keď sme sa vrátili, čakalo prekvapenie....

darceky


darceky


darceky







A tu sú vyššie spomínané recepty:


* * *

KOKOSKY


Kokosky



ČO POTREBUJETE:

2 bielka
100g práškového cukru
100g kokosovej múčky
1 lyžička kukuričného škrobu

olej na vymastenie plechu
muka na vysypanie plechu



AKO POSTUPOVAŤ:

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Po lyžicách doňho zašľaháme cukor. Nakoniec vmiešame kukuričný škrob a kokosovú múčku. Plech na pečenie si vymastíme a vysypeme múkou. Lyžicou kladieme bielkové kôpky naň. Rúru si predohrejeme na 150st. A kokosky pečieme 20-25 minút do hnedkava. Upečené necháme poriadne vychládnuť. Odporúčam ich piecť deň vopred, na druhý deň sú lepšie, chrumkavejšie.
Ak chcete, hotové kokosky si môžete namáčať do čokoládového kúpeľa a nechať stuhnúť.









U nás sa už štedrý deň pomaličky končí, vy sa ešte len chystáte večerať.... tak vám prajem dobrú chuť.


Stedry den 2011


Na záver sa v tomto roku s vami lúčim a prajem vám, aby ten budúci bol lepší, veselší, úspešnejší ako ten, čo pomaličky končí.