streda 15. februára 2012

Vysmážaná korenená ryba / Fried spicy pomfret

1



ČO POTREBUJETE:

naporcovanú rybu (použila som pomfret)
soľ
citrónovú šťavu

na obaľovanie:
1 a 1/2 lyžice kukuričného škrobu
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžičku mletého chilli korenia
1 lyžičku mletého koriandru
štipku soli

olej na vysmážanie




AKO POSTUPOVAŤ:

Rybku umyjeme a osušíme. Osolíme a kvapneme na ňu niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Necháme 10 minút postáť. 

2


Zatiaľ si v miske zmiešame korenie... 

3


... s kukuričným škrobom a štipkou soli. 

4


Olej v hlbšej panvici poriadne zohrejeme. Keď je horúci, kúsky ryby obalíme v pripravenej korenenej zmesi...

5


... a ihneď vkladáme do oleja. Vysmažíme z oboch strán na silnom ohni do hneda. 

6

utorok 7. februára 2012

Methi Murgh Kadhai

Methi murgh kadhai




ČO POTREBUJETE:

2 kuracie stehná aj s kĺbom; vykostené a pokrájané na rezančeky 
2 lyžice paradajkového pretlaku
4 strúčiky cesnaku
1/2 lyžičky mletého kašmírskeho chilli korenia
olej
1/2 lyžičky rímskej rasce
soľ
1/3 lyžičky mletej kurkumy
troška vody na podliatie
za hrsť nasekanej senovky gréckej - čerstvých lístkov 
za hrsť nasekanej vňate koriandru


Methi murgh kadhai



AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame paradajkový pretlak, nastrúhaný cesnak a chilli korenie.

Methi murgh kadhai



V hlbšej panvici zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu a počkáme chvíľku kým praskne a zavonia. Oheň zmiernime a pridáme paradajkový pretlak (miesto pretlaku môžete použiť 2 rozmixované paradajky). Pol minútky necháme prehriať. Pridáme kurkumu.

Methi murgh kadhai



Ďslej pridáme kuracie rezančeky a osolíme. Dobre premiešame.

Methi murgh kadhai



Podlejeme troškou vody, privedieme ju k varu, znova oheň zmiernime, panvicu prikryjeme a varíme 15 minút.

Methi murgh kadhai



Potom pridáme nasekanú senovku grécku a koriandrovú vňať, premiešame, zakryjeme a minútku necháme prehriať. Odstavíme panvicu z ohňa a zakryté necháme 10 minút odležať.

Methi murgh kadhai



Podávame buď s dusenou ryžou, s Jeera rice alebo nejakým jednoduchým Pulaom.

nedeľa 5. februára 2012

Zemiaky s bielym makom

Zemiaky s bielym makom



ČO POTREBUJETE:

olej
4 stredne veľké zemiaky
1/2 lyžičky horčičných semienok
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 sušená kašmírska chilli paprička 
1/2 lyžičky mletej kurkumy
soľ
troška vody na podliatie


Zemiaky s bielym makom



AKO POSTUPOVAŤ:

Na suchej panvici, na stredne silnom ohni opečieme mak. Nie dlho, len kým zmení troška farbu a zavonia orieškovo. Často ho prehadzujte na panvici, aby vám nezhorel. Mak necháme vychládnuť a v mlynčeku alebo mažiariku popučíme/zomelieme a odložíme bokom.

Zemiaky s bielym makom


Zemiaky ošúpeme a pokrájame na kocky. V hlbšej panvici zohrejeme olej. Nie toľko, aby v ňom zemiaky plávali, ale dosť na to, aby sa v ňom všetky rovnomerne pražili. Keď je olej dobre horúci, dáme doňho zemiaky a na silnom ohni ich opražíme do hnedkava. Občas ich poobracajte, ale nie príliš často. Opražené zemiačky vyberieme z panvice a odložíme ich bokom.

Zemiaky s bielym makom


V druhej panvici zohrejeme trošku oleja. Pridáme horčičné semienka a necháme ich prasknúť. Oheň zmiernime. Keď semienka prasknú, pridáme černušku, rímsku rascu, feniklové semienka a chilli papričku. Korenie oprážame na slabom ohni, kým paprička nestmavne troška (pozor, aby nezhorela) a korenie uvoľní vôňu. Papričku vyberieme. Ihneď pridáme kurkumu a opražené zemiaky. Dobre premiešame. Pridáme soľ a podlejeme troškou vody. Vodu privedieme k varu, oheň zasa zmiernime, panvicu prikryjeme a zemiaky povaríme asi 8-10 minút. Všetka voda sa musí vyvariť, takže nepodlievajte veľa. Nakoniec k zemiakom primiešame pomixovaný biely mak a odstavíme panvicu z ohňa. Prikryté necháme 10 minút odležať.

Zemiaky s bielym makom



Podávame napríklad s Chapati.

Pred 7 rokmi / 7 years ago

Ešte pred tým, než som prišla do Indie, Sunil kúpil pozemok blízko miesta, kde vtedy pracoval. Začal stavať dom, vysadil kokosové palmy a mangovníky. V septembri 2002, keď sme už mesiac boli svoji, sme sa tam presťahovali. Domček bol vnútri už hotový, už len vonku bolo treba dorobiť nejaké veci. V tomto domčeku obklopenom prírodou sme žili tri a pol roka. Potom následovalo sťahovanie do Bapatla. Príroda tam bola pekná, ale keďže to boli moje prvé roky v Indii a bola to úplná samota, bolo mi tam ťazlžko... smutno. To však neovplyvnilo to, že mám rada tamojších ľudí; hlavne Starého muža (inak volá sa Mati Ramanaya 😀)

Tento týždeň nám Mati Ramanaya aj jeho syn Venkaya párkrát volali, či by sme nemali cez víkend, v nedeľu čas a neprišli by sme. Samozrejme to nemalo byť len tak. Mali ceremóniu, keď deťom prvýkrát v ich živote oholia celkom vlasy a darujú ich Bohu. V dome je vtedy modlenie, nejaké tradície sa dodržujú a po tom všetkom následuje výdatný obed. A tak sme sa rozhodli, že pôjdeme.

Vyrazili sme z domu okolo obeda. Keď sme odbočili z diaľnice, cesty začali lemovať krásne, zelené, ryžové políčka. Nepotrebujem vidieť Varanasi, ani slumy Dharawi, ale tieto ryžové políčka, v ktorých sú kde tu roztrúsené palmy milujem. Pohľad na ne je ukľudňujúci a človek sa až zasníva.








Cestou sme sa zastavili v malom obchodíku pri ceste, aby sme si kúpili balenú pitnú vodu. Cez cestu tam prebehla opičia rodinka a bolo to oveľa krajšie ako pozerať sa na smutné opice v Zoo, ktoré Salonka videla v Hodoníne a dlho ju tie "zvieratkovské" tváre "mátali" a nedali jej pokoja, prečo sú tam pozavierané a ešte k tomu každé zvlášť.



Do Ponnapudi sme dorazili bohužiaľ neskoro. Už bolo po modlení a zvykoch, deti mali hlavy už oholené. A tak nás pozvali do domu Raviho - najstaršieho syna Starého muža.




Usadili nás v dome, ponúkli vodu a Venkaya nám priviedol ukázať svojich troch synov. Mladší dvaja sú dvojičky.




Ponúkli nám dobrý obed: Mutton Biryani, Mutton curry, pražené Vada a nejaké sladkosti. Všetko chutilo super, vôbec to nebolo prehnane štipľavé, také akurát aj pre mňa.



Po obede sme si chvíľku posedeli vonku pred domom, kde sa chodili pomaličky na nás pozerať ľudia z dediny. Boli zvedaví hlavne na našu staršiu dcérku, ktorá tu prvé tri roky vyrastala a všetci ju poznali 🥰



Potom sme sa peši vybrali na prechádzku cez dedinku k nášmu bývalému domčeku. Tu kedysi Salonka s vetvičkou v ruke maličké kozlence naháňala 🥰





Nedeľná partička 😀 



Pole s búrskymi orieškami.



A tu už sme prišli k domčeku. Vyzeralo to okolo ako džungľa; všetky palmy vyrástli, dom nebolo z cestičky pomaly ani vidieť.



A Starý muž ešte stále kladie svoje ohníky okolo domu tak ako kedysi, keď ma s tým rozčuľoval, pretože si založil ohník vždy pri mojom čerstvo opranom prádle 😭🙈



Zo strechy domu, už nevidno naďaleko ako kedysi.




Tu sú kravičky Starého muža. Ten by bol najradšej, keby bola Saloni zasa malinká a on ju mohol po okolí na pleci nosiť, vykríkať na havrany a poháňať kravy a večer, keď vykukne mesiačik, kričať naň "sanna maama, sanna maama, ra!" (mesiačik, mesiačik poď!)



Aj drobčekovi nášmu sa tam pačilo 🥰



Času však nikdy nie je nazvyš a tak sme sa museli pobrať domov. Prišli sa s nami ešte všetci rozlúčiť...



... a zakývať nám 🙂



Cestou sme sa ešte zastavili pri pobreží.




V dedinke Ramatirtham, kde stavajú nový chrám.




A keďže slniečko pomaly začalo zapadať a chystať sa na spánok, aj my sme sa pobrali domov.



Bola to jedna z najkrajších nediel v poslednom období. Aj keď roky tam strávené boli ťažké, mám aj veľa pekných spomienok.

sobota 4. februára 2012

Gobi Paratha (Karfiolové placky) / Cauliflower paratha

Gobi Paratha



ČO POTREBUJETE (asi na 5ks):

4 ružičky karfiolu
voda na ich uvarenie

čerstvá koriandrová vňať 
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
soľ
1 lyžica ghee
múka Atta (celozrnná)
múka Maida pri vaľkaní placiek (hladká)


Gobi Paratha



AKO POSTUPOVAŤ:

Karfiol uvaríme v neosolenej vode domäkka.

Gobi Paratha


Uvarený rozpučíme vidličkou. Pridáme nasekanú koriandrovú vňať, kurkumu, chilli korenie, rímsku rascu a premiešame. Zmes necháme vychládnuť. Potom pridáme ghee a soľ..

Gobi Paratha


... a postupne pridávame po lyžiciach múku Atta a miesime cesto. Múku pridávame postupne, kým sa nám cesto prestane lepiť na prsty a pekne sa spojí. Potrieme ho prstami olejom a necháme v miske zakrytej utierkou odpočívať 1 hodinu.

Gobi Paratha


Keď je cesto odpočinuté dáme si zohriať panvicu. Cesto rozdelíme na guľôčky rovnakej veľkosti a postupne pracujeme s každou zvlášť. Guľôčku v dlaniach roztlačíme troška a obalíme v múke Maida (hladkej).

Gobi Paratha


Vyvaľkáme ju na tenkú placku. Oheň pod zohriatou panvicou zmiernime na strednú silu. Placku na panvicu položíme (na sucho) a chvíľku opekáme.

Gobi Paratha


Obrátime a zasa chvíľočku opekáme. Takto ju obrátime niekoľkokrát, kým nie je z oboch strán troška dohneda. Placky ihneď podávame alebo ich zabaľte do čistej kuchynskej bavlnenej utierky, kým ich nebudete podávať.



Gobi Paratha