piatok 9. marca 2012

Fazuľové karí 2.

Fazuľové karí 1. nájdete TU.


11IMG_3546



ČO POTREBUJETE:

200ml suchej fazule (použila som Rajma)
voda podľa potreby

olej
1/3 lyžičky ajwain
1 plochá lyžička tmavej rímskej rasce
1 lyžička koriandrových semien
4 guľôčky čierneho korenia
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
2 stredne veľké červené cibule

1/2 lyžičky kasmírskeho mletého chilli korenia
1 bobkový list
soľ
3 lyžice kokosového mlieka


11IMG_3548



AKO POSTUPOVAŤ:

Fazuľu si na noc namočíme. (V horúcich mesiacoch strukoviny nechávam namočené v chladničke, inak do rána chytia pleseň.) Ráno fazuľu prepláchneme, dáme do tlakového hrnca, zalejeme vodou len tak, aby bola pod hladinou a uvaríme domäkka. (Tlakový hrniec je skvelá vec pri varení strukovín!) Môj píska v intervaloch, takže som varila na 4 zapísknutia, čo je asi 15 minút. Ak bude aj trocha rozvarená, nevadí to.

V hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu, ajwain, koriandrové semienka, oheň zmiernime a necháme rozvinúť ich vôňu. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a popražíme, kým nezanikne jej typická vôņa, asi 1 minútku. Pridáme cibuľu nakrájanú na polmesiačiky a popražíme do mäkka. Hotové necháme chvíľku vychládnuť.

Fazulove kari 2. (postup)



Cibuľovú zmes dáme do mixéra, pridáme za hrsť uvarenej fazule a zalejeme vodou.

2



Vymixujeme na omáčku, ktorú vrátime naspäť do hrnca a privedieme k varu. Keď sa začne variť, oheň zmiernime.

3



Pridáme chilli korenie a bobkový list...

4



... uvarenú fazuľu a osolíme. Premiešame.

5



Pridáme kokosové mlieko, premiešame a 2 minútky povaríme na miernom ohni. Hotové karí necháme 10 minút odležať a môžeme podávať s dusenou ryžou.

6

štvrtok 8. marca 2012

Nakladaná kyslá kapusta

Na nakladanú kapustu som sa odhodlávala veľmi dlho. Ani neviem, prečo som to neskúsila už skôr... čoho som sa bála? Keď bol na Varechu pridaný recept na nakladanú kapustu, vyzeral tak jednoducho, že som sa rozhodla skúsiť to. Okrem toho bolo pod ním toľko chvály, že sa nedalo odolať.





Na prvý pokus som sa rozhodla urobiť si jeden malý pohár. Odložila som si poháre od medu, ktoré majú šrobovací uzáver a sú sklené. Poriadne som poháre vyumývala a utrela. Kapustu som pokrájala, dala do misky a osolila, pridala rímsku rascu a guľaté čierne korenie (pre množstvá koľko čoho si pozrite vyššie uvedený preklikávací link na recept). Nechala som ju tam odležať 4 hodiny. Párkrát som ju rukou postláčala, aby pustila šťavu. Veľa jej z nej nešlo, tak som sa bála, že budem musieť dorábať nejaký nálev, ktorý vôbec netuším ako by som robila...

Po 4 hodinách som ju dala do pohára a poriadne ju stláčala ku dnu. Tradááá, pustila si šťavu tým stláčaním 😀 Odľahlo mi. Šťavy bolo dosť na pokrytie kapusty až po vrch. Pohár som poriadne uzavrela a nechala ho v kuchyni, kde mám dosť teplo. Pokračovalo to takto....


Nakladana kysla kapusta



A dnes som po 3 týždňoch pohár otvorila... ja mám kyslú kapustu!! 😀Teším sa a idem vymýšľať, čo z nej uvarím.


Nakladana kysla kapusta



Nakladana kysla kapusta

pondelok 5. marca 2012

Patta gobi ki subzi (Kapustové Subzi) / Cabbage subzi

Tento recept mám od švagrinej. Prvýkrát, keď som takto upravenú kapustu jedla som neverila, že kapusta a čerstvý kokos sa môžu k sebe hodiť. A hodia! Tak je to asi vždy so všetkým. To čo najmenej očakávame, že môže byť výborná kombinácia, je obyčajne najlepšia kombinácia.


Kapustove subzi (thoran)



ČO POTREBUJETE:

1 malú hlávku kapusty

100ml Channa dal

olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shahi jeera)
4 strúčiky cesnaku

niekoľko karí lístkov
1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)
1/3 lyžičky kašmírskeho mletého chilli korenia
1/4 lyžičky Asafoetida (hing)
soľ

1 zelenú chilli papričku
hrsť koriandrovej vňate; nasekanej


Kapustove subzi (thoran)



AKO POSTUPOVAŤ:

Channa dal si namočíme na 1 hodinu vo vode. Kapustu pokrájame na tenké pásiky.

Kapustove subzi (thoran)


V panvici zohrejeme olej, pridáme horčičné semienko a rímsku rascu, necháme ich prasknúť. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a popražíme do mäkka, 2-3 minúty.

Kapustove subzi (thoran)


Pridáme karí lístky a nakrájaný cesnak a znova 2 minútky popražíme. Pridáme kurkumu, chilli korenie a asafoetida a zamiešame...

Kapustove subzi (thoran)


... ihneď pridáme nakrájanú kapustu, channa dal, ktorý sme scedili a nadrobno nakrájanú chilli papričku (odstránila som semienka). Premiešame, osolíme a na miernom ohni zakryté dusíme 10 minút. Občas premiešame. Nepodlievame vodou! Po 10 minútach pridáme kokos, premiešame a zakryté dusíme ďalších 5 minút. Nakoniec panvicu odstavíme z ohňa a vmiešame čerstvú koriandrovú vňať. Wok zakryjeme a necháme kapustu 10 minút odležať.

Kapustove subzi (thoran)


Ja ju mám najradšej s Chapati.

 
3



Hlávková kapusta je jednou z najzdravších zelenín. Používa sa často aj v slovenskej a českej kuchyni a všetci poznáme kvasenú kapustu, ktorú treba jesť hlavne v zimných mesiacoch (pre vysoký obsah vitamínu C), aby sme naštartovali organizmus proti chorobám. Zbožňujem vianočnú kapustnicu, segedínsky guláš alebo kapustu k "vepřo-knedlo", ktorú moja mama robí s cukrom.

Aj ja som sa dala konečne na prvý pokus kvasenia a už sa neviem dočkať výsledku. Zatiaľ to vyzerá takto po 2 týždňoch...


1

nedeľa 4. marca 2012

Kuracia pasanda / Chicken pasanda

Balti kuracia pasanda



ČO POTREBUJETE:

na marinádu:
100ml Dahi - bieleho nesladeného jogurtu
1/2 lyžičky rímskej rasce
6 guľôčok čierneho korenia
2 ploché lyžičky garam masala
20ks mletých mandlí (nelúpaných)
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
(alebo 1/2 lyžičky čerstvého strúhaného zázvoru a 1/2 lyžičky čerstvého strúhaného cesnaku)
1 plochá lyžička kašmírskeho mletého chilli korenia

4 kuracie stehná s kĺbom (vykostené a pokrájané na menšie kúsky)

ďalej:
2 stredne veľké červené cibule
soľ
2 zelené chilli papričky
(nemusia byť, aj bez nich je to pikantnejšie jedlo pre slováka, ale dodajú šmrnc)
hrsť čerstvej koriandrovej vňate, nasekaná
3-4 lyžice sladkej smotany


Balti kuracia pasanda



AKO POSTUPOVAŤ:

Suroviny, ktoré sú uvedené na marinádu zmiešame v miske a vložíme kuracie kúsky. Dobre premiešame a necháme cez noc odležať v chladničke. 

Balti kuracia pasanda


V hlbšej panvici zohrejeme ghee, do horúceho ghee vložíme chilli papričky a nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujeme domäkka. Potom pridáme mäso aj s marinádou, soľ a na silnom ohni ho necháme chvíľku opiecť, aby sa zatiahlo. 

Balti kuracia pasanda


Podlejeme troškou vody (nie veľa, mäso si ešte pustí šťavu) a privedieme k varu. Oheň zmiernime a prikryté varíme 15-20 minút, domäkka (ak použijeme prsia, tak varíme 10-15minút). 

Balti kuracia pasanda


Pridáme sladkú smotanu, premiešame, povaríme ďalších 10 minút. Potom pridáme nasekanú koriandrovú vňať, znova necháme prejsť varom a odstavíme z ohňa. Prikryjeme a necháme 10 minút odležať. 


Podávame s ryžou alebo Naanom


🥘 🥘 🥘

Pasanda je druh karí, kde hlavnú úlohu zohrávajú mandle a smotana, ale aj marinovanie v jogurte a korení. Viac z histórie si môžete prečítať TU. Ak použijete tradične jahňacie mäso, treba ho pred marinovaním naklepať na tenko.

štvrtok 1. marca 2012

Šampiňónová nátierka / Mushrooms spread




ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov 
1 zelená paprika
olivový olej
2 stredne veľké červené cibule; nakrájané nadrobno
3 väčšie strúčiky cesnaku; nakrájané nadrobno 
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
soľ
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
troška vody na podliatie 
koriandrová vňať čerstvá






AKO POSTUPOVAŤ:

V hlbšej panvici zohrejeme olivový olej. Pridáme rímsku rascu a černušku, oheň zmiernime a necháme  rozvinúť vôňu korenia.



Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme do mäkka. Občas premiešame. 



Pridáme nakrájané šampiňóny, papriku, osolíme, pridáme sladkú mletú papriku a mleté čierne korenie. Premiešame a máličko podlejeme vodou. Dusíme zakryté 10-15 minút.



Všetka tekutina sa musí vydusiť. Keď sú šampiňóny a paprika mäkké, panvicu odstavíme z ohňa a vmiešame nakrájanú koriandrovú vňať. Zmes necháme vychládnuť.



Vychládnutú nakoniec rozmixujeme a môžeme natierať na hrianky alebo pečivo. 




nedeľa 26. februára 2012

Šampiňóny s cesnakom a strúhankou / Mushrooms with garlic and breadcrumbs


Sampinony s cesnakom a struhankou



ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov; očistených a pokrájaných
olivový olej (alebo maslo)
2 stredne veľké červené cibule; pokrájané nadrobno
6 väčších strúčikov cesnaku; pokrájaných nadrobno 
1 lyžička chilli flakes (sušených chilli vločiek)
mleté čierne korenie 
soľ
1 lyžička šťavy z citróna
1 plochá lyžica strúhanky
hrsť koriandrovej vňate (alebo petržlenovej)


Sampinony s cesnakom a struhankou



AKO POSTUPOVAŤ:

V hlbšej panvici zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájané cibule a cesnak, oheň zmiernime. Popražíme do mäkka. Pridáme chilli vločky...

Sampinony s cesnakom a struhankou


... pridáme hneď nakrájané šampiňóny a mleté čierne korenie. Premiešame, panvicu prikryjeme a šampiňóny dusíme 10 minút, do mäkka.

Sampinony s cesnakom a struhankou


Potom pridáme soľ, šťavu z citróna, strúhanku a restujeme, kým sa šťava z citróna a voda, ktorú si šampiňóny mohli pustiť nevstrebe; je to chvíľočka.

Sampinony s cesnakom a struhankou


Nakoniec panvicu odstavíme z ohňa a vmiešame čerstvú koriandrovú vňať. Panvicu prikryjeme a necháme postáť 10 minút.

Sampinony s cesnakom a struhankou


Šampiňóny môžete podávať ako prílohu ku karí a dusenej ryži, s chapati alebo aj ako toping na Bruschettu.