nedeľa 10. júna 2012

Shahi Paneer

Posledné dva dni máme akúsi pochmúrnu oblohu. Všade sa na nás mračia šedivé oblaky, ale teplota príliš neklesla. Fúka horúci vietor a s nedostatkom slnečných lúčov akosi ubúda aj nálada.

A ako inak sa človek môže potešiť, ak nie dobrým jedlom? Paneer je u nás obľúbený, hlavne u detí a ak ho skombinujete s kešu orechami, vždy z toho bude dobré jedlo. Slovko "shahi" v názve receptu znamená vo voľnom preklade niečo ako "kráľovský" (royal). Recept mám od šéfkuchára Umanga Datta.


Shahi Paneer



ČO POTREBUJETE:

400g Paneeru
olej

250ml kešu orechov
250ml mlieka, na namočenie kešu orechov

1 plná lyžička rímskej rasce
1 plná lyžička koriandrových semien

1 plnšia lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty
(alebo použite čerstvý cesnak aj zázvor)
1 zelená chilli paprička
2 väčšie paradajky, rozmixované na pyré
2 lyžičky garam masala
soľ

asi 100ml vody
2 plné lyžice sladkej smotany


Shahi Paneer



AKO POSTUPOVAŤ:

Kešu orechy namočíme na noc do mlieka. Ráno ich rozmixujeme spolu s mliekom na hladkú kašu. 

Shahi paneer


Paneer nakrájame na kocky a na troche oleja, na silnom ohni popražíme dohnedkava. Odložíme bokom do ďalšieho použitia. 

Shahi Paneer


Rímsku rascu a koriandrové semienka podrvíme a odložíme bokom do ďalšieho použitia. 

Shahi Paneer


V hlbšej panvici zohrejeme asi 2 lyžice oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na stredne silnom ohni popražíme do hnedkava. Keď začne hnednúť pridáme cesnakovo - zázvorovú pastu, nadrobno nakrájanú chilli papričku a restujeme 2 minúty. Premiešavame.
Potom pridáme rozmixované paradajky (rozmixujte ich bez vody). Varíme na miernom ohni asi 10 minút. Občas premiešame.  

Ďalej pridáme podrvenú rímsku rascu a koriandrové semienka (ak máte kúpené rovno mleté korenia, pridajte mleté z každého po 1 lyžičke), garam masala a dobre premiešame. Pridáme nastrúhaný palmový cukor. 

Shahi Paneer


Pridáme pastu z kešu orechov a privedieme k varu. Oheň opäť zmiernime. Pridáme soľ, vodu a premiešame. 

Pridáme opražený paneer a na miernom ohni asi 2 minútky varíme odokryté. Občas premiešame. Potom pridáme smotanu, premiešame a zakryté varíme ďalších 5 minút na miernom ohni. Občas premiešame. 

Shahi Paneer



Hotové jedlo môžete podávať s maslovým Naanom alebo inými vašimi obľúbenými indickými plackami


Shahi Paneer

utorok 5. júna 2012

Besan paare

Tieto "krekry" sa robia hlavne na juhu Indie (pokiaľ teda ja viem). Robia ich ako počas všedných dní, tak počas rôznych festivalov. Krájajú sa buď na dlhé širšie rezance alebo na štvorce a kosoštvorce. Je to trošku "piplavá" práca, takže ak nebudú presne geometrické tvary, nič sa nedeje 🤷‍♀️






ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 150ml)

1 hrnček múky Maida (hladká 00)
1 hrnček ryžovej múky (alebo 2 lyžice jemnej krupice / rava)
1/2 hrnčeka múky Besan (cícerová muka)
soľ
1/2 lyžičky rímskej rasce
1 lyžička semienok ajwain
1 lyžička kašmírskeho chilli korenia
štipka asafoetida
6 lyžičiek sezamových semien
2 lyžice oleja (alebo ghee)
voda podľa potreby (použila som približne 150ml)
olej na vysmážanie






AKO POSTUPOVAŤ:

Do väčšej misky dáme všetky múky, soľ a koreniny. Všetko dobre premiešame. Potom pridáme olej a vodu a vypracujeme nelepivé cesto. Cesto necháme v miske aspoň pol hodiny odležať. (Ja som misku uzavrela a dala cesto odležať na noc do chladničky.)

Smazene "krekry"



Keď je cesto odležané, zoberieme z neho časť a vyvaľkáme tenkú placku (ako na chapati). Placku potom narežeme napr. na štvorce alebo kosoštvorce alebo aké tvary sa vám podaria. V hrnci zohrejeme dostatok oleja (musí sa to fritovať). Keď je olej poriadne horúci, oheň zmiernime na strednú silu a cesto v ňom po malých dávkach vysmažíme. Vysmažené odkladáme na papierové utierky, aby odsali prebytočný olej.

Smazene "krekry"



Krekry treba nechať poriadne vychládnuť, aby zostali chrumkavé. Môžete ich ponúknuť miesto klasických kupovaných chipsov alebo ako súčasť obeda: zeleninová ryža, krekry a šalát.





piatok 1. júna 2012

Dusená červená kapusta / Stewed red cabbage



Dusena cervena kapusta



ČO POTREBUJETE:

1 menšia červená kapusta
1 veľká červená cibuľa 
olej
1 lyžička chilli vločiek 
(alebo sušená červená chilli paprička 2-3ks)
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
soľ
mleté čierne korenie
1 lyžica tmavej sójovej omáčky 
1 plochá lyžica palmového cukru (jaggery)


Dusena cervena kapusta



AKO POSTUPOVAŤ:

V woku zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu, chilli vločky a chvíľočku popražíme, aby zavoňali. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu, cibuľu a pražíme do polomäkka. Pridáme nakrájanú kapustu, soľ a mleté čierne korenie. Premiešame a dusíme 15 minút na miernom ohni prikryté.

Potom pridáme sójovú omáčku, palmový cukor a znova premiešame a dusíme ďalších 15 minút. Nepodlievame vodou a nedusíme dokopy dlhšie ako 30 minút.

Dusena cervena kapusta


Hotovú kapustu si môžeme nakoniec posypať nejakou vňaťou, ak chceme (napr. koriandrovou). Môžeme podávať s pečeným mäsom alebo indickými plackami.



Dusena cervena kapusta

štvrtok 31. mája 2012

Kupanie babatiek v Indii...

Pomalicky sa nam koncia letne skolske prazdniny, ktore tento rok akosi rychlo ubehli, aj ked sme pocas nich nikde neboli. Tento rok ide starsia dcerka do 4. triedy a mladsia do pripravky. Budeme mat doma dve skolacky. Ked si spomeniem ake male babatka to boli nedavno :)

A pri tej spomienke sa mi vybavili obrazky ake to bolo, ked sa narodila prva dcerka. Nevedela som ju ani len drzat, stale jej hlavicka padala na moje plece a ja som sa bala, ze sa jej rozbije. Ked sme prisli domov z porodneho centra v Nellore a ja som mala Salonku prvykrat okupat sama, zmocnila sa ma taka panika... Ak ju neviem poriadne chytit len tak pri noseni, ako ju budem drzat mokrymi rukami a este k tomu od mydla?

V tom case sme byvali pri dedinke Ponnapudi a samozrejme prisiel s napadom nas "stary muz", ktory vzdy vedel co robit (ja neviem ako to robil!). Zavolal z dediny jednu obrovsku zenu, ktora vyzerala ako muz v saree a povedal jej, aby nam babatko okupala. Zena vykasala saree nad kolena, nachystala si olivovy olej (ktory nam odporucila lekarka), 2 kyble s teplou vodou, mydlo, cicerovu muku a plochy kamienok s nejaky "orieskom". Salonku si ulozila na svoje nohy hlavickou smerujucou k jej clenkom a zacala ju masirovat olejom. Po olejovej masazi nasledovala masaz s cicerovou mukou, ktoru zmiesala s troskou vody. Tymto mala odstranit vsetky zbytky mastnoty a necistot. Po besanovej masazi ju rukami drhla vodou a mydlom, aby bola vonava. A nakoniec si ju posadila na koleno, podoprela jej hlavicku rukou a "oriesok" zacala triet na kamienku, ktory pokvapkala vodou. Na kamienku sa trenim orieska urobila akasi "kasicka". Vzala tuto "kasicku" ukazovakom a zacala tym triet Salonke podnebie a dasna..... Vysvetlenie? Vraj aby sa jej jazyk lepsie smykal a ona vedela pekne rozpravat a aby jej lahsie zubky rastli.

Po celej tejto ceremonii babatko vysusila, vycistila kuskom vaty uska, poriadne utrela ocka, poobliekala a nakreslila ciernu bodku na cielko (medzi ocka) a na licko (proti urieknutiu).

Na prvy pohlad sa mi cele to drhnutie, masirovanie, prehadzovanie toho maleho telicka zdalo trochu hrozostrasne, ale ked na to spominam, Salonka bola spokojna...


Ilustracne foto je z tejto stranky.








pondelok 28. mája 2012

Murgh Makhani (Maslové kura) / Butter chicken

Varila som podľa receptu od šefkuchára/kamaráta Umanga Datta, ktorý vyštudoval kulinárny inštitút v Goa.





ČO POTREBUJETE:

1/2 kg vykostených  kuracích stehien

marináda:
100 - 150ml bieleho nesladeného jogurtu (Dahi)
soľ
1 lyžička Garam masala
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého chilli korenia
1 plochá lyžička senovky gréckej (sušených lístkov)
1 lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty

na karí:
2 väčšie paradajky
4 lyžice kešu orechov
voda podľa potreby

50g masla + 2 lyžice oleja (aby maslo nehorelo)
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
1/2-1 lyžička chilli korenia 
(záleží aké pálivé chcete, ja som použila 1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia, stačilo nám to na také "mild spicy makhani", okrem toho sa pridávalo chilli korenie aj do marinády na mäso!)
troška mletého zeleného kardamómu

soľ
1 lyžička jaggery (alebo cukru)

2 - 3 lyžice sladkej smotany na dokončenie





AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso umyjeme a osušíme. Nakrájame na kúsky a dáme do misky. Pridáme suroviny na marinádu a uložíme aspoň na 1 hodinu do chladničky. 

Murgh makhani / Butter chicken

Murgh makhani / Butter chicken


Za tú hodinu si uvaríme paradajky s kešu orechami vo vode. Uvarené scedíme (vodu z nich odložíme) a rozmixujeme so 100ml vody na pastu. Odložíme bokom do ďalšieho použitia. 

Murgh makhani / Butter chicken


Mäso rozložíme na plech v jednej vrstve. Rúru vyhrejeme na 250st. a mäso pečieme zakryté 20 minút. Potom ho odokryjeme, troška pokvapkáme olejom a pečieme ďalších 10 minút. 

Murgh makhani / Butter chicken


V hrnci zohrejeme maslo + olej a pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu. Popražíme na miernom ohni, aby sa stratila jej surová vôňa. Pridáme vymixované paradajky s kešu orechami. Ďalej pridáme chilli korenie, mletý kardamóm a senovku grécku a premiešame. Osolíme, pridáme cukor (alebo jaggery) a premiešame. Varíme zakryté na miernom ohni, kým sa maslo/olej neoddelí na povrchu, asi 10-15min. Potom pridáme upečené mäso, premiešame. 

Murgh makhani / Butter chicken


Kuracie mäso netreba krájať za každú cenu, ak si chcete prácu uľahčiť namarinujte a ugrilujte stehná vcelku. 

Murgh makhani


Nakoniec zjemníme smotanou, prehrejeme a odložíme z ohňa. Ak by bolo omáčku treba ešte zriediť, použijeme vodu, v ktorej sme varili paradajky a kešu orechy. 

Murgh makhani / Butter chicken


Podávame s Naanom alebo ryžou (my sme mali Pudina pulao).




🥘 🥘 🥘