štvrtok 21. marca 2013

Pečená brokolica / Oven roasted broccoli


Pečená brokolica



ČO POTREBUJETE:

2 menšie brokolice
soľ podľa chuti
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1 plná lyžička Tandoori masala
1/2 lyžičky mletej kurkumy
olivový olej
8-10 strúčikov cesnaku (záleží na ich veľkosti)


Pečená brokolica



AKO POSTUPOVAŤ:

Brokolicu umyjeme pod tečúcou vodou a vysušíme. Rozrobíme na ružičky. Hlúby odložíme a môžeme použiť do nejakého zeleninového subzi alebo do nátierky.

Pečená brokolica


Brokolicové ružičky dáme do misky, osolíme, pridáme všetky koreniny a polejeme asi 2 lyžicami oleja. Dobre premiešame. 

1pecena brokolica 005


Pekáč vystelieme papierom na pečenie alebo alobalom a brokolicu naň uložíme v jednej vrstve. Posypeme nakrájaným cesnakom.

Pečená brokolica


Rúru predohrejeme na 180st. a brokolicu v nej pečieme asi 20 minút. 


Takto upečenou brokolicou sme si naplnili Čapati, pokvapkali domácim Dahi, zrolovali a mali ako ľahkú večeru. 

Môžeme ju použiť aj ako náplň do sendvičov, chlieb naplnení brokolicou a syrom opečieme na panvici na masle z oboch strán do zlatista. 

A môžeme ju použiť aj ako prílohu.


Pečená brokolica

piatok 15. marca 2013

Cícerovo - mrkvová nátierka / Chickpeas and carrot spread

(Menej jogurtu.)


ČO POTREBUJETE:

hrnček uvareného cíceru
1 väčšia mrkva
2 lyžice bieleho odtečeného jogurtu (grécky hustý jogurt)
soľ
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
mleté čierne korenie 


IMG_7866
(Viac jogurtu.)


AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer si na noc namočíme, ráno prepláchneme a dáme uvariť do mäkka. Použila som tlakový hrniec, v ktorom to trvá asi 20 minút od natlakovania. Uvarený cícer scedíme a odložíme bokom vychladnúť. (Ja som použila cícer, ktorý som si uvarila na karí. Uvarila som si trocha viac a z neho odobrala, koľko som potrebovala.)

Mrkvu očistíme a uvaríme do mäkka, asi 15 minút. Vodu z mrkvy si odložíme.

Cícer a mrkvu rozmixujeme s asi 1 lyžicou vody z mrkvy a rímskou rascou. Dáme zmes do misky, pridáme soľ, mleté čierne korenie, jogurt a dobre vymiešame. 

Dáme na 1 hodinu do chladničky odležať a potom podávame s chlebom alebo s pečivom.

streda 13. marca 2013

Drzá ako opica

Určite poznáte výraz "drzá ako opica". Ten, kto ho vymyslel, vedel o čom hovorí. Nie nadarmo sa drzosť prirovnáva práve k opici.

V našom susedstve sa usadila opičia rodinka. Najprv som vídavala len 3 členov. Chodili až k nám na balkón, ale keďže tam odpadkový kôš nedávam, nič nenašli a chodiť prestali. Neskôr, cestou zo školy som zaregistrovala pri školskom oplotení až 8 členov skupiny. Niektoré opice sa odvážili priblížiť až k malému obchodíku, ktorý tu máme.


opice1
(pohľad z môjho bočného balkóna)


Raz, keď som šla zo školy so Sanabkou, zastavila som sa v obchodíku kúpiť múku a banány. A tie potvory asi hneď banány zacítili. Prebehli cez cestu a začali sa obšmietať, vyliezli na stromy a sledovali. Keď sme kráčali po cestičke z obchodu, jedna malá zlatá opička sa pustila pomaly za nami. Urobila som na ňu "hush". V tom momente zo stromu skočila veľká, nasr*** dena opica, vycerila na mňa zuby, vydala čudný zvuk a už aj išla skočiť (no dobre, možno preháňam, ale bola v pozícii "ešte krok a si o hlavu kratšia!"). Rýchlo som po nich hodila banán, zobrala Sanabku na ruky a utekala preč. Ešte, že som to mala domov blízko.

Nuž a dnes ráno pozerám na balkón, sedeli tam dve opice, v rukách držali moje kolíčky na prádlo a keď som sa pohla a zbadali ma, rýchlo vzali ešte pár kolíkov a zdrhali preč. Načo im budú kolíky?? Budú sa kúpať a potom sa niekde usušia ako psíček a mačička?



Z tohoto vyplýva ponaučenie: "Nehádžte opiciam banán, lebo vám prídu ukradnúť kolíky na prádlo."




opice2

Cvikľa s tymiánom / Beetroot with thyme

Cvikla s tymianom



ČO POTREBUJETE:

2ks stredné veľké cvikle
voda na ich uvarenie
olej olivový
1 väčšia červená cibuľa
4 strúčiky cesnaku
soľ
mleté čierne korenie 
sušený tymián


Cvikla s tymianom



AKO POSTUPOVAŤ:

Cviklu umyjeme a uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka (asi 20 minút od natlakovania).  Uvarenú necháme vychladnúť. Ošúpeme ju a pokrájame na menšie kúsky.

V hrnci zohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujeme do hnedkava. 

1baklazanovo cicerove kari a cvikla s tymianom 024


Potom pridáme nakrájanú cviklu, soľ, mleté čierne korenie a tymián a restujeme ďalšie 3 minúty. Občas premiešame. 

1baklazanovo cicerove kari a cvikla s tymianom 037

sobota 9. marca 2013

Baklažánovo - cícerové karí / Eggplant and chickpeas curry

Tento rok som celkom zabudla na blogové narodeniny. Je to 3 roky, čo som sa rozhodla čmárať na sieť. A stále je to pre mňa rovnaká radosť. Nech sa Vám aj naďalej dobre číta.


1baklazanovo cicerove kari a cvikla s tymianom 035



ČO POTREBUJETE:

vodu na jeho namočenie a uvarenie

1 menší baklažán
soľ
olej arašidový (môže byť aj slnečnicový, ale arašidový dá inú príchuť)
1 lyžička rímskej rasce
1 lyžička feniklových semien
1 veľká červená cibuľa; nakrájaná na pásiky
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty (alebo oboje čerstvé a nastrúhané, 1/2 lyžičky z každého)

2 menšie paradajky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky čili korenia 
1 plochá lyžička mletého koriandru
1 a 1/2 lyžice mletých mandlí (pred tým, než ich meliem, opečiem ich na suchej panvičke)
troška mletého čierneho korenia


1baklazanovo cicerove kari a cvikla s tymianom 036



AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer si na noc namočíme. Ráno prepláchneme a uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka (asi 20 minút od natlakovania). Mäkký cícer odložíme bokom spolu s vodou, v ktorej sa varil. 

♡ ♡ ♡ 

Menší baklažán umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kusy. Tie dáme do misky a osolíme. Necháme "vypotiť" a opláchneme vodou. 

1


V hrnci zohrejeme olej, pridáme rímsku rascu a feniklové semená. Popražíme na stredne silnom ohni, kým neuvoľnia svoju vôňu. Pozor, aby neprihoreli. 

1a


Potom pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme do hnedkava. 

2


Cibuľovú zmes necháme troška vychladnúť, dáme do mixéra (alebo mažiara), pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a s trochou vody z cícera rozmixujeme na pastu. 

2a


V tom istom hrnci zohrejeme trocha oleja. Pridáme nadrobno nakrájané paradajky a na miernom ohni restujeme do mäkka. 

3


Pridáme cibuľovú pastu a premiešame. 

3a


Ďalej pridáme kurkumu, čili korenie a mletý koriander. Premiešame. 

3b


Pridáme mleté mandle a premiešame. 

3c


Pridáme trocha vody z cícera a premiešame. 

3d


Ďalej hneď pridáme nakrájaný baklažán a soľ. Vody musí byť toľko, aby pokryla baklažán. Karí privedieme do varu, oheň zmiernime hrniec zakryjeme. Varíme do mäkka, asi 15 minút. 

4


Potom pridáme uvarený cícer... 

4a


... kokosové mlieko... 

4b


... mleté čierne korenie a 5 minút povaríme. 

4c


Podávame s dusenou ryžou a zeleninovou prílohou (my sme mali ako prílohu cviklu s tymiánom).