Okra je na Slovensku známa pod názvom Ibištek jedlý. V anglicky hovoriacich krajinách je známa pod názvom Ladies fingers. Plody su dlhé približne 5-10 cm a sú zelenej farby. Špeciálne vyšľachtená okra môže byť fialovej farby. Okru treba zbierať nedozretú. Prezretá okra je tvrdá a až takmer drevnatá. Po rozkrojení z plodu vykuknú biele guľaté slizké semienka. Ak sa rozkrojený plod dostane do styku s vodou, púšťa sliz. Okru skladujeme v papierovom alebo plastovom vrecku s otvormi. Vrecko uložíme do chladničky, kde ju môžeme mať maximálne tri dni. Okru umývame a krájame až tesne pred použitím.
Ako skúsiť okru, či nie je prezretá?
1. plod chytiť do ruky a palcom špičku ohnúť
2. ak sa špička zlomí, plod je dobrý. Ak sa len ohne a nezlomí, plod už nie je dobrý.
Čo okra obsahuje?
Okra patrí medzi nízkokalorické druhy zeleniny. Neobsahuje žiadne nasýtene tuky ani cholesterol. Je bohatým zdrojom:
vlákniny
minerálov:
- železo - základná zložka hemoglobínu
- vápnik - je nevyhnutný pri stavbe všetkých kostí a zubov, zúčastňuje sa pri procese zrážania krvi a procesov vo vnútri buniek
- horčík - zúčastňuje sa mnohých biochemických reakcií - pomáha enzýmom, svalom a nervom
vitamínov:
- vitamín A - pre zdravé kosti, zuby a zrak
- vitamín B-6 - zúčastňuje sa pri tvorbe červených krviniek a protilátok, udržuje zdravú kožu a je dôležitý pre správne trávenie. Znižuje napätie svalov, pôsobí proti kŕčom a močopudne.
- niacín - potrebný pri tvorbe energie v bunkách a je dôležitý pri srdcovej, nervovej a svalovej činnosti a pri udržiavaní zdravej kože a dobrého fungovania tráviaceho traktu
- vitamín C - silný antioxidant
- vitamín K - výborný pre kosti a obnovu kostnej drene
Ako okru pripraviť?
Okra pripravená formou stir-fry sa tepelne upravuje 6-12 minút. Sparenie okry trvá 5 minút a grilovať ju stačí 2-3 minúty z každej strany. Ak okru chceme podávať ako prílohu opečenú len tak nasucho, treba ju umyť pod tečúcou vodou a dobre vysušiť pred použitím. Pokrájaná sa môže použiť na zahustenie polievok a omáčok, kedy je jej slizkosť vítaná.
|
Som vypestovala :) |
Zdroje informácií:
http://www.bbcgoodfood.com/content/knowhow/glossary/okra/
http://www.ehow.com/how_8464154_tell-okra-spoiled.html
http://www.nutrition-and-you.com/okra.html