štvrtok 20. júna 2013
sobota 15. júna 2013
Čo je to Jamun ?
JAMUN (Syzygium cumini, jambul, jambolan, jamblang) je vždyzelený tropický strom. Jeho plody majú tmavofialovú farbu, horko-kyslastú chuť a predávajú sa za vysokú cenu.
Jamun je pôvodom z Bangladéša, Indie, Nepálu, Pakistanu, Srí Lanky, Filipín a Indonézie. Názov ovocia je niekedy zlé preložený ako černice, čo je odlišné ovocie, nijako nesúvisiace so spomínaným Jamun – om.
Podľa hinduistickej tradície, Rama sa živil týmto ovocím v lese 14 rokov počas jeho vyhnanstva z Ayodhya. Preto hinduisti považujú Jamun za "ovocie bohov".
V štáte Maharashtra sa nazýva jāmbhūḷ - v miestnom jazyku Marathi; listy sa používajú počas sobáša ako dekorácia. Majú tiež jednu veľmi slávnu marathi pieseň o tomto ovocí "Jambhul pikalya Zada Khali ...".
V štáte Andhra Pradesh sa tento strom sa nazýva Neredu - v miestnom jazyku telugu. Okrem ovocia sa používa aj drevo zo stromu, napríklad na výrobu kolies vozov, ktoré sú ťahané byvolmi.
Výživa a zdravie:
Plody sú dobrým zdrojom železa (hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila) a sú tiež veľmi dobré pre ľudí, ktorí majú ťažkosti so srdcom a pečeňou. Semená sú účinným liekom proti cukrovke. Listy majú antibakteriálne účinky a používajú sa na posilnenie zubov a ďasien. Jamun je vhodný pri hnačkovej diéte a na upravenie trávenia. Používajú sa tiež ako diuretikum.
Využitie:
Ovocie môže byť spracované do fermentovaných nápojov a džúsov. Pripravuje sa z neho tiež želé. Používa sa tiež na prípravu koláčov aj džemov. Semená môžu byť spracované na prášok, ktorý je vhodný na liečbu diabetu.
Zdroje informácií:
piatok 14. júna 2013
Cícer
Cícer je dôležitou strukovinou v jedálničku človeka. Jeho semená majú vysoký obsah bielkovín, a preto sú dôležitou zložkou stravy vegetariánov a vegánov.
Ďalšie bežné názvy pre cícer sú: cizrna, garbanzo bean, Chana, hummus a Bengal gram.
Existujú dva hlavné druhy:
- Desi - má malé, tmavšie semená s hrubou šupkou. Pestuje sa predovšetkým v Indii, Bangladéši, časti Pakistanu, Etiópii, Mexiku a Iráne. Desi (znamená "miestny, lokálny" v hindštine) je tiež známy ako Bengal gram alebo Kala Chana.
- Kabul - má svetlejšie, väčšie semená a hladšiu šupku. Pestuje sa predovšetkým v južnej Európe, severnej Afrike, Afganistane, Pakistane a Čile a v priebehu 18. storočia sa začal pestovať aj v Indii. Kabul (čo znamená "z Kábulu" v hindštine, pretože do Indie sa dostal tento druh z Afganistanu) je nazývaný tiež Kabuli Chana a pestuje sa v celom Stredomorí, Pakistane a Afganistane.
- Ďalším nezvyčajným druhom je aj zelený cícer, v hindštine nazývaný Hara Chana.
Výživa:
Obsahuje veľa bielkovín a vlákniny.
Je dobrým zdrojom:
- kyseliny listovej - je najdôležitejšia pred a počas tehotenstva, pri dialýze obličiek a pre ľudí trpiacich ochorením pečene
- vitamínu A - je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak.
minerálov:
- mangán - je potrebný pre metabolizmus bielkovín, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravú nervovú sústavu a odolný imunitný systém
- draslík - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca
- vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi
- fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán
- železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila
- zinok - pôsobí na nás imunitný systém, zabraňuje vypadávaniu vlasov, upravuje tvorbu nechtov, priaznivo pôsobí na osteoporózu a výrazne pôsobí na funkciu pohlavných orgánov a tvorbu hormónov. Ovplyvňuje naše zrakové, chuťové a čuchové schopnosti a podporuje našu imunitu.
- horčík - je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov
Pozor: Cícer môže spôsobiť vážnu alergickú reakciu. Obsahuje puríny, ktoré môžu viesť k nadmernému hromadeniu kyseliny močovej. Nadmerné hromadenie kyseliny močovej môže prispieť k zdravotným problémom, ako je napríklad dna a obličkové kamene. Cícer obsahuje tiež veľké množstvo oxalátov.
Zdroj informácií:
http://en.wikipedia.org/wiki/Chickpea
http://www.everynutrient.com/healthbenefitsofchickpeas.html
http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4326/2
štvrtok 13. júna 2013
Karfiolové subzi / Cauliflower subzi
ČO POTREBUJETE:
1 menší karfiol
1 väčšia paradajka
1 väčšia cibuľa
1 zelená čili paprička
1 lyžica ghí
1/2 lyžičky černušky siatej (kalonji)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička kašmírskeho čili korenia
3/4 lyžičky garam masala
voda podľa potreby
soľ
čerstvá koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
V kadhai (indický wok) zohrejeme ghí. Oheň zmiernime, pridáme černušku a necháme popražiť chvíľku. Počkáme, kým uvoľní vôňu, nesmieme ju nechať spáliť. Po chvíľke pridáme po dĺžke nakrojenú čili papričku.
Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme do mäkka.
Pridáme nakrájanú paradajku a restujeme, kým paradajka nezmäkne.
Ďalej pridáme mletú kurkumu, čili korenie, garam masala a premiešame.
Hneď pridáme karfiol rozrobený na menšie ružičky, soľ, podlejeme vodou a premiešame. Vodu privedieme do varu a oheň zasa zmiernime. Kadhai prikryjeme a karfiol uvaríme do mäkka. Všetka tekutina by sa mala vyvariť.
Hotové jedlo posypeme nadrobno nakrájanou koriandrovou vňaťou.
utorok 11. júna 2013
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)