utorok 24. septembra 2013

Na krevetej farme / On a shrimp farm

Manžel pracuje v liahni, kde sa krevetky rozmnožujú. A toto je farma, kde malé krevetky ďalej rastú. Momentálne sú rybníky prázdne a chystajú sa na ďalšiu sezónu, tak sme využili možnosť zaplávať si.



1
cestou na farmu


2


3
dorazili sme 🥰


4


22farma 011

5


6


7
domček, kde spia chlapci, čo na farme pracujú a chatrčka na krmivo a iné náradie


22farma 032
kuchyna v domčeku, kde si chlapci varia



22farma 023


8
ako prvý vodu otestoval Bobík


9



22farma 026


22farma 030


22farma 033


10
následovali naši drobci


11


12


13


14


15


16


17
Sanabka to po chvíli v rybníku vzdala a stiahla sa do súkromného bazéna 🧜‍♀️


22farma 018


22farma 057
možno Bobbyho nové kamošky 🐈‍⬛


18
deti vo vode strávili celé popoludnie, vyliezli z nej až so zapadajúcim slnkom


19



22farma 051


22farma 053


20
a na zakončenie dňa a posilnenie dostali kokosovú vodu


21


pondelok 23. septembra 2013

Pečená kapusta / Oven roasted cabbage

Pecena kapusta



ČO POTREBUJETE:

1 menšiu kapustu
cesnak
1 lyžička sušeného cesnaku
soľ
sušenú bazalku
olivový olej


Pecena kapusta



AKO POSTUPOVAŤ:

Kapustu nakrájame. Pekáč vystelieme alobalom a pokvapkáme olivovým olejom. Kapustu uložíme v jednej vrstve. Pridáme strúčiky cesnaku. (Kľudne môžete použiť viac alebo na kapustu položiť aj celú hlavičku cesnaku.) Osolíme, pridáme syšený cesnak, troška sušenej bazalky. Zasa troška pokvapkáme olivovým olejom. Rúru predohrejeme na 180st. a kapustu pečieme odokrytú 25 minút. 

Pecena kapusta


Môžeme podávať samotnú s dressingom, ako šalát, ako náplň do sendvičov, či bagiet alebo ako prílohu ku grilovaným, pečeným mäsám, či steakom. 


Pecena kapusta

sobota 21. septembra 2013

Methi Muthia

Recept pochádza zo štátu Gujarat. 


22methi muthia 013



ČO POTREBUJETE (na 7ks):

1/2 hrnčeka cícerovej múky Besan
soľ podľa chuti
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/3 mletého koriandru
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
1/3 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky kryštáľového cukru
čerstvá senovka grécka - lístky 
voda podľa potreby (alebo nesladený biely jogurt)

olej na vysmážanie



22methi muthia 016



AKO POSTUPOVAŤ:

Použila som senovku, ktorú som si sama vypestovala.

22methi muthia 005


Do misky dáme múku, korenia, cukor, soľ a nasekané lístky senovky gréckej (nepoužite stonky).

22methi muthia 006

22methi muthia 007



Ďalej pridáme vodu alebo jogurt a vymiesime cesto.

22methi muthia 008


Cesto rozdelíme na rovnaké diely a vymodelujeme malé valčeky.

22methi muthia 010


V hlbokej panvici zohrejeme olej (valčeky budeme fritovať). Keď je dostatočne horúci valčeky v ňom vysmažíme dohnedkava - zlatista.

22methi muthia 012

Podávame s chutney.


Tip: Ak nechcete vysmážať, valčeky môžete upariť. Do hrnca dáme vodu. Keď sa začne variť, položíme naň hrniec na parenie, ktorý má na dne dierky. Potrieme ho olejom a uložíme naň valčeky. Vrchný hrniec prikryjeme pokrievkou a na stredne silnom ohni paríme 10-20 minút. Záleží od veľkosti valčekov. Uparené valčeky nakrájame na hrubšie kolieska a opečieme ešte na panvici potretej olejom, aby mali troška akoby chrumavú kôrku.

štvrtok 19. septembra 2013

Polievka z baranieho mäsa a zeleniny


22polievka z baranieho masa a zeleniny 015


ČO POTREBUJETE:

260g baranieho mäsa (netuším, ktorá časť to bola, mali to ako "curry cuts" a môžete pridať aj špikovú kosť)
1 menšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
kúsok zelenej papriky
3-4 kapustové listy
3 väčšie mrkvy
1 bobkový list
niekoľko zrniek čierneho korenia
soľ
voda



AKO POSTUPOVAŤ:

Pravdepodobne nepostupujem ako by sa malo (použite aj kosti so špikom a najprv ich upečte v rúre, až potom s nimi do polievky; rovnako aj orestovať zeleninu najprv...). 

Všetko očistíme a vložíme to do hrnca. Zalejeme vodou a dáme variť. Keď voda zovrie, oheň zmiernime a na slabšom ohni, pod poodchýlenou pokrievkou polievku varíme hodinu až hodinu a pol.

(Ak chete, nakoniec si ju môžete posypať nasekanou petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou a pokvapkať citrónom.)

22polievka z baranieho masa a zeleniny 008

Nejde o žiaden gurmánsky recept, je to polievka, ktorá je výborná pri chorobách, keď hrozí dehydrovanie a nič nechutí. Vtedy je záchranou tento recept. Dnes zachraňoval tiež, moju chorú Salonku.

Určite by som si vedela predstaviť aj inú koreňovú zeleninu v tejto polievke, ale bohužiaľ nie je dostupná u nás. Kľudne si pridajte aj petržlen a zeler.

sobota 14. septembra 2013

ISKCON chram Nellore

ISKCON je medzinarodna spolocnost pre Krishnovo vedomie. Dnes som bola s detmi v ISKCON chrame v Nellore. Zaniesli sme oblecenie, ktore rozdaju detom v nudzi (okrem ineho tam tiez davaju jedlo ludom v nudzi) a chvilku sme stravili obzeranim obrazov, ktorymi je chram vyzdobeny. Pri odchode z chramu sme dostali Prasad. Tu je mala ukazka:


22iskcon 025


22iskcon 021


22iskcon 002


22iskcon 004


22iskcon 005


22iskcon 006


22iskcon 007


22iskcon 008


22iskcon 009


22iskcon 010


22iskcon 011


22iskcon 012


22iskcon 015


22iskcon 016


22iskcon 017


22iskcon 018


22iskcon 019


22iskcon 020


22iskcon 013


22iskcon 023