pondelok 17. februára 2014
štvrtok 6. februára 2014
Nariyal chawal - Kokosová ryža / Coconut rice
ČO POTREBUJETE (pre 2-3 osoby):
250ml ryže Basmati
vodu na jej uvarenie
soľ
kvapka kokosového oleja
niekoľko kešu orechov
niekoľko karí lístkov
štipka asafoetida
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
2 sušené červené chilli papričky
1 lyžica channa dal (bengal gram)
1 a 1/2 lyžičky urid dal
AKO POSTUPOVAŤ:
Ryžu niekoľkokrát prepláchneme a uvaríme ju ako v tomto recepte. Tu však osolíme vodu. Hotovú ryžu odložíme bokom.
Kým sa nám ryža varí, opečieme si na kvapke kokosového oleja čerstvý kokos. (Sušený, čo sa pridáva do koláčov sa na toto jedlo nehodí.) Opečený kokos odložíme bokom.
V tej istej panvici, kde sme opekali kokos, opečieme kešu orechy. Opečené odložíme bokom.
Opäť použijeme tú istú panvicu. Pridáme troška ghee a necháme zohriať. Potom pridáme horčičné semienko a necháme prasknúť (na silnom ohni, ale pracujeme rýchlo, aby koreniny neprihoreli). Ďalej pridáme asafoetida a chilli papričky. Ihneď pridáme channa dal, urid dal a karí lístky. Na silnejšom ohni necháme rozvinúť vôňu (čiže sme si pripravili Tadka do ryže).
Tadka potom vylejeme (spolu s ghee, čo ostalo v panvici) do ryže, pridáme opečený kokos, kešu orechy a dobre premiešame.
streda 5. februára 2014
Açma (turecké maslové bágle) / Turkish butter bagels
ČO POTREBUJETE (na 8ks):
3 hrnčeky múky (použila som Maida)
1/2 hrnčeka teplého mlieka
1/2 hrnčeka teplej vody
1/4 hrnčeka oleja
1 lyžička sušeného droždia
1 lyžica cukru
1 lyžička soli
zmäknuté maslo
žĺtok na potretie
biely sezam a černuška na posypanie
AKO POSTUPOVAŤ:
Vo veľkej miske zmiešame múku, cukor, droždie a soľ. Pridáme mlieko, vodu a olej a vyhnetieme cesto. Necháme ho v miske, tú zakryjeme kuchynskou utierkou a cesto necháme kusnúť hodinu.
Potom cesto prehnetieme a rozdelíme na rovnako veľké časti. Vymodelujeme na malé žemličky a pracujeme následne z každou zvlášť.
Žemličku rozvaľkáme na placku, potrieme ju asi 1 lyžičkou zmáknutého masla a zrolujeme na valček. Ten trocha zašúľame ako špirálu.
Jeden koniec valčeka sploštíme, vložíme naň druhý koniec a zabalíme ho, čím vznikne "bágel".
Pripravíme si takto všetky žemličky, dáme ich na plech, zakryjeme ich utierkou a necháme 20min kysnúť.
Potom ich potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme sezamom a černuškou a pečieme v predohriatej rúre na 180st., asi 30 minút, do zlatista.
🥯 🥯 🥯
Ak milujete Tureckú kuchyňu, viac inšpirácie nájdete TU.
utorok 4. februára 2014
nedeľa 2. februára 2014
Mrkvovo - hrachový thoran / Carrots and green peas with fresh coconut
ČO POTREBUJETE:
3-4 ks stredne veľké mrkvy
2 hrste hrachu (čerstvo nalúpaný alebo mrazený)
ghee
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
niekoľko karí lístkov
štipka asafoetida
1 stredne veľká červená cibuľa
1 zelená chilli paprička
1/3 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky mletej kurkumy
soľ
mleté čierne korenie
2 veľké hrste čerstvého strúhaného kokosu
AKO POSTUPOVAŤ:
V panvici (kadhai) zohrejeme ghee. Pridáme horčičné semienka a necháme ich prasknúť. Potom pridáme štipku asafoetida a karí lístky. Keď začnú karí lístky praskať, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a chilli papričku vcelku. Do chilli papričky môžeme urobiť zopár zárezov pred pridaním do panvice. Cibuľu restujeme na stredne silnom ohni domäkka.
Keď je cibuľa mäkká pridáme mletú kurkumu a mletý koriander. Premiešame.
Pridáme nakrájanú mrkvu, hrach a osolíme. Premiešame a pod pokrievkou na miernom ohni dusíme domäkka. Asi 10-15 minút.
Potom pridáme mleté čierne korenie a premiešame.
Nakoniec pridáme čerstvý strúhaný kokos, premiešame a na silnom ohni 1-2 minúty restujeme. Občas premiešame.
Podávame s Chapati plackami.
sobota 1. februára 2014
Krevetové pakory
ČO POTREBUJETE:
33ks väčších čerstvých kreviet (l. vannamei)
soľ
na cestíčko:
3 lyžice múky besan (môžete skúsiť nahradiť Hraškou)
štipka soli do cestíčka
štipka prášku do pečiva
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
(ak chcete pálivejšie, môžete pridať mleté chilli)
voda podľa potreby
olej na vyprážanie
AKO POSTUPOVAŤ:
Krevety očistíme, opláchneme vodou a dáme na tanier, troška vysušíme. Potom ich opatrne preložíme do misky a osolíme. Premiešame rukou a necháme 15 minút odležať.
V miske zmiešame všetky suché prísady na cestíčko. Vodu prilievame postupne a metličkou miešame, aby sa nám neurobili hrudky, na hladkú kašičku.
V hrnci so širokým dnom zohrejeme olej vo výške asi pol centimetra. Olej musí byť vriaci. Krevety po dávkach dáme do cestíčka, rukou v ňom premiešame, aby sa dobre obalili a potom po jednej dávame do horúceho oleja. Nepražte veľa kusov naraz, aby sa neznížila teplota oleja a vy ste tak príliš dlho krevety neváľali v ňom. Zostali by tvrdé, bledé a mastné. Pražíme na silnom ohni z oboch strán.
Hotové krevety vyberieme na papierové kuchynské obrúsky. Môžeme podávať ako predjedlo - jednohubku buď s chutney alebo so sladkou chilli omáčkou na namáčanie.
piatok 31. januára 2014
Brokolicová polievka / Broccoli soup
ČO POTREBUJETE (asi na 2 porcie):
1 malá brokolica
voda na jej blanšírovanie
1 lyžica sladkej smotany
soľ
štipka mletého čierneho korenia
štipka mletého muškátového orieška
1/4 lyžičky chilli vločiek
5 lístkov čerstvej bazalky
1 - 2 strúčiky cesnaku
kúsok masla
strúhaný syr (Cheddar, alebo váš obľúbený)
AKO POSTUPOVAŤ:
Do hrnca dáme variť vodu. Keď voda začne vrieť, vhodíme ružičky brokolice a asi minútku ju necháme povariť - blanšírjeme. Hneď vyberieme a vložíme do ľadovej vody. Vodu, v ktorej sa brokolica varila si odložíme. Brokolicu potom vymixujeme na pyré.
Pyré vrátime do hrnca, pridáme trocha vody, v ktorej sa varila, sladkú smotanu, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, chilli vločky a bazalku. Polievku privedieme k varu, pridáme nastrúhaný cesnak, minútku necháme povariť a odstavíme z ohňa.
Do polievky vložíme plátok masla a nastrúhame syr. Hrniec zakryjeme pokrievkou, kým sa syr nerozpustí.
Premiešame a podávame ju teplú.
streda 29. januára 2014
Zelený kardamóm (kardamón) / Green cardamom
Kardamóm je považovaný za "tretie najdrahšie" korenie na svete (po šafráne a vanilke). Má silnú, jedinečnú chuť a intenzívnu aromatickú vôňu. Najlepšie je kupovať kardamómové tobolky, pretože ak sú semienka z toboliek vybraté alebo pomleté rýchlo strácajú svoju chuť a arómu. Tobolky skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.
Využitie v kuchyni:
Tobolky môžu byť použité vcelku, alebo ich môžete rozlúsknuť a semienka vybrať tesne pred varením jedla - často sa pridávajú do strukovinových jedál. Kardamóm je tiež často súčasťou indických cukroviniek a nápojov.
V arabských krajinách je kardamóm jedným z najpopulárnejších korení, používa sa napríklad do kávy, čo je symbolom pohostinnosti.
V jedlách pod názvom "Mughlai" (severná India) je hojne používaný v ryžových pokrmoch tzv. Biryani.
Malé množstvo kardamómu dodá lákavú chuť napríklad aj kávovým koláčom, pudingom, flans, či čaju.
Ako liečivo:
Okrem jedál môžeme kardamóm využiť aj ako domáce liečivo. Je účinný proti nadúvaniu, podporuje trávenie. V Indii sa používa na liečbu infekcií v zuboch a ďasnách. Ak ho pridáte do čaju a ten pijete teplý môže vám pomôcť pri bolesti hrdla. Kardamóm sa tiež používa ako osviežovač dychu, ale vraj nadmerné užívanie riedi krv.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)