nedeľa 23. marca 2014

Nakladaná červená paprika / Pickled red capsicum

Dostala som chuť na nakladanú kápiu, akú kedysi mama robievala. No nie zavarenú. Len tak do chladničky pohár, dva, čo sa za chvíľu zje, tak ako si pravidelne nakladám aj cvikľu. Našla som jeden dobre vyzerajúci recept a skúsila ho len z troch paprík. A bola to rana do čierneho. Chutí presne ako tá mamina, takže určite bude repete. Uvediem rozpis na tie tri kusy paprík, čo je naozaj len taká ochutnávková dávka. Pre väčšie množstvo si pozrite link, ktorý som vyššie prelinkovala alebo násobte.





ČO POTREBUJETE (do 500ml pohára):

3ks veľkých mäsitých červených paprík 

nálev:
1 lyžička citrónovej šťavy
100ml octu (alebo bieleho vínneho octu)
50ml olivového oleja
50ml vody
3 strúčiky cesnaku
soľ





AKO POSTUPOVAŤ:

V pôvodnom recepte sa píšu dve možnosti. Buď ich budete piecť na horáku vcelku (na plynovom sporáku), alebo ugrilujete v rúre. Ja som zvolila rúru. 

Vyhriala som ju na 200st. a prepla na gril. Nakrájané papriky na štvrťky, ktoré som uložila v jednej vrstve šupou nadol. Dala som plech na najvyššiu mriežku v rúre a grilovala som ich 10 minút. Potom som ich obrátila a dala pod gril šupou nahor. Stačilo už len 5 minút a šupka začala černať. 

Kým sa papriky grilovali, pripravila som si nálev. Všetky suroviny na nálev som dala do kastrólika a priviedla k varu. Oheň som zmiernila a minútku povarila. 

Papriky som vytiahla a zakryla čistou kuchynskou utierkou na 10 minút. Potom som z nich šupku stiahla. Papriky som vložila do sterilizovaného pohára. Zaliala som ich horúcim nálevom, pohár ihneď uzavrela a nechala som ich vychládnuť. Vychládnuté papriky som uskladnila v chladničke. Nechala som ich v náleve dva dni, až potom som ochutnala.



🧄 🧄 🧄



streda 19. marca 2014

Boli sme sa poprechadzat....


22IMG_8974
Nieco ako bavlnnikovy strom. Kapok tree.


22IMG_8977
Tu som musela Sunila pristavit. Tie vodne hyacinty vyzeraju krasne.


22IMG_8978
Vodne hyacinty.


22IMG_8980
Zatial to vyzera tak, ze je to Ricin obycajny.


22IMG_8981


22IMG_8987
Kassod tree.


22IMG_9015
Moj Bobcek :)

22IMG_9037
Kvitnuci Neem.


22IMG_9045
Mangova sezona sa blizi!


22IMG_9061
Toddy palm, v telugu nazyvane Tati kaya.


22IMG_9086
Z plodov Toddy paliem sa vyraba vino. Tu sa nachadza v nadobach zavesene vysoko na palme, kde kvasi.


22IMG_9071


22IMG_9100
Ktorym smerom je vpred? :)


22IMG_9063
A na cestu autom som si vzala knizocku, ktoru teraz citam. Napisala ju moja kamaratka a rodacka Erika :) Je to prijemne citanie, casti deja sa odohravaju na Kopaniciach a clovek si pri tom prijemne oddychne. A mam ju aj s venovanim :)

utorok 18. marca 2014

Baklažánovo - koriandrové subzi / Subzi with brinjals and coriander


22IMG_8692



ČO POTREBUJETE:

4ks baby baklažánov
olej
1 plochá lyžička tmavých horčičných semien
1/2 lyžičky urid dal

soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
veľká hrsť nasekanej koriandrovej vňate



22IMG_8695



AKO POSTUPOVAŤ:

Baklažány umyjeme, osušíme, stopky odkrojíme a pokrájame na osminky pozdĺžne.

V panvici zohrejeme olej. Pridáme horčičné semienka a urid dal a na silnom ohni horčičné semienka necháme prasknúť a urid dal troška zhnednúť.

22IMG_8676


Potom pridáme nakrájané baklažány a premiešame. 

22IMG_8679


Ďalej hneď pridáme soľ, mletú kurkumu a mletý koriander. Oheň zmiernime a pod pokrievkou dusíme do mäkka. Asi 10 minút.

22IMG_8680


Potom pridáme mleté chilli korenie, sušenú senovku a premiešame. Minútku ešte odokryté restujeme.

22IMG_8681


Nakoniec primiešame nasekanú koriandrovú vňať, hrniec odstavíme z ohňa a pod pokrievkou necháme subzi postáť asi 10 minút. 

22IMG_8682


Podávame s plackami.

22IMG_8684

pondelok 17. marca 2014

Kulfi / Kulfi - indian ice cream

So Salonkou sme sa dohodli, že hneď po koncoročných testoch skúsime vyrobiť také kulfi, aké jedla na svadbe, kde sme boli koncom minulého roka, pretože jej strášne chutilo. A pretože sľuby sa majú plniť (zvlášť tie, čo dáte vašim deťom!), vyrábali sme kulfi. 


11IMG_0033



ČO POTREBUJETE:

1 plechovku - 400g kondenzovaného sladeného mlieka
(ďalej použijeme na meranie tú istú plechovku, v ktorej bolo kondenzované mlieko)
1 plechovku plnotučného mlieka
1/4 plechovky šľahačkovej smotany



AKO POSTUPOVAŤ:

Všetko spolu zmiešame v miske, nalejeme do formičiek a dáme zmraziť. Najlepšie je pripraviť si to v podvečer a nechať cez noc mraziť. Ja nemám kulfi formičky, tak som použila umelé nádobky z kupovaného kulfi, ktoré som si odkladala na túto príležitosť.

22IMG_8879

22IMG_8883

22IMG_8884


Kulfi možete dochutiť rôznymi orechami (mandle, pistácie), zeleným kardamómom, šafránom....



A takto vyzerá kupované Malai kulfi.



štvrtok 13. marca 2014

Variť v hlinenom hrnci je zážitok! (Baklažánové subzi s kokosovým mliekom)

Už pár dní je neďaleko nášho činžiaku trh, bazaar - jarmok. Chodila som nakúkať na hlinené hrnce, ktoré tam predávajú, spýtala som sa na cenu. Vraj 600 rupií väčšie, 400 rupií menšie. Musím sa viac opaľovať, kvôli nižším cenám.... 😔


22IMG_8669

22IMG_8670

Zdalo sa mi to dosť, keď si pomyslím, že hrniec sa mi môže rozpadnúť v rukách. Nevedela som sa rozhodnúť, či kúpiť. Každý deň cestou do školy a zo školy mi tam zrak padne. Včera ma prekvapil môj Sunil. Prišiel domov z práce a hovorí deťom, nech idú s ním na prechádzku, kým ja dorobím večeru. Zamierili rovno na trh, pretože Sanabka už stihla vymaľovať všetky vymaľovánky, ktoré si tam naposledy vybrala. Domov sa vrátili s novými vymaľovánkami, Salonka s knižkami a Sunil s tromi hlinenými hrncami! A vraj všetky tri za 200 rupií. Vačší za 100 a dva menšie za 50. Ten najmenší je vraj dobrý na výrobu jogurtu.


22IMG_8966
Ešte, že sa tak výborne dopĺňame, pretože kde sa ja neviem rozhodnúť, Sunil rozhodne za mňa 😃

Nemohla som sa dočkať až niektorý z hrncov vyskúšam. Večer som zhľadávala všetky možné informácie na internete, ako sa hrnce používajú, ako sa v nich varí, pečie a ako sa čistia a udržujú v dobrej forme. 

  1. Hlinený hrniec pred použitím opláchneme vlažnou vodou a namočíme ho do vlažnej vody aspoň na 15 minút tak, aby bol celkom ponorený. Uvidíte ako z neho vychádzajú malé bublinky - nasakuje vodu. Dokonca ich budete aj počuť. Kým sa hrniec máča pripravte si všetky suroviny. Čo treba nakrájať, nakrájajte. 
  2. Hrniec po 15 minútach vytiahneme z vody a chvíľku podržíme, aby odkvapkal. Horák zapneme na mierny oheň a položíme naň hrniec. Hrniec treba zahrievať pomaly, postupne. Ak by sa dal hneď na príliš silný oheň, mohol by prasknúť. Tu som sa bála, že keď ho položím na horák, hrniec sa na ňom celý rozpadne. Ale vydržal!
A ak vám do tohoto bodu hrniec vydržal, môžete pokračovať s varením.






BAKLAŽÁNOVÉ SUBZI S KOKOSOVÝM MLIEKOM



22IMG_8847


ĆO POTREBUJETE:

1/2 lyžičky tmavých horčičných semienok
niekoľko karí lístkov 
1 zelená chilli paprička 
3 baby baklažány
2 veľké červené cibule
olej (použila som slnečnicový, môžete použiť aj kokosový)
4 strúčiky cesnaku
1/3 lyžičky mletej kurkumy
soľ
mleté čierne korenie
1/2 lyžičky garam masala



AKO POSTUPOVAŤ:

Nezabudnite hrniec pred použitím na 15 minút namočiť!

22IMG_8813


Keď sa nám už úspešne podarilo postaviť hlinený hrniec na horák, pridáme olej. Oheň postupne zvyšujeme až na plnú silu. Na olej dáme horčičné semienka a karí lístky. Semienka necháme chvíľku popražiť. Pridáme chilli papričku.

1


Potom pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a na silnom ohni restujeme domäkka. Občas premiešame. Cibuľa restovaná v hlinenom hrnci vás zoznámi s vôňou, akú ste vo svojej kuchyni ešte necítili. Je mi teraz jasné, že TAKTO to má voňať, keď sa restuje cibuľa. Fantázia!
2


Oheň zmiernime a pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a mletú kurkumu. Premiešame.

3


Ďalej pridáme nakrájané baby baklažány, soľ a premiešame. Znova tá iná - nová vôňa baklažánov, o ktorej som doteraz ani nechýrovala. Hrniec prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni baklažány dusíme 5 minút.

22IMG_8827


Premiešame a pridáme kokosové mlieko, mleté čierne korenie a garam masala. Znova premiešame a na miernom ohni pod pokrievkou varíme ďalších 5 minút. (Po chvíľkach nakuknite a premiešajte.)


22IMG_8833


Pridáme nasekanú koriandrovú vňať a hrniec odstavíme z ohňa; preložíme ho na mriežku. Necháme ho prikrytý a uvidíme, že jedlo sa v ňom ešte stále chvíľu varí. Vždy položte hrniec na mriežku!, kde postupne vychládne, nikdy nie na iný povrch.

22IMG_8835


Servírujeme posypané koriandrovou vňaťou, s plackami.


Hlinené hrnce majú odo mňa BIG LIKE! Teraz už len skúsiť si to na trojnožke priamo nad ohníkom v prírode 👩🏻‍🍳




Ešte niekoľko rád:

  • Keď si hrniec kupujete, dbajte na to, aby nemal žiadne praskliny.
  • Ak ste si kúpili hlinený hrniec bez glazúry (tak ako ja), prvýkrát v ňom nevarte príliš aromatické jedlo (ako napr. ryby), pretože hrniec všetko nasiakne (pachy aj chute). 
  • Ak použijete hrniec do rúry, vkladajte ho do studenej rury. Rúru zapnite až keď je hrniec v nej. Ak by ste ho vložili do predohriatej rúry, riskujete, že vám praskne.
  • Hrnce bez glazúry sa nesmú umývať žiadnym chemickým prípravkom, saponátom. Namočte ich do horúcej vody a nechajte odmáčať. Potom kefkou len jemne očistite a nechajte vyschnúť pri izbovej teplote. Ak by mali nejaké silnejšie škvrny, či mastnotu, bolo mi povedané dať do hrnca trocha soli alebo piesku a tým to "vydrhnúť". Potom v ňom chvíľu povariť vodu s troškou octu alebo citrónovej šťavy (pre odstránenie pachov), vyliať a nechať vyschnúť.
  • NIKDY nezabudnite na namáčanie pred použitím!