nedeľa 20. júla 2014

Gobi Musallam




ČO POTREBUJETE:

225g (1 malý) karfiol
voda na jeho uvarenie
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia 
soľ

2 hrste nesolených kešu orechov

na karí:
ghee + olej
2 stredne veľké červené cibule
1 plná lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty
1 sušená červená chilli paprička 
1 lyžička garam masala
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky mletej kurkumy

3 menšie paradajky
soľ podľa chuti 

olej na potretie pekáča





AKO POSTUPOVAŤ:

Kešu orechy si namočíme v troche vody asi na pol hodiny.



Do hrnca dáme vodu, soľ, kurkumu a kašmírske chilli korenie. Vodu necháme zovrieť. Keď sa začne variť, vložíme karfiol vcelku, oheň zmiernime (ale tak, aby sa voda varila) a varíme 8 minút pod pokrievkou.



Potom karfiol vyberieme na tanier a odložíme bokom do ďalšieho použitia.



V druhom hrnci zohrejeme trocha oleja a ghee. Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme dohnedkava.



Potom pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a sušenú chilli papričku a restujeme asi 2 minúty. Ďalej pridáme mletú kurkumu, rímsku rascu a garam masala, premiešame.



Hneď pridáme nakrájané paradajky, soľ, jaggery, senovku grécku, premiešame a na miernom ohni dusíme pod pokrievkou asi 15 - 20 minút. Premiešavame občas.



Potom hrniec odložíme z ohňa a zmes necháme trocha vychládnuť. 



Vychládnutú zmes potom dáme do mixéra, pridáme vopred namáčané kešu orechy, kokosové mlieko a vymixujeme na omáčku. (Ak treba doriediť trocha, použijeme vodu.)



Pekáč potrieme olejom (ja som použila papier na pečenie na vystlanie, nie je to nutné). Karfiol položíme do stredu a prelejeme ho omáčkou, ktorú sme si pripravili.



Rúru predohrejeme na 180st. a karfiol v nej pečieme 30 minút.


Podávame s plackami.





streda 16. júla 2014

Šampiňóny a baklažány v smotanovej omáčke

11IMG_4514



ČO POTREBUJETE:

4ks baby baklažány 
200g čerstvých šampiňónov 
ghee alebo maslo+olej
1 veľká červená cibuľa 
2 strúčiky cesnaku
soľ
mleté čierne korenie
150ml vody
1 lyžička (kopčekom) kukuričného škrobu
1/3 lyžičky tandoori masala
4 lyžice sladkej smotany


11IMG_4510



AKO POSTUPOVAŤ:

Baklažány prekrojíme a nasolíme. Necháme vypotiť a opláchneme. Nakrájame na malé "kocky". Šampiňóny umyjeme a pokrájame na plátky.

0


V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a na miernom ohni restujeme domäkka.

1


Potom pridáme nakrájané šampiňóny a baklažán. Hneď osolíme a pridáme mleté čierne korenie. Hrniec prikryjeme a šampiňóny s baklažánmi dusíme 5 minút. Vďaka soli, ktorú sme pridali si pustia vlastnú šťavu.

2


Kým sa nám to dusí v miske zmiešame vodu s kukuričným škrobom. Po 5 minútach dusenia šampiňónov s baklažánmi pridáme túto vodu a premiešame. Hneď pridáme tandoori masala korenie a premiešame. Povaríme 2 minúty odokryté, na miernom ohni.

3


Ďalej pridáme smotanu, premiešame a povaríme ešte 2 minúty odokryté, na miernom ohni. 

4


Hrniec odložíme z ohňa a podávame buď s cestovinami alebo dusenou ryžou.



11IMG_4515


streda 9. júla 2014

Baklažánové karí s chuťou kokosového mlieka a koriandra / Dry brinjal curry with coconut milk and coriander


11IMG_4235



ČO POTREBUJETE:

5ks baby baklažánov

1 veľká červená cibuľa 
čerstvý zázvor veľký asi ako vlašský orech
3 strúčiky cesnaku
2 červené sušené chilli papričky 

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky garam masala
(alebo 1/3 lyžičky tamarindovej pasty rozpustiť v troške vody)
soľ


11IMG_4229



AKO POSTUPOVAŤ:

Do mixéra dáme cibuľu pokrájanú na štvrtinky, cesnak, zázvor, chilli papričky a rozmixujeme na pastu.

1


Pridáme koriandrovú vňať a znova rozmixujeme. Pastu odložíme do ďalšieho použitia.

2


V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme nakrájané baklažány a na silnom ohni opečieme dohnedkava. Premiešame občas, aby sa opiekli rovnomerne. Opečené baklažány vyberieme na tanier.

3


Ten istý hrniec vrátime na oheň. Pridáme cibuľovo-koriandrovú pastu a trocha ghee.  Asi 3-5 minút na miernom ohni restujeme a premiešavame. Potom pridáme kurkumu a garam masala. Premiešame a 3 minúty restujeme na miernom ohni.

4


Ďalej pridáme kokosové mlieko a lupienky kokum (alebo tamarindovú pastu rozpustenú vo vode). Premiešame.

5


Nakoniec pridáme opečené baklažány, soľ, premiešame a na miernom ohni pod pokrievkou karí varíme asi 10 minút. Ak treba, pridáme trocha vody.

6


Podávame s dusenou ryžou.

sobota 5. júla 2014

Kapustové pakory / Cabbage fritters

Už mesiac nám predpoveď počasia sľubuje dážď, či búrky a vždy na "zajtra". Lenže "zajtra" akosi nikdy neprišlo, a tak nám Oskar svieti o sto-šesto, kde tu sa preženú barančekovia a my sa potíme jak dvířka u chlívku. Zahrala som sa dnes na šamana... a privolávam dážď pakorami, ktoré si vždy robievame, keď prší. Tak držte palce.


11IMG_4248


🌧 🌧 🌧


11IMG_4265


ČO POTREBUJETE:

1 hrnček nadrobno nakrájanej kapusty
menšia hrsť čerstvej koriandrovej vňate
soľ

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
1/3 lyžičky rímskej rasce
niekoľko nasekaných kešu orechov

štipka prášku do pečiva
4 lyžice cícerovej múky (besan)
2 lyžice ryžovej múky
voda podľa potreby
olej na vysmážanie (arašídový alebo slnečnicový)

11IMG_4269



AKO POSTUPOVAŤ:

Kapustu nakrájame nadrobno. Dáme do misky, pridáme koriandrovú vňať a soľ a necháme 5 minút postáť, aby kapusta pustila šťavu. 

1


Potom pridáme koreniny, nasekané kešu orechy a štipku prášku do pečiva a premiešame. 

2


Pridáme oba druhy múky a premiešame. 

3


Vodu pridávame po troškách postupne a miešame, kým nevznikne hustá zmes. Túto zmes necháme pol hodiny pod čistou kuchynskou utierkou odpočívať. V panvici na vyprážanie poriadne rozohrejem olej. Musí byť vriaci, keď doňho budeme dávať kôpky zmesi, inak sa vám to v tom oleji rozpadne. 

4


Keď je olej poriadne horúci, lyžičkou doňho púšťame kôpky z pripravenej zmesi. Pražíme ich na silnom ohni dohneda, z oboch strán. 



Doplnenie dnešného postu: večer o 18.00 nám na 5 minút zapršalo. Pakory zabrali :) Síce nič moc, ale aj niečo je fajn. A po daždi bola dúha....


11IMG_4300

11IMG_4306
 

utorok 1. júla 2014

Cícer, paradajka, kešu nátierka s chuťou cesnaku a thajskej bazalky




ČO POTREBUJETE:

60g nesolených kešu
120g uvareného cíceru
troška vody, v ktorej sa cícer varil
1 paradajka
5 strúčikov cesnaku
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie
trocha šťavy z citróna
čerstvé lístky thajskej bazalky


11IMG_4154



AKO POSTUPOVAŤ:

Suchý cícer na noc namočíme vo vode. Ráno prepláchneme a uvaríme v tlakovom hrnci domäkka. Varíme 30 minút na miernom ohni od natlakovania hrnca, bez hvíždalky. Uvarený cícer necháme vychládnuť.

Kešu orechy opečieme dohneda na suchej panvici. Cesnak nakrájame na štvrtinky pozdĺžne a orestujeme dohnedkava na troche olivového oleja.

1


Kešu orechy, cesnak a paradajku dáme do mixéra a vymixujeme. 

2


Pridáme uvarený cícer, troška olivového oleja a troška vody, v ktorej sa cícer varil. Vymixujeme na konzistenciu nátierky.

IMG_4143


Nátierku preložíme do misky. Pridáme šťavu z citróna, soľ a mleté čierne korenie a dobre premiešame.

3


Nakoniec vmiešame nasekané lístky bazalky, zamiešame a môžeme dať vychladiť. 

4


🥖 🥖 🥖




Podávame s chlebom alebo pečivom.

štvrtok 26. júna 2014

Kešu - paradajková nátierka / Cashew - tomato bread spread


11IMG_4071



ČO POTREBUJETE (na raňajky pre dvoch):

50g nesolených kešu orechov
1 väčšia paradajka
niekoľko kvapiek z citróna
soľ
štipka mletého čierneho korenia
štipka tandoori masala
niekoľko lístkov bazalky (použila som thajskú)


11IMG_4066



AKO POSTUPOVAŤ:

Kešu orechy opečieme nasucho na panvici dohnedkava. Necháme vychládnuť a rozmixujeme s paradajkou na pastu. 

1


Pastu (základ nátierky) dáme do misky. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, tandoori masala a citrónovú šťavu. Premiešame. 

2


Nakoniec pridáme nasekané lístky bazalky a nátierku dobre premiešame. Uložíme na pol hodiny do chladničky a potom podávame s chlebom alebo pečivom

11IMG_4059

sobota 21. júna 2014

Baklažány v kešu omáčke s vôňou senovky gréckej / Brinjals in cashew sauce with fenugreek leaves




ČO POTREBUJETE:

1 stredne veľký baklažán

hrsť kešu orechov + voda na ich namočenie
1/3 lyžičky tamarindovej pasty + voda na jej rozpustenie

olej
1/2 lyžičky rímskej rasce
niekoľko karí lístkov
1 veľká červená cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
soľ
1 stredne veľká paradajka rozmixovaná na pyré
voda podľa potreby





AKO POSTUPOVAŤ: 

Kešu orechy na pol hodiny namočíme v horúcej vode. Tamarindovú pastu rozmiešame vo vode. Orechy potom s trochou vody rozmixujeme na pastu a odložíme bokom do ďalšieho použitia. 

1


V hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu a karí lístky. Necháme ich rozvoňať. 

11IMG_3883


Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujeme na stredne silnom ohni domäkka. 

2


Ďalej pridáme na menšie kúsky nakrájaný baklažán, mletú kurkumu a chilli korenie; osolíme, premiešame a 5 minút  dusíme pod pokrievkou na miernom ohni. 

3


Pridáme paradajkové pyré a tamarindovú vodu. Premiešame a pod pokrievkou dusíme ďalších 5 minút. 

4


Nakoniec pridáme kešu pastu, lístky senovky gréckej a dostatok vody, aby nám vznikla hustá omáčka/karí. Karí premiešame a 3 - 5 minút na miernom ohni povaríme, neprikrývame. 

5


Podávame s plackami ako napr. Naan, Paratha