štvrtok 14. augusta 2014

Krishna Jayanthi 2014

Oslava narodenia Boha Krishnu sa v skole presunula o par dni skor, pretoze sviatok vychadza na nedelu a zajtra sa oslavuje Den nezavislosti Indie. Takze sme sa rano nastrojili a isli do skoly. Rano sa zacalo modlitbou, konala sa pooja a potom deti predviedli kratky program.


11IMG_4972


11IMG_4979
Aima robi stopy, akoze tadial kracal maly Krishna.



11IMG_4986


11IMG_4987


11IMG_4988


11IMG_4991


11IMG_4993
Pooja.


11IMG_4995


11IMG_4997


11IMG_5001




11IMG_5005


11IMG_5006


11IMG_5007


11IMG_5008


11IMG_5011


11IMG_5014


11IMG_5020


11IMG_5021




11IMG_5023


11IMG_5024


11IMG_5025




11IMG_5026


11IMG_5030


11IMG_5034


11IMG_5035


11IMG_5036


11IMG_5038


11IMG_5039


11IMG_5042




11IMG_5043


11IMG_5047


11IMG_5051

utorok 5. augusta 2014

Mrkvove Pulao / Carrot Pulao


11IMG_4925


CO POTREBUJETE:

1 hrncek ryze Basmati / 1 cup of Basmati rice
voda na jej namacanie / water to soak the rice

1 lyzica ghee / 1tbsp of ghee
kusok skorice / small piece of cinnamon
3 tobolky zeleneho kardamonu / 3 pieces of green cardamon
3 klinceky / 3 pieces of cloves
1 susena cervena chilli papricka / 1 dry red chilli
2 struciky cesnaku / 2 garlic cloves
1 cervena cibula / 1 red onion
1 mensia paradajka /  1 small tomato
1 mrkva /  1 carrot
2 hrnceky vody / 2 cups of water
sol / salt
mlete cierne korenie / ground black pepper
1/3 lyzicky sladkej mletej papriky / 1/3tsp paprika powder
cerstva koriandrova vnat / fresh coriander leaves


11IMG_4920



AKO POSTUPOVAT:

Hlineny hrniec na pol hodiny namocime do vody. Ryzu preplachneme a na 15 minut namocime vo vode. Potom vodu scedime. / Soak clay pot for half an hour in water. Wash the rice and soak it in water for 15 minutes. Then drain the water.

1


Hrniec dame na najslabsi ohen a pomaly ho zohrievame, ohen postupne zvysujeme. Pridame ghee. Do ghee dame skoricu, klinceky, kardamon a chilli papricku. Restujeme, aby koreniny zavonali. Potom pridame nadrobno nakrajany cesnak a nechame rozvonat. / Place clay pot on low flame, slowly heat the pot, gradually increasing the flame. Add ghee. Add cinnamon, cloves, cardamom and chilli. Fry spices until they unfold its aroma. Then add the finely chopped garlic.

2


Dalej pridame nadrobno nakrajanu cibulu a restujeme domakka. / Add chopped onion and fry until tender.

3


Potom pridame nadrobno nakrajanu paradajku a restujeme asi 5 minut pod pokrievkou, aby sa paradajka rozpadla. Dalej pridame na male kusky nakrajanu mrkvu a 2 minuty restujeme. / Then add the finely chopped tomatoes and fry for about 5 minutes with the lid on. Then add chopped carrots and fry for 2 minutes.

4


Zeleninu zalejeme dvomi poharmi vody, pridame sol, mlete cierne korenie a sladku mletu papriku. Premiesame a vodu privedieme do varu. Ked sa voda zacina varit, pridame scedenu ryzu. Premiesame a znova privedieme vodu do varu. Ohen zmiernime a pulao varime s mierne poodchylenou pokrievkou, kym sa voda nevypari. / Add two cups of water, salt, black pepper and paprika powder. Stir and bring to a boil. When the water starts to boil add the strained rice. Stir and bring again to boil. Reduce the flame and cook pulao with a slightly open lid until the water has evaporated.

5


Hotove pulao posypeme nasekanou koriandrovou vnatou. / Finally sprinkle with chopped coriander leaves.

6


Pozeme podavat s oblubenym salatom z cerstvej zeleniny, je to tiez jedlo vhodne do obedara. /
Serve with any salad made of fresh vegetables. This meal is good also for your lunchbox.


11IMG_4929

nedeľa 3. augusta 2014

Baby kukuričky manchurian / Baby corn manchurian


11IMG_4876



ČO POTREBUJETE:

1 balenie baby kukuričiek (asi 12ks) / 12pcs of baby corn
voda na ich predvarenie / water

na cestíčko / for batter:
3 ploché lyžice múky (použila som maida) / 3 flat tbsp of flour (I used Maida)
1 plochá lyžica ryžovej múky / 1 flat tbsp rice flour
soľ / salt
štipka prášku do pečiva / pinch of baking powder
trocha mletého čierneho korenia / pinch of ground black pepper
mleté chilli korenie / chilli powder
voda podľa potreby / water to make a batter

olej na vysmážanie / oil for frying

na omáčku / for sauce:
olej / oil
3 strúčiky cesnaku / 3 garlic pods
1/3 lyžičky strúhaného zázvoru/ 1/3tsp of fresh grated ginger
1 veľká červená cibuľa / 1 big red onion
1/2 väčšej mäsitej zelenej papriky / 1/2 of green capsicum
200ml vody / 200ml of water
šťava z polovice baby citróna / juice from half of lemon
1 lyžica tmavej sójovej omáčky / 1 tbsp dark soy sauce
1 lyžička cukru / 1tsp of sugar
soľ / salt
mleté čierne korenie / ground black pepper
100ml vody, v ktorej rozmiešame 1 plnšiu lyžicu kukuričného škrobu / 100ml of water mix with 1tbsp of corn starch
čerstvá oriandrová vňať / fresh coriander leaves


11IMG_4872



AKO POSTUPOVAŤ:

Baby kukuričky vložíme do vriacej osolenej vody a povaríme ich 8 minút. Scedíme a odložíme bokom do ďalšieho použitia. V miske zmiešame suroviny na cestíčko. Predvarené kukuričky doňho vložíme a všetky dobre v ňom obalíme. / Boil baby corn in salted water for 8 minutes. Drain and set aside. In a bowl mix all ingredients for batter. Place baby corns into the batter and coat them with it.

1


V hrnci zohrejeme dostatok oleja a kukuričky obalené cestíčkom v ňom vypražíme. (Ako keď sa frituje.) Vypražené vyberieme a odložíme bokom do ďalšieho použitia. / In a saucepan heat the oil and deep fry coated corns. Few pieces at the time. Fried corns set aside.

2


Vo woku zohrejeme trocha oleja. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a nastrúhaný zázvor a minútku restujeme. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka. / In a wok heat little bit of oil. Add finely chopped garlic, grated ginger and fry for a minute. Then add the finely chopped onion and fry until tender.

3


Potom pridáme na malé kúsky nakrájanú papriku a restujeme asi 3 minútky. / Then add chopped capsicum and fry for about 3 minutes.
PotomPotom pridame na male kusky nakrajanu papriku a restujeme asi 3 minutky. pridame na male kusky nakrajanu papriku a restujeme asi 3 minutky. - See more at: http://akochutimasala.blogspot.in/2014/08/baby-kukuricky-manchurian.html#sthash.dp2vUOms.dpuf

Potom pridame na male kusky nakrajanu papriku a restujeme asi 3 minutky. - See more at: http://akochutimasala.blogspot.in/2014/08/baby-kukuricky-manchurian.html#sthash.dp2vUOms.dpuf
4


Všetko to zalejeme 200ml vody a privedieme k varu. Pridáme šťavu z citróna a sójovú omáčku a premiešame. / Add 200ml of water and bring it to boil. Add lemon juice and soy sauce and stir well.

5


Potom dochutíme soľou, mletým čiernym korením a troškou cukru a znova premiešame a necháme prejsť varom. / Season with salt, ground black pepper and bit of sugar, stir again and bring to boil again.

6


V miske si rozmiešame v 100ml vody kukuričný škrob. Toto vylejeme do vriacej omáčky a premiešame. Necháme preview, omáčka nám zhustne. / In a bowl mix water with corn starch. Pour this into the boiling sauce and stir. Cook until sauce thickens.

7


Do omáčky nakoniec vložíme vypražené kukuričky a posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou. Premiešame a podávame. / Add deep fried corns into the sauce and sprinkle with chopped coriander leaves. Stir and serve.

8


Môžeme podávať s dusenou ryžou alebo hakka slížami. / Serve with rice or over hakka noodles.



11IMG_4863