štvrtok 18. septembra 2014

Baklažánové karí / Brinjal curry


IMG_5571



ČO POTREBUJETE:

9ks baby baklažánov
soľ
olej

6ks guľatého čierneho korenia
2 tobolky zeleného kardamómu
1 lyžička koriandrových semien
2 zelené chilli papričky (pre viac pálivé karí použite viac papričiek)
2 stredne veľké červené cibule
troška vody na vymixovanie pasty

1 lyžička ghee
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 väčšia paradajka
hrsť čerstvej koriandrovej vňate


IMG_5581



AKO POSTUPOVAŤ:

Baklažány umyjeme, vysušíme, stopky odrežeme a prekrojíme ich pozdĺžne na polovice. Môžete použiť aj iné odrody, ja som použila takéto podlhovasté. 

IMG_5529


Pokrájané baklažány dáme na pekáč, pokvapkáme olejom a osolíme. Dáme piecť na 180st., na 20 minút. Upečené odložíme bokom do ďalšieho použitia. 

1


V hrnci zohrejeme trochu oleja. Pridáme guľaté čierne korenie, chilli papričky, kardamómy a koriander. Koreniny oprážame na stredne silnom ohni, kým neuvoľnia vôňu. 

2


Potom pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a restujeme na stredne silnom ohni dohnedkava. Zmes necháme trocha vychládnuť, potom dáme do mixéra, pridáme troška vody a rozmixujeme ju na pastu. Odložíme ju bokom do ďalšieho použitia. 

3


V tom istom hrnci, kde sme pražili koreniny a restovali cibuľu zohrejeme ghee. Pridáme cesnakovo - zázvorovú pastu (čerstvý zázvor a cesnak sú lepšia voľba), mletú kurkumu a minútku restujeme na miernom ohni. 

4


Pridáme nakrájanú paradajku, hrniec prikryjeme a paradajku udusíme domäkka, kým sa nerozpadne. Občas premiešame. 

5


Potom pridáme pripravenú cibuľovú pastu, premiešame a minútku restujeme. 

6


Ďalej pridáme kokosové mlieko, trocha soli, premiešame a karí privedieme k varu. Keď sa karí začne variť, oheň zmiernime a karí varíme asi 2-3 minúty odokryté. 

7


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať, upečené baklažány, premiešame a karí ešte minútu povaríme. Hrniec prikryjeme, odstavíme z ohňa a karí necháme odležať 10 minút. 

8

Podávame s dusenou ryžou



IMG_5573

utorok 2. septembra 2014

V Mumbai (august 2014)

Do Mumbai nas tentokrat zaviedli smutne rodinne udalosti. Aj ked sa prave naplno oslavuje Ganesh, my sme mali tento rok len malu pooju, socha Ganesha bola mala (hlinena, aby sme prilis neuskodili prirode) ani chramik sa nevytahoval. 

IMG_5263
V Chennai na letisku, na ceste do Mumbai. Nebolo si kam sadnut pred check in-om.

IMG_5272
Privitalo nas uprsane pocasie.

IMG_5323

IMG_5329

IMG_5333



IMG_5336

IMG_5344

IMG_5345

IMG_5354

IMG_5359


Este v ten isty den ako bola pooja sme boli Ganesha vypustit na more...

IMG_5366

IMG_5370

IMG_5379

IMG_5381


... a vecer sa krajala zelenina, robili sa pripravy na velke varenie na dalsi den.

IMG_5383

IMG_5385

IMG_5387

IMG_5389
Nepamatam sa ako sa toto vola. Ale je to kysle, pouziva sa na okyslenie (miesto toho sa moze pouzit tamarind). A je z toho tiez dobre chutney s kokosom.

IMG_5390
Karela - velmi horka zelenina, ktora sa pripravuje ako stir fry s kurkumou a asafoetidou, na troche oleja, sol a nakoniec sa prida velmi vela struhaneho cerstveho kokosu. Zdrava zelenina, hlavne pre diabetikov. Ma tiez vyuzitie v ajurvede.

IMG_5394

IMG_5400
Pomocnicky dostali odmenu :) kokos.

Dalsi den sa konala pooja za otca. Prisla rodina, ktora sa s nami pomodlila a podaval sa vegetariansky obed (maso v tychto dnoch nie je dovolene). Pooja vsak neprebiehala v smutnej nalade. Naopak, tento den ma byt vraj vesely, je to skor ako oslava zivota a samozrejme sa spominalo na vesele prihody.

Okrem jedneho popoludnia takmer cely cas lialo a nedalo sa velmi nikam ist, takze sme sa po tych niekolkych dnoch uz aj tesili domov, do tepla a na slniecko, ktoreho mame na juhu Indie dost.

IMG_5288

IMG_5289

IMG_5291

IMG_5292

IMG_5293

IMG_5294

IMG_5297

IMG_5299

IMG_5302

IMG_5304

IMG_5316

IMG_5404


IMG_5406
A uz na ceste domov.

IMG_5407



piatok 22. augusta 2014

Nátierka zo žltých paprík a kešu orechov / Bread spread made of yellow capsicum and cashewnuts


IMG_5212



ČO POTREBUJETE:

2 žlté papriky
hrsť kešu orechov
olivový olej na pečenie paprík a potom 1 lyžica na mixovanie nátierky
trocha koriandrovej vňate
šťava z polovice baby citróna
soľ podľa chuti
2 strúčiky cesnaku


IMG_5216



AKO POSTUPOVAŤ:

Papriky očistíme od "srdiečka" a semienok, prekrojíme a položíme do pekáča, šupkou nahore. Pokvapkáme olivovým olejom a na 15 minút dáme do rúry pod gril na 200st. Šupka by mala za tú dobu zhnednúť. Upečenú papriku necháme trocha vychládnuť a šupku olúpeme. 

1


Kešu orechy opečieme dohnedkava na suchej panvici. 

2


Do mixéra dáme olúpané papriky, opečené kešu orechy, koriandrovú vňať, cesnak, šťavu z citróna a lyžicu olivového oleja (alebo toľko postupne, aby ste dostali konzistenciu hladkej nátierky). Všetko to dohladka rozmixujeme. 

3


Nátierku preložíme do misky, dochutíme soľou, poriadne premiešame a môžeme podávať. Ak máte radšej vychladené nátierky, uložte ju na pol hodinky do chladničky.

4



IMG_5215