nedeľa 19. októbra 2014

Kapustovo - hrachové subzi v hlinenom hrnci

Hlinený hrniec si vopred pripravíme ako vždy. Teda namáčame ho vo vode tak, aby bol celkom ponorený. Máčame ho minimálne 10 minút, najlepšie pol hodiny a dlhšie. Potom ho dáme na mierny oheň, ktorý postupne zvyšujeme a hrniec pomaly zahrievame. A môžeme pokračovať už vo varení..


IMG_6224



ČO POTREBUJETE:

asi 500g hlávku kapusty
veľká hrsť hrachu (čerstvý lúpaný alebo mrazený)
olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
1 veľká cibuľa
1 väčšia paradajka
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
soľ
1 plochá lyžička garam masala
hrsť čerstvej koriandrovej vňate 


IMG_6233



AKO POSTUPOVAŤ:

Kapustu si posekáme nadrobno. Keď je hlinený hrniec zahriaty, oheň zmiernime a dáme doňho olej. Pridáme rímsku rascu a pol minúty ju pražíme. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a restujeme ďalšiu pol minútu.

1


Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka. Potom pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a restujeme domäkka.

2


Potom pridáme mletú kurkumu, mletý koriander, chilli korenie a premiešame. Restujeme asi pol minúty. Pridáme nasekanú kapustu, hrach a soľ, premiešame a pod pokrievkou dusíme 10 minút. Nepodlievame, kapusta si šťavu pustí.

3


Po 10 minútach dusenia pridáme garam masala a nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a hrniec odložíme z ohňa. Hlinený hrniec má tú výhodu, že si dlhšie udržuje teplotu, a preto sa v ňom zelenina bude aj naďalej dusiť, aj keď ho odstavíme z ohňa. Preto ešte odstavený hrniec na 5 minút necháme zakrytý.

4


Podávame s plackami, napríklad Chapati.



IMG_6227


štvrtok 16. októbra 2014

Mandľové karí s baby kukuričkami

IMG_6121



ČO POTREBUJETE:

1 balíček baby kukuričiek (asi 10-12ks)
voda
1/4 lyžičky mletej kurkumy

na pastu:
2 menšie červené cibule
3 strúčiky cesnaku
1 paradajka
hrsť mandlí
1 zelená chilli paprička 

ďalej:
1 ázijský bobkový list (tej patta)
voda podľa potreby 
soľ
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky garam masala
hrsť čerstvej koriandrovej vňate


IMG_6122



AKO POSTUPOVAŤ:

Baby kukuričky umyjeme a vložíme do hrnca s vodou a kurkumou. Vodu privedieme k varu a kukuričky varíme 10 minút. Potom ich vyberieme a odložíme bokom do ďalšieho použitia. Vychládnuté pokrájame. Kým sa varia kukuričky, namočíme si mandle. 

1


Do mixéra vložíme všetky suroviny uvedené na pastu a rozmixujeme.

2


V hrnci zohrejeme asi 2 lyžice ghee. Pridáme bobkový list.

3


Ďalej pridáme pripravenú pastu a na miernom ohni ju zredukujeme. Trvalo to asi 10 minút.

4


Potom pridáme mletú kurkumu a mletý koriander a premiešame.

5


Ďalej pridáme trocha vody, aby vznikla hustá omáčka. Premiešame, osolíme a privedieme k varu. Oheň zmiernime.

6


Pridáme predvarené, pokrájané kukuričky, garam masala a premiešame.

7


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať, prejdeme silným varom a hrniec odložíme z ohňa. Karí necháme pod pokrievkou odležať ešte 10 minút a môžeme podávať s ryžou.

8

sobota 11. októbra 2014

Happy birthday to me!

Este nedavno som mala len 22! Kam tie roky utiekli? Sedim tu pri cerstvo upecenom jablkovom kolaci a citam si vyrobenu pohladnicu od mojej starsej dcerky... najkrajsi darcek je to, co do nej napisala. Rano ma zobudil telefon, do ktoreho mi manzel falosne spieval happy birthday... Nebude ziadna velka party, toto je naj oslava. Dame si jablkovy kolacik a vecer sa suchneme vsetci spolu pod deku a pustime si pohadku, pri ktorej zadriememe :)


IMG_5956

štvrtok 9. októbra 2014

Šampiňónová bruschetta

... tak alebo topinka 🍞


IMG_5898



ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov 
4-5 strúčikov cesnaku
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie
chlieb na topinky


IMG_5892



AKO POSTUPOVAŤ:

Šampiňóny očistíme a nakrájame. Cesnak očistíme a nakrájame na tenké plátky. V panvici zohrejeme olej. Vhodíme doňho cesnak a necháme ho speniť a rozvoňať.

1


Pridáme nakrájané šampiňóny a na silnom ohni ich asi 5 minút restujeme. Nepremiešavame príliš často, aby pekne zhnedli.

2


Hotové šampiňóny odložíme z ohňa, pridáme soľ a čierne korenie, premiešame.

3


Kým sa pripravujú šampiňóny, nakrájame chlieb a opečieme na troške oleja dohneda.

Chlieb dáme na tanier a naň uložíme orestované šampiňóny. Tadá, dobrú chuť 😋


IMG_5897



nedeľa 5. októbra 2014

Malai Paneer


IMG_5685



ČO POTREBUJETE:

200g Paneeru
1 lyžica ghee
3 stredne veľké červené cibule
4 strúčiky cesnaku
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého koriandru
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
soľ
200ml sladkej smotany 
1/3 lyžičky tandoori masala
hrsť čerstvej koriandrovej vňate 


IMG_5675



AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme ghee. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme dohnedkava. Pridáme cesnak a ešte minútku restujeme.

1


Potom pridáme kurkumu, koriander a chilli korenie. Premiešame a minútku restujeme.

2


Pridáme nakrájaný paneer a dobre premiešame, aby sa obalil cibuľou aj korením.

3


Pridáme soľ, sladkú smotanu a premiešame. 2 minúty povaríme na miernom ohni.

4


Nakoniec pridáme tandoori masala a nasekanú koriandrovú vňať, premiešame, ešte minútu povaríme na slabom ohni a je hotovo. 

5


Panvicu prikryjeme a paneer necháme 15 minút postáť. Podávame s plackami. My sme mali Chapati a nakrájanú červenú cibuľu pokvapkanú citrónom.



IMG_5681