utorok 13. januára 2015

Cvikla


cvikla



Cvikla je velmi vyzivna korenova zelenina. Niektore unikatne pigmentove antioxidanty v tomto koreni, rovnako ako vo svojich listoch ponukaju ochranu pred ischemickou chorobou srdca a mozgovou prihodou. Pomahaju znizovat hladinu cholesterolu v tele a maju blahodarne ucinky proti starnutiu.


Cvikla je bohata na:
Vitaminy
  • Folaty
  • Vitamin B6 (Pyridoxin) - hra dolezitu ulohu v metabolizme cervenych krviniek, pri raste a vyvoji kostry.
  • Vitamin B2 (Riboflavin) - hra dolezitu ulohu pri telesnom raste, obnove cervenych krviniek a uvolnovani energie zo sacharidov.
  • Vitamin B1 (Tiamin) - pomaha bunkam tela premienat sacharidy na energiu a je nevyhnutny pre spravnu funkciu srdca, svalov a nervoveho systemu.
  • Vitamin C – je dolezitym antioxidantom, ktory chrani telesne tkaniva a ostatne vitaminy. Je potrebny pre regulaciu normalneho telesneho rastu, hojenie ran a reakcii na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.

Mineraly 
  • Mangan - je potrebny pre metabolizmus bielkovin, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravu nervovu sustavu a odolny imunitny system, je nutny na produkciu energie, rast kosti, reprodukciu, rast chrupaviek a synovialneho mazu, chrani pred chudokrvnostou z nedostatku zeleza.
  • Zelezo - hlavny vyznam zeleza spociva v jeho pritomnosti v hemoglobine a vo funkcii zabezpecovat prenos kyslika z pluc do celeho organizmu, najma do mozgu, ktoreho cinnost by sa bez kyslika v kratkom case zastavila.
  • Horcik - je nenahraditelny pre mnozstvo telesnych funkcii, vratane prenosu nervovych impulzov, tvorby zubov a kosti a svalovych stahov. Horcik je potrebny pre velky pocet biochemickych reakcii v ramci metabolizmu.
  • Zinok - tvori jadro inzulinovej molekuly. Poruchy tohto mechanizmu sposobuju jednu z najcastejsich chorob cukrovku, ktora byva spojena so slepotou.
  • Vapnik - je jednym z najdolezitejsich mineralov v tele. Je zakladom zubov a kosti.


Cvikla




Vyuzitie v kuchyni

V kuchyni mozete vyuzit aj koren aj listy. Koren sa da nalozit do nalevu a sterilizovat, moze sa pouzit na pripravu chutney, salatov, kari, subzi, natierok, dzusov, do polievok (Borsc) aj do kolacov, dezertov a zmrzlin. Listy sa tiez daju vyuzit v salatoch alebo ako stir fry. A uplne najradsej mam cviklu pecenu.







Zdroje informacii:
http://www.nutrition-and-you.com/beets.html
http://www.okzdravie.sk#sthash.7HpFxuD6.dpuf
http://www.okzdravie.sk

nedeľa 11. januára 2015

České buchty


Ceske buchty



ČO POTREBUJETE (pribl. 12-14ks, podľa veľkosti buchiet):

500g múky (použila som bielu Maida, porovnateľná s hladkou 00)
80g masla (použila som ghee)
1 celé vajce + 1 žĺtok 
60g cukru
troška citrónovej kôry
1 plochšia lyžička soli
1 plochá lyžica sušeného droždia
300ml teplého mlieka
maslo na potretie


Ceske buchty



AKO POSTUPOVAŤ:

Maslo vajcia a cukor spolu vymiešame. Do múky zamiešame soľ, nastrúhanú citrónovú kôru a sušené droždie. Pridáme maslovú zmes a teplé mlieko a vymiesime cesto. Cesto necháme asi 1 hodinu kysnúť. Znova ho poriadne vymiesime (vytlačíme vzduch). Cesto potom preložíme na pracovnú dosku, rozvaľkáme a narežeme na približne rovnaké kusy. Na každý uložíme slivkový lekvár (ja som použila jahodový, slivkový sa u nás nepredáva) a prstami kraje dobre spojíme, vytvarujeme podlhovastejšiu buchtu. Buchty uložíme kúsok od seba na vymastený plech. 

Ceske buchty


Rúru predohrejeme na 180st. Buchty necháme pred pečením ešte 30 minút kysnúť. Potrieme ich maslom a pečieme asi 40 minút, dohneda. Hotové buchty znova potrieme maslom.

Ceske buchty


Ceske buchty



Piekla som podľa receptu z kuchárskej knihy: Staročeská kuchárka z roku 1880.


buchty

sobota 10. januára 2015

Kešu cibuľová nátierka


Kesu cibulova natierka



ČO POTREBUJETE:

hrsť nesolených kešu orechov
2 väčšie červené cibule
voda
olej
soľ
mleté čierne korenie
čerstvé lístky bazalky thajskej (alebo obyčajnej akú máte)


Kesu cibulova natierka



AKO POSTUPOVAŤ:

Kešu orechy opláchneme a dáme do hrnca. Zalejeme vodou, privedieme k varu a varíme 3 minúty. Scedíme a vodu z nich si odložíme. Cibuľu pokrájame a na oleji orestujeme dohneda. Vychládnuté orechy a cibuľu dáme do mixéra, pridáme troška vody z kešu orechov, soľ, korenie a bazalkové lístky a vymixujeme na pastu/nátierku (vodu z kešu orechov si pridávajte po troške, podľa toho akú hustú nátierku chcete). Preložíme do misky, ak treba dochutíme ešte a uložíme do chladničky v dobre uzavretej nádobe. Lepšie chutí vychladená. 

Kesu cibulova natierka


Podávame s chlebom alebo pečivom.


Kesu cibulova natierka



štvrtok 8. januára 2015

Fazuľkový thoran


Fazulkovy thoran



ČO POTREBUJETE:

200g fazuľových strukov
ghee alebo olej
1/2 lyžičky tmavých horčičných semienok
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
2 sušené červené chilli papričky 
3 strúčiky cesnaku
niekoľko karí lístkov 
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky pálivého mletého chilli korenia
soľ
poriadna hrsť čerstvo nastrúhaného kokosu


Fazulkovy thoran



AKO POSTUPOVAŤ:

Fazuľky umyjeme a vysušíme. "Odnitkujeme" a nakrájame.

V panvici zohrejeme olej alebo ghee. Pridáme horčičné semienka, rímsku rascu, sušené chilli papričky a cesnak a restujeme, kým nerozvinú svoju vôňu. Potom pridáme karí lístky a chvíľku popražíme.

Fazulkovy thoran


Ďalej pridáme fazuľové struky a 2 minúty restujeme na silnejšom ohni, premiešavame. Potom pridáme kurkumu, chilli korenie a soľ, poprskáme troška vodou (nepodlievame, len pofŕkame prstami) a prikryté dusíme na miernom ohni asi 8 minút. 

Fazulkovy thoran


Pridáme kokos, premiešame a ešte minútku restujeme, premiešavame. 

Fazulkovy thoran


Podávame ako prílohu ku karí a ryži alebo s plackami.

 
Fazulkovy thoran

pondelok 5. januára 2015

Ragi chlieb


Ragi chlieb



ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 250ml)

1 hrnček bielej múky (Maida)
2 hrnčeky Ragi múky 
soľ
1 lyžička cukru
1 lyžička sušeného droždia 
1 hrnček teplej vody


Ragi chlieb



AKO POSTUPOVAŤ:

Múky, droždie, soľ a cukor zmiešame.

Ragi chlieb


Pridáme teplú vodu a vymiesime cesto. Necháme ho 30min. kysnúť na teplom mieste bez prievanu. 

Ragi chlieb


Potom ho znova dobre premiesime a necháme zasa podkysnúť asi 30min. Zasa premiesime a uložíme na plech, na ktorom ho budeme piecť. Necháme ho opäť nakysnúť asi 15min.

Ragi chlieb


Rúru vyhrejeme na 200st. a chlieb pečieme asi 40 minút.

Ragi chlieb


Chlieb je hutnejší a drobivejší než ten, ktorý pečiem čisto z bielej múky, ale je chutný a zdravý. Do cesta môžeme pridať aj korenie (rascu, koriander), semená (slnečnicové, ľanové), ovsené vločky, orechy (vlašské, mandle), čo vás len napadne a čo vám v chlebe chutí. Bielu múku pridávam kvôli tomu, aby lepšie nakysol. Kto je citlivý na lepok, bielu múku môže vynechať, ale tým pádom bude chlieb ešte hutnejší. Múka ragi sa preto hodí viac na prípravu nekvasených placiek.




Po prehodení pomerov múk, teda 2 hrnčeky bielej múky (Maida) a 1 hrnček ragi múky to dopadlo takto. 


Ragi chlieb2



Chlieb nebol taký hutný a takto vyhovuje teraz všetkým. Tak skúšajte, miešajte a experimentujte.



Ragi chlieb2