piatok 21. júla 2017

Holandské chrumkavé žemličky (Tigrie žemličky) / Tiger bread

 



ČO POTREBUJETE:

na cesto:

400g múky (použila som Maida)

1 lyžička sušeného droždia 

60 ml teplej (nie horúcej) vody

240 ml teplého (nie horúceho) mlieka

2 lyžice oleja

2 lyžice cukru

1 lyžička soli

na potretie:

60g ryžovej múky

1/4 lyžičky sušeného droždia 

60 ml teplej vody

1/2 lyžice oleja

1/2 lyžice cukru

štipka soli


AKO POSTUPOVAŤ:

Zo surovín na cesto vyhnetieme cesto. Misu zakryjeme a cesto necháme 1 hodinu kysnúť.

Potom ho znova prehnetieme rukou (použijeme extra múku na poprášenie, ak by bolo príliš lepivé) a rozdelíme na 8ks, ktoré vymodelujeme na guľky. Uložíme ich na plech, troška od seba, prikryjeme ĉistou utierkou a necháme ešte 15min kysnúť. 

Kým kysnú, pripravíme si zmes na potretie. Všetky suroviny vymiešame v miske dohladka a necháme 5min odležať. 

Keď žemličky podkysnú, vrch potrieme pripravenou zmesou a znova ich necháme 20min kysnúť. 

Rúru vyhrejeme na 180st. Žemličky peĉieme 25 - 30min.