nedeľa 25. júla 2021
sobota 17. júla 2021
Hranolky
ČO POTREBUJETE:
zemiaky
voda
olej
soľ (soľ môžete zmiešať s mletým chilli korením, sušeným cesnakom a sušenou cibuľou, pre inú príchuť)
AKO POSTUPOVAŤ:
Zemiaky okrájame, umyjeme a nakrájame na hranolčeky. Dáme ich do sítka a prepláchneme pod tečúcou vodou. Vložíme ich do misy a zalejeme ľadovou vodou. Necháme ich 30 minút postáť. Potom vodu scedíme a hranolky dôkladne vysušíme čistou utierkou.
V užšom a hlbšom hrnci zohrejeme dostatok oleja na fritovanie. Nesmie byť celkom vriaco rozpalený, prvé fritovanie je miernejšie a trvá asi 8 minút. Hranolky fritujeme postupne v dávkach. Najskôr ich teda vypražíme na mierno, vyberieme a necháme vychládnuť.
Potom oheň viac rozpálime a vychládnuté hranolky vypražíme druhykrát do zlatista.
Vyberieme, trocha osolíme a ihneď podávame.
streda 14. júla 2021
pondelok 28. júna 2021
nedeľa 27. júna 2021
Chrumkavá zelenina v Schezwan omáčke (Crispy veg)
ČO POTREBUJETE (na 3 porcie):
1 malá brokolica
10ks baby kukuričiek
1 mrkva
Na cestíčko:
2 plné lyzice kukuričného škrobu
1 plná lyžica múky (použila som Maida)
soľ
mleté čierne korenie
1 lyzicka cesnakovo zázvorovej pasty
voda podľa potreby
olej na vyprážanie
Na omáčku:
olej
3 strúčiky cesnaku
1 lyžička nasekaného zázvoru
4 hlavičky jarnej cibuľky (biela časť)
2 lyžice Schezwan omáčky
2 lyžice kečupu
1 lyžica sójovej omáčky
1 malá lyžička hnedého cukru
mleté biele korenie
štipka soli
hrsť nasekanej zelenej časti jarných cibuliek
AKO POSTUPOVAŤ:
Zeleninu nakrájame. V miske zmiešame suroviny na cestíčko a zeleninu doňho vložíme, poriadne premiešame, aby boli všetky kúsky obalené.
V hlbokej panvici rozhorúčime dostatok oleja na hlboké vyprážanie. Zeleninu v ňom po dávkach vypražíme do chrumkava a odložíme bokom do ďaľšieho použitia.
Pripravíme si omáčku. V hlbšej panvici zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, zázvor a bielu časť jarných cibuliek. 2 minúty restujeme.
Potom pridáme schezwan omáčku, kečup, sójovú omáčku, štipku soli, cukor, biele korenie a 2 minúty povaríme, premiešavame. Do omáčky potom vložíme vypraženú zeleninu, znova dôkladne premiešame. Nakoniec posypeme nasekanou zelenou časťou jarných cibuliek.
Podávame s Cesnakovou ryžou, Cesnakovými hakka noodles alebo aj s plackami napr. Chapati.