Feniklové semienka sú často používané na:
~ podporu močenia
~ uvoľnenie plynov (proti nafúknutiu, alebo po našom, aby ste sa dobre vyprdeli)
~ podporu trávenia
~ zníženie stresu
Recepty (nie len) z indickej kuchyne. Písané slovenkou, publikované z Indie.
Feniklové semienka sú často používané na:
~ podporu močenia
~ uvoľnenie plynov (proti nafúknutiu, alebo po našom, aby ste sa dobre vyprdeli)
~ podporu trávenia
~ zníženie stresu
ČO POTREBUJETE (asi na 3 porcie):
1 väčší hrnček mrazeného hrášku
olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 zelená chilli paprička
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
2 stredne veľké červené cibule
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1 lyžička garam masala
soľ
2 plné lyžice karí pasty
100ml kokosového mlieka
voda podľa potreby
hrsť koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
V panvici zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu a necháme rozvoňať. Pridáme chilli papričku, cesnako zázvorovú pastu a restujeme minútu. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka.
Potom pridáme kurkumu, mletý koriander, garam masala, soľ a premiešame. Pridáme karí pastu, troška vody a premiešame. Pridáme kokosové mlieko, premiešame a privedieme k varu.
Pridáme hrášok a karí pod pokrievkou na miernom ohni povaríme 10 minút. Pridáme koriandrovú vňať, premiešame a karí povaríme ďalšie 2 minúty.
ČO POTREBUJETE (na 3 porcie):
1 malá brokolica
10ks baby kukuričiek
1 mrkva
Na cestíčko:
2 plné lyzice kukuričného škrobu
1 plná lyžica múky (použila som Maida)
soľ
mleté čierne korenie
1 lyzicka cesnakovo zázvorovej pasty
voda podľa potreby
olej na vyprážanie
Na omáčku:
olej
3 strúčiky cesnaku
1 lyžička nasekaného zázvoru
4 hlavičky jarnej cibuľky (biela časť)
2 lyžice Schezwan omáčky
2 lyžice kečupu
1 lyžica sójovej omáčky
1 malá lyžička hnedého cukru
mleté biele korenie
štipka soli
hrsť nasekanej zelenej časti jarných cibuliek
AKO POSTUPOVAŤ:
Zeleninu nakrájame. V miske zmiešame suroviny na cestíčko a zeleninu doňho vložíme, poriadne premiešame, aby boli všetky kúsky obalené.
V hlbokej panvici rozhorúčime dostatok oleja na hlboké vyprážanie. Zeleninu v ňom po dávkach vypražíme do chrumkava a odložíme bokom do ďaľšieho použitia.
Pripravíme si omáčku. V hlbšej panvici zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, zázvor a bielu časť jarných cibuliek. 2 minúty restujeme.
Potom pridáme schezwan omáčku, kečup, sójovú omáčku, štipku soli, cukor, biele korenie a 2 minúty povaríme, premiešavame. Do omáčky potom vložíme vypraženú zeleninu, znova dôkladne premiešame. Nakoniec posypeme nasekanou zelenou časťou jarných cibuliek.
Podávame s Cesnakovou ryžou, Cesnakovými hakka noodles alebo aj s plackami napr. Chapati.