sobota 22. januára 2022

Kuracie stehná na spôsob obrátených rezňov / Chicken thighs in the style of inverted cutlets



ČO POTREBUJETE:

3 kuracie stehná
soľ
olej

na obalenie:
strúhanka
2 vajcia

na šťavu:
olej
1 červená cibuľa

voda
4 lyžice kečupu
2 lyžice medovej horčice
podravka
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
sušené oregano
1 lyžička kryštáľového cukru


AKO POSTUPOVAŤ:

Stehná umyjeme, osušíme a osolíme. V miske rozšľaháme vajcia. Stehná najprv obalíme v strúhanke, potom vo vajci a vložíme do rozohriateho oleja. Vypražíme z oboch strán do zlatista.


V hlbšej panvici zohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme ju domäkka.


Potom pridáme horčicu, kečup, korenie, podravku, oregano, cukor a zamiešame. Pridáme hrnček vody a privedieme ju k varu.


Vložíme vypražené stehná a varíme ich pod pokrievkou na miernom ohni 30min. Potom ich poobraciame a dovaríme ďalších 5min. Občas skontrolujeme či majú dostatok šťavy, ak treba, pridáme vriacu vodu.


Podávame s ryžou a šalátom.

piatok 21. januára 2022

Kulcha

Videla som na internete niekoľko receptov na Naan, kde miesto droždia použili prášok do pečiva. Tým pádom to nie je Naan, ale skôr Kulcha. Dnes vám ukážem, ako si ju pripravíte.



štvrtok 20. januára 2022

Cestoviny v smotanovej omáčke / Pasta in creamy sauce

Toto je asi to najjednoduchšie a najrýchlejšie, čo existuje, ak si chcete pripraviť rýchlo niečo teplé a chcete sa vyhnúť instantným cuppa noodles.



pondelok 3. januára 2022

Moong dal khichdi / Rice porridge with split green gram

Khichdi (čítaj khi-č-di) / Khichadi alebo indické "rizoto" - je jedlo pozostávajúce z ryže a strukovín (je však veľa variant na jeho prípravu). Považuje sa za diétne a výživné, v angličtine nazývané ako "comfort food". Zvyčajne sa k nemu podáva pappadum, pokvapká sa s ghee alebo bielym nesladeným jogurtom - Dahi. Toto jedlo bolo tiež inšpiráciou pre anglické "Kedgeree".

V našej rodine sa varí vždy deťom alebo aj starším po chorobe, ak prekonali vysoké teploty a brali antibiotiká, ktorými sa telo oslabilo. Khichdi je tiež prvým hustým jedlom, ktoré sa varí bábätkám, keď prechádzajú na tuhšiu stravu (samozrejme sa robí bez silne aromatických korenín, prispôsobené na bábätkovskú stravu). Ak sa khichdi pripraví na minimálnom množstve oleja je vhodným jedlom pre tých, čo sa riadia Ayurvédskou diétou.