štvrtok 24. júna 2021

Naan s koriandrom, cesnakom a syrom / Naan with coriander, garlic and cheese

 



ČO POTREBUJETE (na 9 menších ks):


2 hrnčeky múky Maida (1 hrnček = 250ml) / 2 cups of flour (maida)
troška cukru / little bit of sugar
1 plná lyžička sušených kvasníc / 1 full tsp of instant dry yeast 
soľ / salt
1/4 hrnčeka vody (alebo podľa potreby) / 1/4 cup of water (or as needed)
1 lyžica masla (alebo Ghee) / 1 tsp butter (or ghee)
2 plné lyžice bieleho jogurtu / 2 full tbsp of yogurt (dahi)

Ďalej:
nasekaná koriandrová vňať / chopped coriander leaves 
nasekaný cesnak / chopped garlic
nastrúhaný syr / grated cheese
voda a ghee na potieranie / water and ghee to rub on naan





AKO POSTUPOVAŤ:


Do malej misky si dáme cukor, kvasnice a zamiešame to s vlažnou (nie horúcou) vodou. 3 lyžičky stačia. Tesne zakryjeme a necháme pol hodinu napučať. / Mix sugar, yeast and 3 tsp of warm water (not hot) in small bowl. Cover and set aside to activate the yeast.

Múku preosejeme, pridáme soľ. V malom hrnci si vo vode rozpustíme maslo a necháme vychladnúť tak, aby zostalo vlažné (nie horúce). / Sieve the flour into a big bowl, add salt. In small pot heat water you will use for kneading the dough, add butter into it and let it melt. This has to be just warm, not hot when you add it into the flour.

Roztopené, ochládnuté maslo prilejeme k múke, pridáme jogurt (nesmie byť studený, takže ho treba vytiahnuť z chladničky skôr, aby mal izbovú teplotu). Prilejeme kvások a vymiesime elastické, nelepivé cesto. Vodu a múku pridáme podľa potreby. Vypracované cesto potrieme olejom a zakryjeme. Necháme nakysnúť na teplom mieste. / Add water-butter into the flour, add yogurt (of room temperature). Add activated yeast and knead. Make elastic, nonsticky dough. Rub the dough with oil, cover and let it rise.




V miske si zmiešame nasekanú koriandrovú vňať, nesekaný cesnak a nastrúhaný syr. / In small bowl combine chopped coriander leaves, chopped garlic and grated cheese. 

Po vykysnutí cesto znova premiesime a rozdelíme na 9 častí. Postupne si ich vyvaľkáme na tenké placky. Naan má mať trojuholníkový predĺžený tvar. Pred pečením doňho niekoľkokrát na rôznych miestach pichneme vidličkou, potrieme ho vodou, uložíme na vrch zmes koriandrovej vňate, syra a cesnaku, suchou rukou ju jemne povtláčame do Naanu. / After fermentation knead the dough again and divide into 9 parts of same size. Work with 1 part at a time. Roll each part into long triangular shape. Prick each Naan with the fork in few spots, rub with the water, put coriander, garlic, cheese mixture on the top of each and press it gently with your finger tips into the Naan ( your hands need to be dry).

Rúru si poriadne predohrejeme na 230st., spolu s plechom, na ktorom budeme Naan piecť. Na horúci plech dáme pripravené Naany, dáme do rúry a pečieme na 230st., 8-10 minút. Netreba ho obracať, stačí piecť z jednej strany. / Preheat your oven to 230deg. along with the baking tray you will use for baking the Naan. When the tray is hot, take it out, place prepared Naan on it and return the tray to the oven. Bake for 8 - 10min. No need to flip the Naan.

Keď na vrchu troška zhnedne, vyberieme ho na utierku, potrieme s ghee a utierkou zakryjeme, aby nevychladol alebo ihneď podávame. / When Naan starts turning brownish, it's done. Remove it from the oven, place it on cotton kitchen cloth and rub with the ghee. Cover with another cotton kitchen cloth and continue with the rest of the dough. Serve hot.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára