streda 17. marca 2021

Rajčinový Rasam



ČO POTREBUJETE (asi na 3-4 porcie):

na Rasam masala: 
1/4 lyžičy semien senovky gréckej (methi)
1/2 lyžičky bobuliek čierneho korenia
1 lyžička rímskej rasce
1 sušená červená chilli paprička 

ďalej:
olej
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky horčičných semienok
niekoľko karí lístkov 
4 rozpučené cesnaky
štipka asafoetida

2 stredne veľké rajčiny
1/3 lyžičky mletej kurkumy
soľ
2 poháre vody
troška tamarindovej pasty (alebo citrónovej šťavy)
1 lyžička jaggery
hrsť čerstvej koriandrovej vňate



AKO POSTUPOVAŤ:

Rajčiny rozmixujeme do hladka a odložíme do ďalšieho použitia.



Korenie na rasam masala na suchej panvici restujeme až kým nezacítime jeho vôňu a senovka troška zmení farbu. Necháme ho vychládnuť a rozdrvíme. Odložíme do ďalšieho použitia.




V tej istej panvici zohrejeme olej, pridáme rímsku rascu, horčičné semienka, asafoetida a necháme rozvoňať. Potom pridáme cesnak a karí lístky, ktoré nám na horúcom oleji ihneď začnú prskať a zostanú chrumkavé.



Pridáme rozmixované rajčiny, soľ, kurkumu, premiešame a pod pokrievkou na miernom ohni asi 5 až 8 minút povaríme.



Potom pridáme rasam masala a premiešame.



Pridáme vodu, tamarindovú pastu (alebo citrónovú šťavu), jaggery (môžete použiť menej, toto si treba upraviť podľa vlastnej chuti), premiešame a znova pod pokrievkou na miernom ohni povaríme 5 minút.




Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. 




Podávame na raňajky k plackam Dosa alebo k Idli.

2 komentáre:

  1. Ahoj Miška,pochutila som si, ďakujem. Dala som si na raňajky s hriankou a orestovanym tofu. Rýchlo urobené,použila som pasirovane paradajky.N.

    OdpovedaťOdstrániť