nedeľa 14. marca 2021

Ázijský bobkový list (tej patta)


Cinnamomum tamala, indický/ázijský bobkový list, tiež známy ako tej patta, tejapatta, malabarský list, indická kôra, indická kasia alebo malabathrum, je to strom z čeľade Lauraceae, ktorý pochádza z Indie, Bangladéša, Nepálu, Bhutánu a Číny. 

Dostať ho ako zelené alebo hnedé sušené listy, ktoré sú veľmi aromatické. Bežne sa používa v jedlách ako napr. Biryani, Pulao (teda jedlá, kde hlavnou surovinou je ryža), rôzne karí, polievky, pri varení strukovín a aj do čaju/odvaru (pomáha pri bolestiach hlavy, migréne). 

Vďaka tomu, že obsahuje vitamíny A a C, kyselinu listovú a iné minerály je dôležitou surovinou bohatou na živiny. Bobkový list má blahodárne účinky na tráviaci systém, práve preto sa často používa pri príprave strukovín, ktoré nadúvajú ako napr. cícer. Organické zlúčeniny, ktoré sa v bobkovom liste nachádzajú tiež zlepšujú zdravie srdca. Taktiež pomáha znížiť hladinu stresových hormónov, pôsobí upokojujúco a má protizápalové účinky.

Na bobkový odvar povarte niekoľko listov v 250ml vody, asi 10 min a podávajte ho teplý. Je vhodný pri nádche, kašli, zvýšenej teplote, bolestiach hlavy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára