ČO POTREBUJETE:
na karfiol:
1 menší karfiol
1/2 lyžičky mletého chilli korenia
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1 lyžička garam masala
2 lyžice ghee
voda podľa potreby
na omáčkový základ:
2 lyžice ghee
kúsok škorice
2 klinčeky
1/2 lyžičky rímskej rasce (jeera)
2 veľké červené ciblule
2 veľké paradajky
1/2 lyžičky cesnakovo-závorovej pasty
1/2 lyžičky mletej kurkumy
hrsť kešu orechov (namočiť v horúcej vode a vymixovať na pastu)
soľ
1 lyžička mletého koriandru
na dokončenie:
100ml kokosového mlieka
AKO POSTUPOVAŤ:
Kešu orechy dáme do misky a zalejeme horúcou vodou. Po 15min vymixujeme na pastu a odložíme do ďalšieho použitia.
V hrnci zohrejeme ghee a karfiol 2-3 minúty opekáme na stredne silnom ohni. Potom ho zalejeme vodou tak, aby bol tesne ponorený, vodu privedieme k varu a oheň zmiernime. Varíme asi 10 minút poloprikrytý. Uvarený odložíme bokom.
V druhom hrnci zohrejeme ghee, pridáme škoricu, klinčeky, kardamóm, bobkový list a rímsku rascu a minútku restujeme. Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnakovo-zázvorovú pastu a prikryté podusíme do mäkka.
Ďalej pridáme kurkumu, mletý koriander a dobre premiešame. Pridáme nadrobno pokrájané paradajky a prikryté dusíme, kým paradajky celkom nezmäknú tak, že sú až kašovité. Potom zmes necháme vychládnuť. Bobkový list a škoricu vyberieme. Vychládnuté rozmixujeme na kašu s trochou vody, ktorú sme si zobrali z uvareného karfiolu.
Rozmixovanú zmes vrátime do hrnca, pridáme pastu z kešu orechov, pridáme uvarený karfiol spolu s vodou, v ktorej sa varil a osolíme. Znova privedieme k varu a na miernom ohni povaríme ďalších 5 minút.
Nakoniec vmiešame do karí kokosové mlieko a povaríme ďalších 5 minút. Výsledné karí je krémové.
Podávame s dusenou ryžou alebo indickými plackami.
Dobrý deň! Prosím Vás kešu orechy majú byť čerstvé alebo môžu byť aj pražené? Ďakujem! Vyzerá tp vynikajúco 👌
OdpovedaťOdstrániťNeprazene, nesolene kesu. Vdaka ❤
OdstrániťĎakujem. Skúsim zohnať 🙂
Odstrániť🙂 dufam, ze bude chutit
Odstrániť