piatok 23. apríla 2021

Gobi masala (karfiolová masala) / Cauliflower masala


ČO POTREBUJETE:

na karfiol:
1 menší karfiol
1/2 lyžičky mletého chilli korenia
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1 lyžička garam masala
2 lyžice ghee
voda podľa potreby

na omáčkový základ:
2 lyžice ghee
kúsok škorice
2 klinčeky
1/2 lyžičky rímskej rasce (jeera)
2 veľké paradajky
1/2 lyžičky cesnakovo-závorovej pasty
1/2 lyžičky mletej kurkumy
hrsť kešu orechov (namočiť v horúcej vode a vymixovať na pastu)
soľ
1 lyžička mletého koriandru

na dokončenie:




AKO POSTUPOVAŤ:

Kešu orechy dáme do misky a zalejeme horúcou vodou. Po 15min vymixujeme na pastu a odložíme do ďalšieho použitia.



Karfiol rozrobíme na malé ružičky a vložíme do misky. Pridáme všetky suroviny na karfiol okrem vody a ghee. Karfiol s korením dobre premiešame.

V hrnci zohrejeme ghee a karfiol 2-3 minúty opekáme na stredne silnom ohni. Potom ho zalejeme vodou tak, aby bol tesne ponorený, vodu privedieme k varu a oheň zmiernime. Varíme asi 10 minút poloprikrytý. Uvarený odložíme bokom.

V druhom hrnci zohrejeme ghee, pridáme škoricu, klinčeky, kardamóm, bobkový list a rímsku rascu a minútku restujeme. Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnakovo-zázvorovú pastu a prikryté podusíme do mäkka.

Ďalej pridáme kurkumu, mletý koriander a dobre premiešame. Pridáme nadrobno pokrájané paradajky a prikryté dusíme, kým paradajky celkom nezmäknú tak, že sú až kašovité. Potom zmes necháme vychládnuť. Bobkový list a škoricu vyberieme. Vychládnuté rozmixujeme na kašu s trochou vody, ktorú sme si zobrali z uvareného karfiolu.

Rozmixovanú zmes vrátime do hrnca, pridáme pastu z kešu orechov, pridáme uvarený karfiol spolu s vodou, v ktorej sa varil a osolíme. Znova privedieme k varu a na miernom ohni povaríme ďalších 5 minút.

Nakoniec vmiešame do karí kokosové mlieko a povaríme ďalších 5 minút. Výsledné karí je krémové.


4 komentáre:

  1. Dobrý deň! Prosím Vás kešu orechy majú byť čerstvé alebo môžu byť aj pražené? Ďakujem! Vyzerá tp vynikajúco 👌

    OdpovedaťOdstrániť