piatok 23. apríla 2021

Gobi masala (karfiolová masala) / Cauliflower masala



ČO POTREBUJETE:

na karfiol / for cauliflower:
1 menší karfiol / 1 small cauliflower
1/2 lyžičky mletého chilli korenia / 1/2 tsp chilli powder
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty / 1 tsp ginger garlic paste
1 lyžička garam masala / 1 tsp garam masala
2 lyžice ghee / 2 tbsp ghee
voda podľa potreby / water as needed

na omáčkový základ / for curry:
2 lyžice ghee / 2 tbsp ghee
kúsok škorice / small piece of cinnamon stick
2 klinčeky / 2 cloves
1 zelený kardamóm / 1 green cardamom (elaichi)
1 indický bobkový list (tej patta) / 1 bay leaf
1/2 lyžičky rímskej rasce / 1/2 tsp cumin (jeera)
2 veľké červené cibule / 2 big red onions
2 veľké paradajky / 2 big tomatoes
1/2 lyžičky cesnakovo-závorovej pasty / 1/2 tsp ginger garlic paste
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp turmeric (haldi)
hrsť kešu orechov (namočiť v horúcej vode a vymixovať na pastu) / handful of cashews (soak them in hot water and mix to pake a paste)
soľ / salt
1 lyžička mletého koriandru / 1 tsp ground coriander (dhania powder)

na dokončenie / to finish with:
100ml kokosového mlieka / 100ml coconut milk




AKO POSTUPOVAŤ:

Kešu orechy dáme do misky a zalejeme horúcou vodou. Po 15min vymixujeme na pastu a odložíme do ďalšieho použitia. / Put the cashews in a bowl and pour hot water over them. Let them soak for 15 minutes, then mix to make a smooth paste and set aside until further use.



Karfiol rozrobíme na malé ružičky a vložíme do misky. Pridáme všetky suroviny na karfiol okrem vody a ghee. Karfiol s korením dobre premiešame. / Cut the cauliflower into small pieces and place in a bowl. Add all listed ingredients for cauliflower except water and ghee. Mix cauliflower with spices well.

V hrnci zohrejeme ghee a karfiol 2-3 minúty opekáme na stredne silnom ohni. Potom ho zalejeme vodou tak, aby bol tesne ponorený, vodu privedieme k varu a oheň zmiernime. Varíme asi 10 minút poloprikrytý. Uvarený odložíme bokom. / Heat the ghee in a pot and fry the cauliflower on a medium heat for 2-3 minutes. Then add the water just enough to cover cauliflower, bring the water to a boil and reduce the heat. Cook for about 10 minutes half covered. Keep aside until further use.

V druhom hrnci zohrejeme ghee, pridáme škoricu, klinčeky, kardamóm, bobkový list a rímsku rascu a minútku restujeme. Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnakovo-zázvorovú pastu a prikryté podusíme do mäkka. / In the other pot, heat the ghee, add cinnamon, cloves, cardamom, bay leaf and cumin and cook for a minute. Add chopped onion and garlic-ginger paste and simmer covered until onion is soft.

Ďalej pridáme kurkumu, mletý koriander a dobre premiešame. Pridáme nadrobno pokrájané paradajky a prikryté dusíme, kým paradajky celkom nezmäknú tak, že sú až kašovité. Potom zmes necháme vychládnuť. Bobkový list a škoricu vyberieme. Vychládnuté rozmixujeme na kašu s trochou vody, ktorú sme si zobrali z uvareného karfiolu. / Next, add turmeric, ground coriander and mix well. Add finely chopped ​​tomatoes and simmer covered until the tomatoes are completely softened to a mush. Then allow the mixture to cool. Discard bay leaf and cinnamon. The rest put in a mixer and mix well to make nice and smooth curry base by adding a little water, which we took from boiled cauliflower.

Rozmixovanú zmes vrátime do hrnca, pridáme pastu z kešu orechov, pridáme uvarený karfiol spolu s vodou, v ktorej sa varil a osolíme. Znova privedieme k varu a na miernom ohni povaríme ďalších 5 minút. / Return the mixture/curry base to the pot, add the cashew paste, add boiled cauliflower along with the water in which it was cooked and add the salt. Bring curry to the boil again and cook over low heat for another 5 minutes.

Nakoniec vmiešame do karí kokosové mlieko a povaríme ďalších 5 minút. Výsledné karí je krémové. / Finally, stir in coconut milk and cook for another 5 minutes. The resulting curry is creamy. 


Podávame s dusenou ryžou alebo indickými plackami. / Serve with rice or indian flat breads.

4 komentáre:

  1. Dobrý deň! Prosím Vás kešu orechy majú byť čerstvé alebo môžu byť aj pražené? Ďakujem! Vyzerá tp vynikajúco 👌

    OdpovedaťOdstrániť