Garam masala je mix aromatických korenín. "Garam" znamená "horúci", ale v tomto význame to neznamená horúci = pálivý, pretože táto zmes nie je nevyhnutne pálivá. Garam sa volá preto, lebo celé koreniny sa pomaly ohrievajú na panvičke na sucho a nakoniec zomelú na prášok. Jej zloženie sa môže líšiť dom od domu, každá indická gazdinka má ten svoj rodinný recept.
Recept č. 1
(túto si vyrábam ja)
ČO POTREBUJETE:
20g guľatého čierneho korenia
10g klinčekov
20g celej škorice
15g hnedého kardamómu
10g rímskej rasce
10g sušeného ázijského bobkového listu (tej patta)
5g koriandrových semien
AKO POSTUPOVAŤ:
Všetky koreniny pomaličky, na najslabšom ohni opekáme na panvičke (bez oleja), až kým nezmenia farbu a nerozvinú svoju vôňu. Najlepšie je opekať ich po jednom, pretože každé korenie potrebuje inú dobu na opekanie. Mohlo by sa stať, že pri opekaní všetkých naraz, by vám niektoré prihorelo a tým vám celá zmes zhorkne.
Opečené necháme vychládnuť na tácke (nie na panvičke). Kardamómove toboľky rozlúskneme a semienka vyberieme. Spolu s ostatným korením ich zomelieme na kávovom mlynčeku (alebo ak máte, tak v mixéri na korenie) na práškové korenie. Skladujeme v tesne uzavretých sklených pohároch.
Opečené necháme vychládnuť na tácke (nie na panvičke). Kardamómove toboľky rozlúskneme a semienka vyberieme. Spolu s ostatným korením ich zomelieme na kávovom mlynčeku (alebo ak máte, tak v mixéri na korenie) na práškové korenie. Skladujeme v tesne uzavretých sklených pohároch.
* * *
Recept č. 2
ČO POTREBUJETE:
1 lyžica kardamómovych semien (z hnedého kardamómu)
5cm celej škorice
1 lyžička tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1 lyžička klinčekov
1 lyžička guľatého čierneho korenia
1/4 muškátového orieška
1 lyžička rasce (tej obyčajnej, caraway seed)
1/2 lyžičky semien koriandru
1/2 lyžičky mletého muškátového kvetu (javantari)
1 ks badyán
1 sušený ázijský bobkový list (tej patta)
AKO POSTUPOVAŤ:
Všetky koreniny opekáme na suchej panvici na miernom ohni, kým nerozvinú svoju vôňu (opekáme každé korenie zvlášť). Necháme ich na tácke vychládnuť a pomelieme na prášok (zmiešajte s tými, ktoré máte už pomleté, tie sa neopekajú). Skladujeme v dobre uzavretých, suchých nádobach, na tmavom mieste. Dobre uskladnená Garam masala vám vydrží až 3 mesiace, ale vždy je lepšie robiț v menších množstvách, pretože mletím korenín a dlhým skladovaním sa stráca ich chuť a aróma. Vždy je dobre zomlieť si celé koreniny tesne pred pridaním do jedál.
* * *
Recept č. 3
(vhodná na prípravu mäsa)
ČO POTREBUJETE:
200g rímskej rasce
60g koriandrových semien
45g hnedého kardamómu
35g guľatého čierneho korenia
30g sušeného mletého zázvoru
20 paličiek o dĺžke 2,5cm škorice
20g klinčekov
20g muškátového kvetu
2 muškátové oriešky
AKO POSTUPOVAŤ:
Koreniny, okrem mletého zázvoru a muškátového orieška dáme na teplú panvičku a chvíľku opekáme, aby uvoľnili vôňu (opekáme každé korenie zvlášť). Vychládnuté pomelieme na prášok a zmiešame so sušeným zázvorom a nastrúhaným muškátovým orieškom. Skladujeme v dobre uzavretých, suchých nádobách, na tmavom mieste.
* * *
Recept č. 4
(pre Rajasthani a Punjabi kuchyňu)
ČO POTREBUJETE:
90g rímskej rasce (cumin)
75g hnedého kardamómu
75g guľatého čierneho korenia
30g koriandrových semien
30g feniklových semien
20g klinčekov
20 paličiek o dĺžke 2,5cm škorice
20g muškátového kvetu
15g sušených ružových lupienkov
15g sušeného mletého zázvoru
3 muškátové oriešky
AKO POSTUPOVAŤ:
Koreniny okrem mletého zázvoru, muškátových orieškov a ružových lupienkov opečieme na teplej panvičke (opekáme každé korenie zvlášť). Vychládnuté pomelieme a zmiešame so zázvorom, nastrúhaným muškatovým orieškom a podrvenými ružovými lupienkami. Skladujeme v dobre uzavretých, suchých nádobách, na tmavom mieste.
Zloženie Garam masala, ktorú bežne kupujem už hotovú v obchode:
koriandrové semená, rímska rasca, čierne guľaté korenie, chilli pálivé korenie, Cassia lístky (listy škoricovníka), klinčeky, hnedý kardamóm, badyán, fenikel, sušený zázvor, Triphala, soľ, rasca (caraway seeds).
Ahoj..ta Triphala je zmes kombinácia troch sušených ovocných plodov Haritaki, Amalaki a Bibhitaki, spoločne známych pod názvom Triphala. Spoločne harmonizujú celý organizmus, podporujú trávenie a navodzujú rovnováhu. Triphala tiež viaže ťažké kovy a prečisťuje hrubé črevo, a tak lieči chronickú zápchu.Perfektne na detoxikaciu tela... zlata ajurveda... : -)0
OdpovedaťOdstrániťSuper, velmi pekne dakujem za informaciu :)
OdpovedaťOdstrániťGaram masala je najlepšia zmes korenín. Dáva jedlám vynikajúcu chuť.
OdpovedaťOdstrániťZdravím mám dotaz co je za koření "ruzovych lupienkov" v češtině. Slovník mi nic nevyhodil :´(
OdpovedaťOdstrániťIde o susene lupene kvetu ruze.
Odstrániť