pondelok 24. mája 2010

Mango

Mango





Kráľ ovocia! MANGO




Mango


Mango je označované ako “Kráľ ovocia”. Existuje okolo 1000 odrôd a každá má svoju špecifickú, delikátnu chuť. Jeho textúra je rôzna. Niektoré odrody sú mäkké, dužinaté, podobné zrelej slivke, zatiaľ čo iné sú pevnejšie skôr ako melón či avokádo. Mango sa spotrebováva ako zrelé tak aj nezrelé. Zrelé mango je väčšinou spotrebované bez ďalšej úpravy, kdežto nezrelé mango sa používa do varených jedál, čatní a pickle.


11IMG_2020


Mango pochádza z južnej a juhovýchodnej Ázie, ale udomácnilo sa aj v strednej a južnej Amerike, Afrike a na Arabskom polostrove.

Okrem toho, že mango ma vysoký obsah kalórií, je tiež bohaté na veľké množstvo živín. Má tiež pozitívne účinky v prípade mnohých ochorení.


13


Mango je bohaté na:

vitamíny:

  • vitamín A - je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak.
  • vitamín C - je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
  • vitamín K - je vitamín rozpustný v tukoch. Potrebný je najmä pre správnu činnosť pečene a zrážanlivosť krvi. Dôležitý je pre ľudí ktorí majú problémy s krvácaním z nosa, nadmerným menštruačným krvácaním, alebo vnútorným krvácaním. Vitamín K podporuje vstrebávanie vápnika a vplýva tak na správny vývoj kostí.
  • kyselinu listovú - je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nosúcej genetickú informáciu), rast tkaniva a funkciu buniek. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny. 
  • cholín - podieľa sa na využití tukov a cholesterolu


minerály:

  • draslík - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca
  • fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán.
  • vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi.
  • horčík - je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov.

14





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára