ČO POTREBUJETE:
2 hrste suchého cíceru
1 bobkový list
1 stredné veľký zemiak
olej
2 veľké červené cibule
1/2 yžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky pálivého mletého čili korenia
1 plochá lyžička garam masala
soľ
šťava z polovice baby citróna
čerstvá koriandrová vňať
na pastu:
2 väčšie paradajky
4 strúčiky cesnaku
1 lyžička strúhaného zázvoru
1 lyžica kešu orechov
AKO POSTUPOVAŤ:
Cícer si na noc namočíme. Ráno vodu scedíme a vymeníme za novú. Dáme ho do tlakového hrnca, pridáme bobkový list a varíme asi 15-20 minút od natlakovania.
Zemiak uvaríme v šupke, ošúpeme a roztlačíme vidličkou.
Do mixéra dáme paradajky, cesnak, zázvor a kešu orechy a rozmixujeme na pastu.
V hlbšej panvici (woku, kadhai) zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme dohnedkava.
Potom pridáme paradajkovú pastu, ktorú sme si vopred pripravili. Pridáme tiež soľ, mletú kurkumu, koriander, čili korenie a garam masala.
Premiešame a na miernom ohni pod pokrievkou dusíme asi 10 minút. Občas premiešame.
Potom pridáme uvarený cícer, roztlačený zemiak a zasa premiešame. Opekáme na miernom ohni asi 3 minúty. Občas premiešame.
Pridáme šťavu z citróna, premiešame.
Kadhai odstavíme z ohňa a primiešame nasekanú koriandrovú vňať.
Strašně dobré! Už několikátý recept, který zkouším a zatím všechny ve stylu málo práce a hodně dobroty:-)
OdpovedaťOdstrániťDěkuji vám, že jste ochotná se o své recepty podělit.
Drobný návrh: možná by bylo fajn mít u jídel nějakou stupnici pálivosti:-) My máme s přítelem rádi pálivou asijskou kuchyni, ale je lepší na to být předem připraven:-)
Som rada, ze vam chuti :) Stupnicu palivosti je tazke urcovat. Co je palive pre mna, moze byt malo palive pre inych alebo naopak prilis palive pre inych. Ak citam recepty na inych strankach uz podla mnozstva pouziteho cili alebo ineho paliveho korenia akosi viem, ake asi to bude a vzdy si prisposobim podla toho, kolko staci nam doma. Naozaj by som to asi nevedela zadelit podla takychto kategorii :)
OdstrániťJe pravda, že se to určuje těžko. Ale já už například vím, že půl lžičky chilli v tomto jídle je až dost:-)
OdstrániťVidis :) a v indickej kuchyni je to asi tak "mild spicy" ;)
Odstrániťurcite vyskusam!!! vzdialene mi to pripomenulo granadir...
OdpovedaťOdstrániťBudem rada, ak vyskusas :)
Odstrániťvčera jsem vyzkoušela a je to výbornéééééé :-) určitě vyzkouším i další recepty :-)
OdpovedaťOdstrániťSom rada, ze chutilo :)
Odstrániť