utorok 20. augusta 2013

Aloo chole (zemiaky s cícerom) / Potatoes with chickpeas




ČO POTREBUJETE:

2 hrste suchého cíceru
1 bobkový list
1 stredné veľký zemiak

olej
2 veľké červené cibule
1/2 yžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky pálivého mletého čili korenia
1 plochá lyžička garam masala
soľ
šťava z polovice baby citróna

na pastu:
2 väčšie paradajky
4 strúčiky cesnaku
1 lyžička strúhaného zázvoru
1 lyžica kešu orechov



AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer si na noc namočíme. Ráno vodu scedíme a vymeníme za novú. Dáme ho do tlakového hrnca, pridáme bobkový list a varíme asi 15-20 minút od natlakovania.



Zemiak uvaríme v šupke, ošúpeme a roztlačíme vidličkou.



Do mixéra dáme paradajky, cesnak, zázvor a kešu orechy a rozmixujeme na pastu.




V hlbšej panvici (woku, kadhai) zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme dohnedkava.



Potom pridáme paradajkovú pastu, ktorú sme si vopred pripravili. Pridáme tiež soľ, mletú kurkumu, koriander, čili korenie a garam masala.



Premiešame a na miernom ohni pod pokrievkou dusíme asi 10 minút. Občas premiešame.



Potom pridáme uvarený cícer, roztlačený zemiak a zasa premiešame. Opekáme na miernom ohni asi 3 minúty. Občas premiešame.



Pridáme šťavu z citróna, premiešame.



Kadhai odstavíme z ohňa a primiešame nasekanú koriandrovú vňať.



Môžeme podávať s plackami: Bhatura, Puri, Čapati. Hotové jedlo si môžeme na tanieri ozdobiť ešte koriandrovou vňaťou, nasekanou cibuľou a pokvapkať citrónom.

8 komentárov:

  1. Strašně dobré! Už několikátý recept, který zkouším a zatím všechny ve stylu málo práce a hodně dobroty:-)
    Děkuji vám, že jste ochotná se o své recepty podělit.
    Drobný návrh: možná by bylo fajn mít u jídel nějakou stupnici pálivosti:-) My máme s přítelem rádi pálivou asijskou kuchyni, ale je lepší na to být předem připraven:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, ze vam chuti :) Stupnicu palivosti je tazke urcovat. Co je palive pre mna, moze byt malo palive pre inych alebo naopak prilis palive pre inych. Ak citam recepty na inych strankach uz podla mnozstva pouziteho cili alebo ineho paliveho korenia akosi viem, ake asi to bude a vzdy si prisposobim podla toho, kolko staci nam doma. Naozaj by som to asi nevedela zadelit podla takychto kategorii :)

      Odstrániť
    2. Je pravda, že se to určuje těžko. Ale já už například vím, že půl lžičky chilli v tomto jídle je až dost:-)

      Odstrániť
    3. Vidis :) a v indickej kuchyni je to asi tak "mild spicy" ;)

      Odstrániť
  2. urcite vyskusam!!! vzdialene mi to pripomenulo granadir...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. včera jsem vyzkoušela a je to výbornéééééé :-) určitě vyzkouším i další recepty :-)

    OdpovedaťOdstrániť