ČO POTREBUJETE:
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)
1 hrnček uvareného cíceru
(varila som ho deň vopred v tlakovom hrnci)
2 lyžice olivového oleja
4-6 strúčikov cesnaku
1 lyžica citrónovej šťavy
1/2-3/4 lyžičky mletej rímskej rasce
1 lyžica tahini
(ak nemáte tahini, rozmixujte hrsť nesolených, na panvici troška opečených kešu orechov a 1 lyžičku sezamových semienok tiež opečených, s vodou na pastu a použite miesto tahini, je to výborné!)
(ak nemáte tahini, rozmixujte hrsť nesolených, na panvici troška opečených kešu orechov a 1 lyžičku sezamových semienok tiež opečených, s vodou na pastu a použite miesto tahini, je to výborné!)
soľ
ľadová voda podľa potreby
štipka chilli a ĉierny sezam na ozdobenie
AKO POSTUPOVAŤ:
Cícer môžete použiť buď z konzervy alebo si sušený cícer namočte na noc. Druhý deň scediť, vymeniť vodu a uvariť v tlakovom hrnci do mäkka.
... olivový olej, tahini (alebo opečené kešu orechy a opečené sezamové semienka), rímsku rascu, troška soli a pre začiatok asi 50ml vody. Všetko vymixujeme. Ak sa vám hummus zdá príliš hustý pridajte vodu, ale len po lyžičkách, nie veľa naraz a znova vymixujte.
Vymixovaný hummus dáme do misky, urobíme priehlbinku, do ktorej nalejeme troška olivového oleja tesne pred podávaním.
Nakoniec ozdobíme štipkou chilli a ĉiernym sezamom.
Alebo takto na chlieb so šalátom a vajíčkom alebo pažítkou a paradajkami alebo na panvici orestovanými šampiňónmi. Alebo ako dip ku grilovanej zelenine.
Miška, teda ty ideš ako rýchlik. Ja to nestíham prečítať, nieto ešte kuchtiť. Hummus mám veľmi rada, tahini dokúpim a podľa tvojho receptu vyskúšam, dúfam, že tentokrát mi vyjde, taký aký mám rada :).
OdpovedaťOdstrániťNikdy som pravy Hummus a vobec ziaden Hummus pred tym nejedla, takze neviem ako to ma chutit. Tato verzia nam chutila, aj ked sme to jedli s Naanom, lebo Pita uz sa mi nechcela robit.
OdpovedaťOdstrániť...včera som tiež mixoval hummus :-) pridal som ešte kúsok petržlenovej vňate... vyzerá a chutí výborne.
OdpovedaťOdstrániťMas pravdu, mala by tam ist aj petrzlenova vnat, ale u nas cerstvu nedostat a susenu som nechcela davat, tak bolo bez nej :)
OdpovedaťOdstrániťmnaaaaaaaaaaaaaam Miska, par dni tu nie som a ty si pridala tolko uzasnych novych receptov :) hummus podla teba urcite vyskusam :)
OdpovedaťOdstrániťDakujem Lubka :) Kopla do mna muza a nalada, tak som varila co ma napadlo :) U nas sa to poje, lebo vzdy varim len trochu, aby sa to v chladnicke zbytocne neskladovalo. Budem rada, ak skusis.
OdpovedaťOdstrániťMiska, hummus aj ja velmi mozem, od istej doby si ho doma vyrabam pravidelne, aj ked taky "nepravy", nedavam tahini, ale husty biely jogurt, a je to vyyborne. kopec cesnaku a rimskeho kminu - mnam, len si musim vzdy rozmysliet, kam sa chystam a kde budem otravovat ludi cesnakovym oparom :)))
OdpovedaťOdstrániť@Evicka myslim, ze dnes uz si kazdy Hummus robi podla svojho a nie len z cicera...sice uz to neni ta klasika, ale stale je to dobre. Jogurt je tiez dobra volba miesto tahini....inak cicer+tahini, hummus by som asi nejedla ak by som planovala ist niekam, kde nie su zachody ;)
OdpovedaťOdstrániťkeď som zbadala na Vareche, že indické jedlo, hneď som sem šla :-) a hneď som hľadala toto. Boli sme v jednej piešťanskej čajovni a toto ma tam zaujalo. Mali sme to s arabským chlebom. Odvtedy som hľadala pastu tahini a márne. priznám sa, že sa mi ju nechcelo na nete hľadať :-/ tu je vlastnoručne vyrobená, paráda. a chlieb je tu tiež. už sa len do toho pustiť
OdpovedaťOdstrániťDufam, ze bude chutit :)
Odstrániťaj ja dúfam. že sa vydarí :-) mimochodom, moja polovička je z MY :-)
Odstrániť:) pozdravujem
OdstrániťUrčitě vyzkouším pastu z kešu oříšků, zatím jsem tahini nahrazovala burákovým máslem, taky si ho doma mixuju sama, nekupuji.
OdpovedaťOdstrániťNam to s tou kesu pastou chuti viac ako s tahini :) S burakmi som este nerobila, dobry napad.
OdstrániťMiska, isto vodu a nie ten vyvar priadvame?!
OdpovedaťOdstrániťVodu, v ktorej sa varil cicer.
OdstrániťDik a pozdravujem do Indie
OdpovedaťOdstrániťPekny vecer :)
Odstrániť