Ghee je neodmysliteľnou súčasťou indickej kuchyne. A keďže môže byť zložitejšie zohnať ghee na Slovensku, tu vám ukážem ako si ho môžete urobiť doma.
Maslo dáme do hrnca s dvojitým dnom na slabý oheň roztopiť. Keď je roztopené, oheň zvýšime a privedieme maslo k varu. Keď sa začne variť, oheň nastavíme tak, aby sa nevarilo príliš silno, ale aby bublalo. Premiešavame. Keď sa na jeho hladine vytvorí pena, naberačkou ju zozbierame preč do misky.
ČO POTREBUJETE:
ja som použila 500g nesoleného masla
AKO POSTUPOVAŤ:
Maslo dáme do hrnca s dvojitým dnom na slabý oheň roztopiť. Keď je roztopené, oheň zvýšime a privedieme maslo k varu. Keď sa začne variť, oheň nastavíme tak, aby sa nevarilo príliš silno, ale aby bublalo. Premiešavame. Keď sa na jeho hladine vytvorí pena, naberačkou ju zozbierame preč do misky.
Maslo necháme ďalej variť a ak sa tvorí ďalšia pena, znova zbierame preč. Maslo ďalej varíme, až kým nie je z neho číra, žltá tekutina (celý proces trvá asi 20min.). Počas varenia premiešavame.
Celkom číre už prepustené maslo odstavíme z ohňa a necháme samovoľne chládnuť. Na spodu hrnca sa urobí usadenina. Celkom vychládnuté prepustené maslo prelejeme cez sítko, aby sme usadeninu odstránili.
To, čo sa usadilo na dne hrnca vareškou vyberieme a pridáme k zozbieranej pene. Keď nám ghee vychládne a uvidíme, že na dne sa urobila ešte usadenina počas chladnutia, znova ho precedíme cez sítko.
Vychládnuté, scedené a číre Ghee uskladníme vo vzduchotesnej nádobe. Môžete ho skladovať v chladničke, ale nie je to nevyhnutné. Ghee sa nekazí tak ako maslo. Ghee pri vyprážaní tiež nehorí ako bežné maslo (rezne vyprážané na ghee sú vynikajúce). Okrem iného tiež neobsahuje laktózu. Viac o Ghee si môžete prečítať aj TU.
Dnes, 13.2.2012 som bola poučená v jednej indickej skupinke milovníkov jedla, že medzi Ghee a Prepusteným maslom je rozdiel! Doteraz som si myslela, že je to jedno a to isté... tu vidno, že sa stále učíme nové veci.
Výroba Prepusteného masla je proces pomalého rozpúšťania masla, kedy sú mliečne zložky odstránené. Proces výroby Ghee je v podstate rovnaký až na to, že mliečne zložky sa nechajú troška ako keby pripáliť (skaramelizovať) a až potom sa odstránia, aby Ghee dostalo orieškovú príchuť.
Ide o túto reakciu.
Výroba Prepusteného masla je proces pomalého rozpúšťania masla, kedy sú mliečne zložky odstránené. Proces výroby Ghee je v podstate rovnaký až na to, že mliečne zložky sa nechajú troška ako keby pripáliť (skaramelizovať) a až potom sa odstránia, aby Ghee dostalo orieškovú príchuť.
Ide o túto reakciu.
vďaka za recept...ja som ghee nedávno videl, ale bolo strááášne predražené...
OdpovedaťOdstrániťZa malicko, aj u nas je ghee drahe, ale drahsie mame maslo, takze sa mi neoplati vyrabat si ho z kupovaneho masla doma....tak len takto na ukazku, aby bolo vidno, ze sa to da :)
OdpovedaťOdstrániťNadherne vysvetlene a nafocene...diky!
OdpovedaťOdstrániťDufam, ze pomoze :) aj ja diky.
OdpovedaťOdstrániťTak zrovna jsem to zkusil ale ghee je o mnoho tmavejsi nez na vasich obrazcich nebo na videu.Je to vp oradku?
OdpovedaťOdstrániťKed sa nastavuje ohen tak, aby bublalo troska to maslo treba dat pozor, aby neprihorelo...mozo je tmavsie preto, ze trochu prihorelo.
OdpovedaťOdstrániťA ako voni? Sladkavo, tak mliecne? Necitit v nom prihorete?
OdpovedaťOdstrániťGhee uz mam ztuhle v lednici. Pri vareni nebylo citit spalenym, a ve flasi voni sladce a mozna ale opravdu jenom velice lehce spalenym...
OdpovedaťOdstrániťTak je mozne, ze preto je ta farba trocha ina. Ak to vyslovene nepachne zhorenym, myslim, ze to nevadi.
OdpovedaťOdstrániťmaslo Ghee predavaju na Mileticke v Bratislave 400g za 4,60eur
OdpovedaťOdstrániťVdaka za info.
Odstrániťa kde na mileticke?
OdstrániťV Poľsku sa dá kúpiť bežne maslo klarowane 98 % tuku
OdpovedaťOdstrániťA vôbec nie je drahé dnes som videl pol kila za 11 zlotých
OdstrániťDěkuji za popis a vůbec krásný blog. Dá se nějak využít zbytek z másla (hlavně ta pěna)?
OdpovedaťOdstrániťAno, kludne sa moze zamiesit do chleboveho cesta alebo do buchtoveho.
OdstrániťCo jsem sebral, vcetne trochu připaleneho zbytku na dne nádoby jsem přidal do vajíčkové pomazánky.
OdstrániťMoze byt aj tak :) Hlavne to nevyhodit :)
Odstrániť