štvrtok 23. júna 2011

Masoor Dal (šošovicový dal) / Dal fry

Tarka dal



ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

200ml oranžovej lúpanej šošovice / 200ml of split masoor dal
100ml lúpaného mung dal / 100ml of split moong dal
1 zelená chilli paprička / 1 green chilli
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty (alebo 1/2 lyžičky čerstvéhostrúhanéhocesnaku a 1/2 lyžičkyčerstvéhostrúhanéhozázvoru) / 1 tsp gingerbgarlic paste (or 1/2 tsp freshly grated garlic  and 1/2 tsp freshly grated ginger)
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp termaric (haldi)
voda podľa potreby / water as needed 
soľ / salt


na Tarka / for tadka:
1 a 1/2 lyžice ghee / 1 and 1/2 tbsp ghee
štipka asafoetida / pinch of asafoetida 
1 červená cibuľa; nakrájaná nadrobno / 1 red onion, finely chopped 
1 rajčina; nakrájaná nadrobno / 1 tomato, finely chopped 
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka / 1/2 tsp brown mustard seeds 
1/2 lyžičky černušky siatej (kalonji) / 1/2 tsp kalonji
1 sušená červená chilli paprička / 1 dry red chilli
niekoľko karí lístkov / few curry leaves 

koriandrová vňať / coriander leaves 


Tarka dal



AKO POSTUPOVAŤ:

Obe strukoviny dáme do hrnca, prepláchneme vodou. / Both pulses put in the pot and wash with the water. Strain. 

1



Pridáme vodu, toľko, aby jej hladina bola asi 3cm nad šošovicou. Ďalej pridáme zelenú chilli papričku, cesnakovo-zazvorovú pastu a kurkumu. Privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme 15-20 minút. Treba to kontrolovať, pretože strukoviny rýchlo vodu nasiaknu, vtedy treba vodu po troškách doliať. / Add fresh clean water so that water level is about 3cm above the pulses. Add green chilli, ginger and garlic and termaric. Bring it to boil, reduce the heat and cook it for 15 to 20min. Keep an eye on it in case water evaporates quickly, don't burn the dal. Add water if you feel like you need to.

2



Uvarenú šošovicu osolíme a roztlačíme, aby nám vznikla krémová hustejšia polievka. / When pulses are cooked add salt and mash it to get creamy soup like consistency, but don't make it too thin.

3



Pripravíme si Tadka. Do hrnca dáme roztopiť ghee. Pridáme horčičné semienko, černušku, asafoetida a karí lístky, necháme ich prasknúť. / Prepare tadka. Heat ghee in small pot, add mustard seeds, kalonji, asafoetida and curry leaves and let the seeds and leaves crack.

4



Ďalej pridáme červenú sušenú chilli papričku, cibuľu a rajčinu a popražíme do mäkka. / Then add dry red chilli, chopped onion and chopped tomato and fry until it's soft.

5



Do Tadka vylejeme naberačku šošovice, premiešame... / Pour ladle of cooked dal into the tadka, stir...

6



... a hneď vylejeme všetko do šošovice. Poriadne premiešame. / ... and immediately pour this into the cooked dal. Stir well.

7



Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať. / Finally stir in chopped coriander leaves. 

8



Podávame s ryžou. / Serve with rice.

12 komentárov:

  1. krásne, fotky aj recept... fotíš s tým novým?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dakujem :) ano s tym novym fotim, stary uz to asi nerozchodi :(

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Recept vypada krasne a autenticky.Moc dobre je pridat i trosku kokosoveho kremu nebo kok.mleka!
    Jen ty kari listky asi budou v CR nebo na Slovensku hure dostupne.Ja ziju v UK a kupuju je u pakistancu.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kokosove mlieko fajn zjemni, ak je kari prilis palive, ale inak ho tu netreba, ta sosovica sa dobre rozvari a kari je kremove same o sebe. S kari listkami bude asi problem zohnat na Slovensku, ale uz niekto raz niekde spominal, ze susene sa daju kupit.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Na susene curry listky pozor, zdaleka nejsou tak aromaticke jako cerstve, nekde jsem cetl ze jsou prakticky k nicemu!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dik za upozornenie, susene som zatial nepouzila, tak neviem porovnat. Potom asi najlepsie ak sa da, kupit si rastlinku a pestovat si ju doma. V Indii ju ma takmer kazda zena tiez v crepniku doma a kari listky tak po ruke.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. kari listky sa daju susene kupitv bratislave napr. v obchode s exotickym jedlom poppy food na trnavskom myte (zozadu istropolisu) a maju aj susene listy senovky greckej, co sa tiez zide:)
    Inak raz som kdesi v baumaxe ci kde videla Curry v crepniku, len neviem, ci tobola tato "jedla" varianta. PO posuchani listku to vydalo vonu uplne ako kari korenie...moze byt ze je to ono?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Nevie ako vonia kari korenie, ale rastlinka "curry" ktorej listocky sa pouzivaju na varenie vyzera takto http://www.indianetzone.com/photos_gallery/7/CurryTree_20090.jpg

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Planujem recept vyskusat cez vikend, no chcem sa spytat - mung dal = mungo fazula? Ak ano, vadi ak som nezohnala lupanu, ale iba celu? Bude sa dat popucit aj taka?
    Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na takyto dal je najlepsie pouzit lupanu strukovinu, aby sa pekne rozvarila a kari bolo take kremove. Ale ak mas len cele mungo, tak ho tiez nechaj rozvarit a roztlac, tak ako vidis v postupe. Ja myslim, ze to bude ok. Aj toto je dobre kari s mungo fazulkami http://akochutimasala.blogspot.in/2013/10/take-ine-dal-makhani.html

      Odstrániť
    2. Tak som to nakoniec uvarila iba z cervenej sosovice, bez mung dal (fazulu so zabudla namocit a uz nebol cas cakat). Bolo to ale velmi chutne, konecne som u nas zohnala ghee a prvy krat pouzila - a ta vona bola uzasna. Mnam! :) Dakujem za recept. Jana.

      Odstrániť
    3. Som rada, ze chutilo :) Tadka na ghee je vzdy lepsia ako tadka na oleji :)

      Odstrániť