ČO POTREBUJETE:
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)
200ml oranžovej lúpanej šošovice
100ml lúpaného mung dal
1 zelená chilli paprička
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
(alebo 1/2 lyžičky čerstvéhostrúhanéhocesnaku a 1/2 lyžičkyčerstvéhostrúhanéhozázvoru)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
voda podľa potreby
soľ
na Tarka:
1 a 1/2 lyžice ghee
1/4 lyžičky asafoetida
1 červená cibuľa; nakrájaná nadrobno
1 rajčina; nakrájaná nadrobno
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
1/2 lyžičky černušky siatej (kalonji)
1 sušená červená chilli paprička
niekoľko karí lístkov
koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
Obe strukoviny dáme do hrnca, prepláchneme vodou.
Pridáme vodu, toľko, aby jej hladina bola asi 3cm nad šošovicou. Ďalej pridáme zelenú chilli papričku, cesnakovo-zazvorovú pastu a kurkumu. Privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme 15-20 minút. Treba to kontrolovať, pretože strukoviny rýchlo vodu nasiaknu, vtedy treba vodu po troškách doliať.
Uvarenú šošovicu osolíme a roztlačíme, aby nám vznikla krémová hustejšia polievka.
Pripravíme si Tadka. Do hrnca dáme roztopiť ghee. Pridáme horčičné semienko, černušku, asafoetida a karí lístky, necháme ich prasknúť.
Ďalej pridáme červenú sušenú chilli papričku, cibuľu a rajčinu a popražíme do mäkka.
Do Tadka vylejeme naberačku šošovice, premiešame...
... a hneď vylejeme všetko do šošovice. Poriadne premiešame.
Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.
Podávame s ryžou.
krásne, fotky aj recept... fotíš s tým novým?
OdpovedaťOdstrániťDakujem :) ano s tym novym fotim, stary uz to asi nerozchodi :(
OdpovedaťOdstrániťRecept vypada krasne a autenticky.Moc dobre je pridat i trosku kokosoveho kremu nebo kok.mleka!
OdpovedaťOdstrániťJen ty kari listky asi budou v CR nebo na Slovensku hure dostupne.Ja ziju v UK a kupuju je u pakistancu.
Kokosove mlieko fajn zjemni, ak je kari prilis palive, ale inak ho tu netreba, ta sosovica sa dobre rozvari a kari je kremove same o sebe. S kari listkami bude asi problem zohnat na Slovensku, ale uz niekto raz niekde spominal, ze susene sa daju kupit.
OdpovedaťOdstrániťNa susene curry listky pozor, zdaleka nejsou tak aromaticke jako cerstve, nekde jsem cetl ze jsou prakticky k nicemu!
OdpovedaťOdstrániťDik za upozornenie, susene som zatial nepouzila, tak neviem porovnat. Potom asi najlepsie ak sa da, kupit si rastlinku a pestovat si ju doma. V Indii ju ma takmer kazda zena tiez v crepniku doma a kari listky tak po ruke.
OdpovedaťOdstrániťkari listky sa daju susene kupitv bratislave napr. v obchode s exotickym jedlom poppy food na trnavskom myte (zozadu istropolisu) a maju aj susene listy senovky greckej, co sa tiez zide:)
OdpovedaťOdstrániťInak raz som kdesi v baumaxe ci kde videla Curry v crepniku, len neviem, ci tobola tato "jedla" varianta. PO posuchani listku to vydalo vonu uplne ako kari korenie...moze byt ze je to ono?
Nevie ako vonia kari korenie, ale rastlinka "curry" ktorej listocky sa pouzivaju na varenie vyzera takto http://www.indianetzone.com/photos_gallery/7/CurryTree_20090.jpg
OdpovedaťOdstrániťPlanujem recept vyskusat cez vikend, no chcem sa spytat - mung dal = mungo fazula? Ak ano, vadi ak som nezohnala lupanu, ale iba celu? Bude sa dat popucit aj taka?
OdpovedaťOdstrániťDakujem.
Na takyto dal je najlepsie pouzit lupanu strukovinu, aby sa pekne rozvarila a kari bolo take kremove. Ale ak mas len cele mungo, tak ho tiez nechaj rozvarit a roztlac, tak ako vidis v postupe. Ja myslim, ze to bude ok. Aj toto je dobre kari s mungo fazulkami http://akochutimasala.blogspot.in/2013/10/take-ine-dal-makhani.html
OdstrániťTak som to nakoniec uvarila iba z cervenej sosovice, bez mung dal (fazulu so zabudla namocit a uz nebol cas cakat). Bolo to ale velmi chutne, konecne som u nas zohnala ghee a prvy krat pouzila - a ta vona bola uzasna. Mnam! :) Dakujem za recept. Jana.
OdstrániťSom rada, ze chutilo :) Tadka na ghee je vzdy lepsia ako tadka na oleji :)
Odstrániť