štvrtok 23. júna 2011

Dal fry

Párkrát som videla popisok Dalu, že je to polievka. Nie je. Dal je karí. Ak by ste chceli polievku, hľadajte jedlá s názvom "shorva" alebo "shorba".




ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

100ml Toor dal
50ml lúpaného mung dal
voda podľa potreby

na Tadka:
2 lyžice ghee
1/4 lyžičky asafoetida (hing)
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
niekoľko karí lístkov
1 sušená červená chilli paprička
1 zelená chilli paprička 

1 stredne veľká červená cibuľa
1 vãčšia paradajka
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty

1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia

na dokončenie:
soľ
1/2 lyžičky sušených lístkov senovky gréckej (kasuri methi)
citrónová šťava





AKO POSTUPOVAŤ:

Obe strukoviny dáme do hrnca, prepláchneme vodou.

Pridáme vodu, toľko, aby jej hladina bola asi 3cm nad strulpvinami. Privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme 15-20 minút. 
Treba to kontrolovať, voda sa môže rýchlo vyvariť a strukoviny prihoria. 



Pripravíme si Tadka. Do hrnca dáme zohriať ghee. Pridáme rímsku rascu, horčičné semienko, černušku, asafoetida, karí lístky a chilli papričky, necháme semienka rozvoňať, horčičné prasknú na horúcom tuku. Oheň zmiernime.



Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú červenú cibuľu a restujeme domäkka. 



Pridáme cesnakovo zázvorovú pastu a minútku restujeme. Potom pridáme nadrobno nakrájanú paradajku, soľ a opäť restujeme domäkka. Asi 10min.



Pridáme kurkumu, kašmírske chilli korenie a premiešame. 



Pridáme uvarené strukoviny, doladíme konzistenciu pridaním vriacej vody, alebo ju naopak necháme vyvariť, ak je jej v strukovinách veľa. Strukoviny dovaríme domäkka. 



Na dokončenie: Pridáme senovku grécku, dal prejdeme varom a oheň vypneme.



Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať. 




Dal podávame pokvapkaný citrónovou šťavou a preliaty 1 lyžičkou ghee, s ryžou



12 komentárov:

  1. krásne, fotky aj recept... fotíš s tým novým?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dakujem :) ano s tym novym fotim, stary uz to asi nerozchodi :(

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Recept vypada krasne a autenticky.Moc dobre je pridat i trosku kokosoveho kremu nebo kok.mleka!
    Jen ty kari listky asi budou v CR nebo na Slovensku hure dostupne.Ja ziju v UK a kupuju je u pakistancu.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kokosove mlieko fajn zjemni, ak je kari prilis palive, ale inak ho tu netreba, ta sosovica sa dobre rozvari a kari je kremove same o sebe. S kari listkami bude asi problem zohnat na Slovensku, ale uz niekto raz niekde spominal, ze susene sa daju kupit.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Na susene curry listky pozor, zdaleka nejsou tak aromaticke jako cerstve, nekde jsem cetl ze jsou prakticky k nicemu!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dik za upozornenie, susene som zatial nepouzila, tak neviem porovnat. Potom asi najlepsie ak sa da, kupit si rastlinku a pestovat si ju doma. V Indii ju ma takmer kazda zena tiez v crepniku doma a kari listky tak po ruke.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. kari listky sa daju susene kupitv bratislave napr. v obchode s exotickym jedlom poppy food na trnavskom myte (zozadu istropolisu) a maju aj susene listy senovky greckej, co sa tiez zide:)
    Inak raz som kdesi v baumaxe ci kde videla Curry v crepniku, len neviem, ci tobola tato "jedla" varianta. PO posuchani listku to vydalo vonu uplne ako kari korenie...moze byt ze je to ono?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Nevie ako vonia kari korenie, ale rastlinka "curry" ktorej listocky sa pouzivaju na varenie vyzera takto http://www.indianetzone.com/photos_gallery/7/CurryTree_20090.jpg

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Planujem recept vyskusat cez vikend, no chcem sa spytat - mung dal = mungo fazula? Ak ano, vadi ak som nezohnala lupanu, ale iba celu? Bude sa dat popucit aj taka?
    Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na takyto dal je najlepsie pouzit lupanu strukovinu, aby sa pekne rozvarila a kari bolo take kremove. Ale ak mas len cele mungo, tak ho tiez nechaj rozvarit a roztlac, tak ako vidis v postupe. Ja myslim, ze to bude ok. Aj toto je dobre kari s mungo fazulkami http://akochutimasala.blogspot.in/2013/10/take-ine-dal-makhani.html

      Odstrániť
    2. Tak som to nakoniec uvarila iba z cervenej sosovice, bez mung dal (fazulu so zabudla namocit a uz nebol cas cakat). Bolo to ale velmi chutne, konecne som u nas zohnala ghee a prvy krat pouzila - a ta vona bola uzasna. Mnam! :) Dakujem za recept. Jana.

      Odstrániť
    3. Som rada, ze chutilo :) Tadka na ghee je vzdy lepsia ako tadka na oleji :)

      Odstrániť