Tmavá rímska rasca alebo Cuminum nigrum je menšia než klasická rímska rasca (cuminum cyminum), tmavšia a chutí inak. Je populárna hlavne v severo - indickej, pakistánskej a iránskej kuchyni. Má jemnú chuť a keď sa opraží na oleji alebo ghee chutí akoby po orechoch. Je vhodná na prípravu mäsa, karí, ryžových jedál, pridáva sa často do Tadka (temperovanie korenín), ale pridávam ju aj do cesta na chlieb.
Veľa ľudí si zamiena "čierny kmín" (tmavú rímsku rascu) s černuškou siatou. Ak vidíte v anglicky písanom recepte "black cumin", ide o tmavú rímsku rascu, nie o černušku siatu (kalonji).
Opravdu nenahraditelné koření, též ho ráda používám a jak píšeš kmínový chlebíček - úplná pohádka, měj se krásně Sonia :-)
OdpovedaťOdstrániť