pondelok 10. novembra 2014

Methi Dal (Dal so senovkou gréckou) / Dal with fresh fenugreek leaves


IMG_6732


ČO POTREBUJETE:

1/2 hrnčeka toor dal / 1/2 cup toor dal
2 hrnčeky vody / 2 cups water
1 stredne veľká paradajka / 1 medium size tomato 
3 zelené chilli papričky / 3 green chillies
1/2 hrnčeka čerstvých lístkov senovky gréckej / 1/2 cup fresh fenugreek leaves
1/3 lyžičky mletej kurkumy / 1/3 tsp turmeric (haldi)

1 lyžica ghee / 1 tbsp ghee
1/2 lyžičky tmavých horčičných semien / 1/2 tsp brown mustard seeds
1/2 lyžičky rímskej rasce / 1/2 tsp cumin (jeera)
niekoľko karí lístkov / few curry leaves 
2 strúčiky cesnaku / 2 garlic cloves 

soľ / salt


IMG_6734



AKO POSTUPOVAŤ:

Ráno som zostrihala časť senovky, ktorú si pestujem na balkóne a rozhodla sa urobiť dal. / Fenugreek seeds are must in Indian cuisine, so you can always plant some and grow your own fenugreek leaves at balcony.

IMG_6726


Prepláchnutý toor dal dáme do tlakového hrnca, zalejeme vodou, pridáme nakrájanú paradajku, mletú kurkumu, chilli papričky a lístky senovky gréckej (bez stopiek, len lístky). Hrniec uzavrieme a dal dáme variť (bez hvížďalky). Keď sa hrniec natlakuje, oheň zmiernime a dal varíme 15 minút. Potom oheň vypneme a paru necháme samovoľne uniknúť. Po otvorení hrnca dal dáme naspäť na oheň a privedieme k varu. / Put rinsed toor dal in the pressure cooker, add water, chopped tomato, turmeric, chillies and fenugreek leaves. Close the cooker and cook it without whistle for approx. 15min. Then open the cooker and return it on the heat.

IMG_6724


Zatiaľ si pripravíme Tadka. Do menšieho hrnca dáme ghee a zohrejeme ho. Pridáme rímsku rascu a horčičné semienka a necháme ich rozvoňať. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a karí lístky a chvíľku popražíme. Pozor, aby cesnak neprihorel. Túto Tadka vylejeme do variaceho sa dalu. Všetko nám to pekne zasyčí. Premiešame, osolíme a odstavíme z ohňa. / While dal is being cooked prepare tadka. In small pot heat ghee. Add cumin and mustard seeds and let them release its aroma. Add chopped garlic and curry leaves and fry for a minute. Don't burn the garlic. Pour this to the cooked dal, stir well. Add salt, stir and remove from the heat.

1


Podávame s ryžou. / Serve with rice.


IMG_6735

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára