nedeľa 10. apríla 2011

Zemiakový chlieb / Potato bread


Zemiakovy chlieb



ČO POTREBUJETE:

1/2kg hladkej múky (použila som múku Maida) / 1/2kg of flour (I used Maida)
soľ / salt
1 lyžička sušeného droždia / 1 tsp instant dry yeast powder
270ml vody (alebo podľa potreby, koľko múka potrebuje) / 270ml water (or as needed)
60-65ml mlieka / 60 - 65ml milk
1 stredne veľký zemiak uvarený v šupke; ošúpaný a vychládnutý / 1 medium size potato, boiled and peeled


11IMG_3428



AKO POSTUPOVAŤ:

Múku preosejeme, pridáme soľ a sušené droždie a zamiešame. Vodu s mliekom dáme do jedného hrnca a zohrejeme, ale nesmie byť horúca, inak kvasnice "zabijeme" a nevykysli by nám. / Sieve the flour into the bowl. Add salt and dry yeast and stir well. Mix water and milk and heat it. Don't make it too hot.

Vodu s mliekom pridáme k múke, nastrúhame do tekutiny ošúpaný zemiak a vypracujeme elastické, nelepivé cesto. Vytvarujeme bochník, ktorý uložíme do misky, troška pomúčime a necháme na teplom mieste, zakrytý vlhkou utierkou vykysnúť (aby sa zdvojnásobil). / Add water and milk to the flour mixture, add grated potato and knead into an elastic,firm dough. Shape the bread, place in the bowl, sprinkle some flour, cover and let it rise.

Potom cesto znova premiesime a necháme zasa podkysnúť. Znova premiesime a vytvarujeme bochník, uložíme ho do formy, v ktorej ho budeme piecť (alebo na pekáč). Znova necháme asi 15 minút podkysnúť. / Again knead the dough and again let it rise. Again knead and shape bread. Place the bread on baking tray and let it rest for 15min.

1


Zatiaľ rúru vyhrejeme na 200 °C. Chlieb tesne pred pečením potrieme vlažnou vodou a pečieme 40-50 minút. Ak máte v rúre miesto, pod chlieb (pod mriežku) môžete vložiť mištičku (vhodnú do rúry) s vodou. / Preheat your oven to 200deg. Before you place the bread in oven, rub it with luke warm water. Bake for 40 - 50min. While you are preheating your oven you can place steel bowl filled with water on the bottom of your oven.


Zemiakovy chlieb

Zemiakovy chlieb


Teplotu rúry si treba regulovať podľa toho ako vám pečie.

9 komentárov:

  1. Miska,chlebik vyzera veelmo chutne,a je super,ze pri peceni si sa aspon zbavila vsetkeho trapenia,a vznikol z toho taky fajny chlebicek:)no,a tej krasnej latke moje oci proste nevedia odolat:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miška tak toto je najtradičnejší chlebík s vôňou domova a upiekla si ho teda dokonale:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krasne chlebik Miška a nadherne fotografie!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dakujem kocky :) Inak v noci sa fakt dobre pecie, ked vsetci spia a v kuchyni je taky klud :))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ja na zemiakovy chlieb nedam dopustit, tvoj je krasny a to foto!!!!! rovno cez obrazovku mam pocit, ze si mozem odkrojit.
    ja asi nie som dobry clovek....ja ked nemozem spat, tak sa hram na pc a pozeram tv....:o(((

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mili! :DDD Coby si nebola dobry clovek! V ten vecer som potrebovala nieco robit, len preto som ho piekla. Inak by som si tiez urcite radsej pustila televizor :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Strašně ráda peču domácí chleba a pečivo a ten tvůj bramborový chléb vypadá tak krásně a jednoduše, že se do něj určitě velice brzy pustím!
    Mňam! Tvůj manžel ani neví, jaký v tobě našel poklad!

    OdpovedaťOdstrániť