nedeľa 10. júna 2012

Shahi Paneer

Posledné dva dni máme akúsi pochmúrnu oblohu. Všade sa na nás mračia šedivé oblaky, ale teplota príliš neklesla. Fúka horúci vietor a s nedostatkom slnečných lúčov akosi ubúda aj nálada.

A ako inak sa človek môže potešiť, ak nie dobrým jedlom? Paneer je u nás obľúbený, hlavne u detí a ak ho skombinujete s kešu orechami, vždy z toho bude dobré jedlo. Slovko "shahi" v názve receptu znamená vo voľnom preklade niečo ako "kráľovský". Recept je od šéfkuchára Umang Datta.


Shahi Paneer



ČO POTREBUJETE:

400g Paneeru
olej
250ml kešu orechov
250ml mlieka, na namočenie kešu orechov
1 veľká červená cibuľa 
1 plná lyžička rímskej rasce
1 plná lyžička koriandrových semien
1 plnšia lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty
(alebo použite čerstvý cesnak aj zázvor)
1 zelená chilli paprička 
2 väčšie paradajky, rozmixované na pyré 
2 lyžičky garam masala
soľ
asi 100ml vody
2 plné lyžice sladkej smotany


Shahi Paneer



AKO POSTUPOVAŤ:

Kešu orechy namočíme na noc do mlieka. Ráno ich rozmixujeme na hladkú kašu.

Shahi paneer


Paneer nakrájame na kocky a na troche oleja, na silnom ohni popražíme dohnedkava. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.

Shahi Paneer


Rímsku rascu a koriandrové semienka podrvíme a odložíme bokom do ďalšieho použitia.

Shahi Paneer


V hlbšej panvici zohrejeme asi 2 lyžice oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na stredne silnom ohni popražíme do hnedkava. Keď začne hnednúť pridáme cesnakovo - zázvorovú pastu, nadrobno nakrájanú chilli papričku a restujeme 2 minúty. Premiešavame.
Potom pridáme rozmixované paradajky (rozmixujte ich bez vody). Varíme na miernom ohni asi 10 minút. Občas premiešame.
Ďalej pridáme podrvenú rímsku rascu a koriandrové semienka (ak máte kúpené rovno mleté korenia, pridajte mleté z každého po 1 lyžičke), garam masala a dobre premiešame. Pridáme nastrúhaný palmový cukor.

Shahi Paneer


Pridáme kašu z kešu orechov a privedieme k varu. Oheň opäť zmiernime. Pridáme soľ, vodu a premiešame.

Pridáme opražený paneer a na miernom ohni asi 2 minútky varíme odokryté. Občas premiešame. Potom pridáme smotanu, premiešame a zakryté varíme ďalších 5 minút na miernom ohni. Občas premiešame.

Shahi Paneer



Hotové jedlo môžete podávať s maslovým Naanom alebo inými vašimi obľúbenými indickými plackami.


Shahi Paneer

2 komentáre:

  1. tieto Tvoje recepty ma úplne fascinujú, Miška! musí to byť úžasne voňavé a plné chutí :)

    OdpovedaťOdstrániť