piatok 1. júna 2012

Dusená červená kapusta / Stewed red cabbage



Dusena cervena kapusta



ČO POTREBUJETE:

1 menšia červená kapusta
1 veľká červená cibuľa 
olej
1 lyžička chilli vločiek 
(alebo sušená červená chilli paprička 2-3ks)
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
soľ
mleté čierne korenie
1 lyžica tmavej sójovej omáčky 
1 plochá lyžica palmového cukru (jaggery)


Dusena cervena kapusta



AKO POSTUPOVAŤ:

V woku zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu, chilli vločky a chvíľočku popražíme, aby zavoňali. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu, cibuľu a pražíme do polomäkka. Pridáme nakrájanú kapustu, soľ a mleté čierne korenie. Premiešame a dusíme 15 minút na miernom ohni prikryté.

Potom pridáme sójovú omáčku, palmový cukor a znova premiešame a dusíme ďalších 15 minút. Nepodlievame vodou a nedusíme dokopy dlhšie ako 30 minút.

Dusena cervena kapusta


Hotovú kapustu si môžeme nakoniec posypať nejakou vňaťou, ak chceme (napr. koriandrovou). Môžeme podávať s pečeným mäsom alebo indickými plackami.



Dusena cervena kapusta

4 komentáre:

  1. MIška, nerozumiem výrazu chilli fliačky, čo máš tým na mysli

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ivka, chilli fliacky (alebo chilli flakes) su drvene cervene chilli papricky a ich semienka, maju roznu palivost. http://www.masterfoods.com.au/Images/Product/300x300-H&S_ChilliFlakes%28Hot%29.jpg

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj, Miska,

    mam priatela vegetariana, takze dalsie inspiracie sa vzdy zidu... prvykrat som indiu ochutnala na Pohode v 2006- mala tam stanok Govinda restauracia- a tie jedla boli teda mnam - fantasticke! Jediny stanok, kde nepredavali klobasky a take chute, ktore dobre pozname...a tie rady ludi, co tam stali na mnamkove indicke pokrmy...
    tak obcas nieco akoze indicke navarim- cize kari ryzu s kurkumou a indic. koreninami ochutenu zeleninu s tofu, ale po objave tvojej stranky sa mi obzory poriadne rozsirili :-) raz som zvladla aj chapati. Teraz pomaly, ale isto tvoje recepty stahujem a ide sa skusat! Jasne, ze nie moc casto,lebo predsa sme zvyknuti na tie nase potraviny (aby mi to frajer o hlavu neotrieskal)- aj preto, lebo mam 3- rocneho syna- a ten ako kazde male decko odmieta take cudzie chute (pre neho by mohli rezne byt aj kazdy den- ale nie su :-).
    Takze Miska, dakujem za inspiracie a velmi Ta obdivujem, kolko toho dokazes navarit a k tomu ta to aj evidentne bavi...

    A este k tejto kapuste- moze byt dobra, no ja sa chcem podelit o velmi jednoducho alternativu- napr. ku pecenej kacici a domacej parenej knedli ( co u nas jedavame na Stedry vecer):
    pokrajanu cervenu kapustu das dusit len na trochu (cca 3 lyzice oleja), osolis a dusis domakka. Obcas trochu podlejes vodou, aby neprihorela- pozor vody nie vela, nechceme nat kapustovu kasu. Samozrejme obcas premiesas, podlejes.Pred koncom dusenia pridame podla chuti, tak 3- 4 lyzicky krystaloveho cukru, vypneme a dochutime octom tak, aby bolo v nej citit slane, sladke aj kysle chute. Ak sa Ti bude zdat malo dochutene, kludne mozes pridat soli, cukru al. octu. Po octe sa kausticka zmeni na taku krasne tmavo cervenu. Nam doma takato chuti najviac, bez ziadneho zahustovania ani korenin. Takze kto chce, nech vyskusa.
    Drzim palce Tebe aj Tvojej krasnej rodinke..mozno Ti dam vediet, ako uspesne som podla Tvojich receptov navarila...papa, Lucia Lamošová

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dakujem Lucia, mozno niekedy skusim podla teba urobit :) Ja robim obycajnu kapusticku na karamele, moje deti taku lubia. A urcite daj vediet, ak budes skusat nejaky recept ako sa ti darilo, budem rada.

    OdpovedaťOdstrániť