utorok 6. septembra 2011

Aloo Matar (zemiaky s hrachom)/ Potatoes with green peas

22IMG_7944



ČO POTREBUJETE:

6 stredné veľkých zemiakov / 6 medium size potatoes
200ml mrazeného hrášku / 200ml frozen green peas
1 veľká červená cibuľa / 1 big red onion
1 malá paradajka / 1 small tomato
4-6 strúčikov cesnaku / 4 - 6 garlic cloves
1 lyžička čerstvého strúhaného zázvoru / 1 tsp fresh grated ginger
soľ / salt
1 plochá lyžička rímskej rasce / 1 flat tsp cumin (jeera)
1/3 lyžičky mletej kurkumy / 1/3 tsp termaric (haldi)
1/3 lyžičky kašmírskeho čili korenia / 1/3 tsp kashmiri chilli powder
200ml vody / 200ml water
1 plochá lyžička garam masala / 1 flat tsp garam masala
hrsť čerstvej koriandrovej vňate / handful of fresh coriander leaves
1/2 lyžičky mletého koriandru / 1/2 tsp ground coriander
1 lyžica ghí / 1 tbsp ghee



22IMG_7951



AKO POSTUPOVAŤ:

V hlbokej panvici zohrejem ghí, oheň zmiernime a pridáme rímsku rascu, ktorú necháme prasknúť. Potom pridáme kurkumu a zamiešame. Pridáme nastrúhaný zázvor a nadrobno nakrájaný cesnak a 2 minúty restujeme. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme kým cibuľa trocha nezhnedne, asi 8-10 minút. Treba ju často premiešať. Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku, mletý koriander a kašmírske čili korenie a poriadne premiešame. / In a pan heat the ghee, reduce the heat and add the cumin, let it crack. Then add the turmeric and stir. Add grated ginger and finely chopped garlic and sauté for 2 min. Add the finely chopped onion and cook until the onion is a little brown, about 8-10 minutes. It needs to be stirred often. Add finely chopped tomato, ground coriander and kashmiri chili powder and stir well.

Aloo matar


Panvicu zakryjeme, na miernom ohni cibuľu a paradajku dusíme 5 minút. / Cover the pan and cook onion and tomato for about 5min. on low heat.

Aloo matar


Potom pridáme ošúpané, nakrájané zemiaky, rozmrazený hrášok, soľ a 200ml vody. Vodu privedieme do varu, oheň zmiernime, panvicu zakryjeme a zemiaky s hráškom varíme asi 20 minút, domäkka. Pridáme garam masala, nasekanú koriandrovú vňať, poriadne premiešame, prehrejeme a odstavíme z ohňa. Panvicu prikryjeme a aloo matar necháme odpočívať 10 minút, aby sa všetky chute spojili. / Then add peeled, sliced ​​potatoes, frozen peas, salt and 200ml of water. Bring the water to a boil, reduce the heat, cover the pan and cook the potatoes with peas for about 20 minutes, until soft. Add garam masala, chopped coriander leaves, stir well, heat through and remove from the heat. Cover the pan and let it rest for 10 minutes so that all flavours come together.

Aloo matar


Podávame s plackami Čapati. / Serve with Chapati.




 A ak vám zmes zostane, môžete ju jednoducho použiť na náplň do sendvičov. V Indii to nie je nič nové ani zvláštne. Sendvič naplnený zemiakmi je pouličná klasika hlavne v Mumbai. Ja som len pridala plátok syra a hotový sendvič som potrela maslom. / You can use aloo matar also as sandwich filling. Add cheese slice and spread some butter when sandwich is done.


Aloo matar sendvic

12 komentárov:

  1. toto si určite ukuchtím. Priznám sa, že som nikdy nejedla koriandrovú vňať. môžem ju nahradiť petžlenom?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vela ludi koriandrovu vnat nelubi, ma dost vyraznu chut aj vonu. Mna tiez velmi neoslovila, ked som ju prvykrat ochutnala, podla mna si na nu treba zvyknut. Teraz ju pozuivam velmi casto a najlepsie je pesto z nej. Ak sa u vas tazko zhana, kludne nahrad petrzlenovou, ale ak mozes zohnat, vyskusaj to s nou.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Noo, mne koriander tiez nechutil vobec, ale teraz som uplny "zavislak", strasne mam rada jeho chut a niektore jedla bez neho ani nie su to prave orechove... a toto jedlo vyzera byt super chutne, v poslednej dobe ani nie som velmi "maskova", takze je to presne podla mojej chute, mnaaaam!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. vyzerá to veľmi chutne, Miška, a tak exoticky, snáď sa mi podarí zohnať všetky suroviny a urobiť si takto Indiu na chvíľku doma :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vsetci u nas koriander miluju. Mali sme ho na zahrade, teraz uz ide do semena. Trhali sme cele vnate a chrumali sme ich vratane stoniek. Koriander musi byt! Je to super jednoduchy a zdravy receptik, ktory urcite vyskusam.
    L.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vyborny recept, ziadne komplikovane postupy, jedlo sa urobilo takmer samo. Manzel to ma rad od maminky, ktora je 'jain' (bez cibule, bez cesnaku) a jedol to s chlebom a chutilo mu. Mne sa postavili vlasy dupkom, lebo chcem, aby schudol, ale hlavne, ze bolo brucho plne a bol pokoj v dome:) Urcite to este budem robit. KatarinaK

    OdpovedaťOdstrániť
  7. musim vam podekovat za skvele recepty. Tento blog jsem objevila teprve nedavno, ale urcite se ze me stane pravidelny navstevnik. Vyrazne jsem omezila konzumaci masa a tohle je pro me skvely zdroj vegetarianskych receptu.

    OdpovedaťOdstrániť