Sú typickými raňajkovými plackami v južnej Indii.
ČO POTREBUJETE (na asi 10 ks):
200ml hrnček zelených mungo fazuliek (môžete použiť naklíčené mungo)
2 lyžičky ryže
soľ podľa potreby
1 zelená chilli paprička
1 malá červená cibuľa
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
AKO POSTUPOVAŤ:
Mungo fazuľky a ryžu prepláchneme a aspoň na 8 hodín namočíme vo vode. Potom ich scedíme, dáme do mixéra, pridáme chilli papričku a nakrájanú cibuľu, troška vody a vymixujeme na cesto, ako na dosa alebo na palacinky.
Vymixované cesto dáme do misky, pridáme soľ a rímsku rascu a premiešame. Cesto necháme prikryté fermentovať na teplom mieste aspoň 8 hodín. (Ak máte v kuchyni chladno a cesto slabšie fermentuje, zamiešajte doňho pred fermentáciou 1/2 lyžičky cukru.)
Potom môžeme hneď pripraviť placky alebo si ho nachystať večer a na noc uložiť do chladničky. Máme tak o prácu menej, ak ich chceme na raňajky. Ja som si cesto pripravila večer a uskladnila v chladničke.
Pri ich pečení postupujeme ako pri Dosa plackách. Rozohrejeme poriadne panvicu. Do jej stredu vylejeme naberačku cesta a od jeho stredu oblou časťou naberačky, krúživým pohybom cesto rozotrieme na tenkú placku. Prikryjeme pokrievkou, oheň trocha zmiernime a opekáme najprv z jednej strany do hneda (bez oleja!), potom obrátime a chvíľočku opekáme už bez zakrývania aj z druhej strany.
Pri ich pečení postupujeme ako pri Dosa plackách. Rozohrejeme poriadne panvicu. Do jej stredu vylejeme naberačku cesta a od jeho stredu oblou časťou naberačky, krúživým pohybom cesto rozotrieme na tenkú placku. Prikryjeme pokrievkou, oheň trocha zmiernime a opekáme najprv z jednej strany do hneda (bez oleja!), potom obrátime a chvíľočku opekáme už bez zakrývania aj z druhej strany.
Wow! Super recept! Manžel nemůže jednoduché sacharidy (těch pár z rýže snad projde), takže určitě vyzkouším! Jen pro JISTOTU - to mungo se teda nevaří, jen namočí a pak rozmixuje, jo?
OdpovedaťOdstrániťJinak velká pochvala blogu, jsem ráda, že jsem Vás opět objevila, dřív jsem sjížděla Vaše krásné recepty na topkách ;-)
Nie mungo nevarit, len namocit a rozmixovat. Dakujem za pochvalu blogu :)
OdstrániťJa takisto veľmi chválim, tento blog som objavila len pred pár dňami, ale neviem sa od neho odtrhnúť... :) Chcela som sa opýtať, či sa dá mungo nahradiť klasickou slovenskou uvarenou fazuľou, nakoľko neviem, kde by som mungo u nás zohnala, alebo či to má podstatne odlišnú chuť :) Ďakujem
OdpovedaťOdstrániťNeviem ako by to dopadlo s obycajnou fazulou, neskusala som. Ale mam tu este takyto recept http://www.receptyzindie2.com/2012/07/toor-dal-chilla.html tam by som skusila toor dal nahradit lupanym suchym hrachom a urad dal vynechat a pouzit trocha ryze. Ale mungo fazulky su myslim dostupne na Slovensku, len neviem v ktorych obchodoch, mozno bio potraviny. Ja sa na to popytam.
OdstrániťObyčajná fazuľa nie!!!
OdstrániťTak som sa spytala ludi na FB, kde by sa dali fazulky zohnat a tu su odpovede:
OdpovedaťOdstrániťV DM drogerii napríklad...
v bio potravinach :)) napr. bio-obchod.sk, bipo.sk alebo planetafood.sk...
v bille na bajkalskej som vcera videla
V Kauflande,v Azijskej predajni a v predajniach zdravej výživy....tam to kupujem :-)
Mungo fazuľky už dnes kúpiť skoro všade, už to nie je až taká novinka
ja si to zvycajne kupujem priamo v hypernove alebo v coop jednote. Ale obcas vyuzivam aj tuto webku http://www.bioaktiv.sk/?module=azTec&id=455 vramci BA maju dovoz zdarma
v Tescu, v ázijských potravinách na Nobelovej ul. (pri Samoške), na Starej Vajnorskej
aj u nás v maxmed zdrava vyživa...:-)
aj v kauflande obycajnom maju pri hrachu
V DM, Bioparku, ale aj v "marketoch" :)
ja mám pocit že už je hádam všade...aj v Terne niekedy, v DM stále...
Dobry den, chtela jsem se zeptat, jestli je mozne pouzit mungo dal? Dekuji! :)
OdpovedaťOdstrániťMyslite take to drobne lupane zlte mungo? Urcite. Hocijaka strukovina sa da pouzit na taketo placky :) Ak zmiesat rozne drobnejsie strukoviny sa da, troska ryze, namacat na noc, rozmixovat, ochutit, sfermentovat a urobit placky. Do cesta sa daju rozmixovat aj rozne semienka, korenia, vnate, chilli, cesnak, cibula... Su potom pod roznymi nazvami. Len tieto konkretne zo zelenych mungo fazuliek maju ten svoj nazov Pesarattu :) Inak je to druh dosa placiek.
OdstrániťDekuju moc za odpoved! Placky urcite vyzkousim! :)
OdstrániťDufam, ze budu chutit :)
Odstrániť