Vcera bol prvy den oslav festivalu Ganesh chaturthi. Den sa zacal pripravami jedla, svagrine a vsetky zeny z rodiny, co sa zisli v dome rodicov mojho manzela sa zapojili do priprav, vcetne mna. Od rana sa krajala zelenina a vsetko sa pocas sviatocnych dni vari bez cibule a cesnaku...
... robili sa aj ine pripravy na modlenie (puja). Svagor chystal vsetko okolo sosky Ganesha. Pod sosku dal ryzu, chystal kvety, listy a rozne nadoby...
Synovec pripravoval pastu zo santaloveho dreva. Kus santalu trel o kamen s pomocou vody, cim sa vytvorila pasta, ktora sa pocas puja pouziva na tretie oko.
Svagrina urobila oazdobne rangoli okolo domaceho chramu, kde je Ganesh ulozeny.
Aj deti sa zapojili a urobili "rangoli" pred hlavnymi dverami do bytu :)
Musela sa tiez pripravit (vraj Ganeshova oblubena) trava, ktora sa pouziva pocas puja. Kazde steblo moze mat len neparny pocet listkov.
Pripravoval sa Modak, co je tradicna indicka sladkost, ktora sa pripravuje len pocas tohoto festivalu. Na pohlad to vyzera velmi jednoducho, ale je to poriadna fuska, kym to aspon trosku vyzera ako Modak.
Vybrona plnka do modakov, pripravena z kokosu, jaggery (palmoveho cukru), ghee a kardamomu.
A tu je uz prvy Modak!
Modakovali vsetky zeny. Aj vacsie aj mensie a aj najmensie :)
A ja samozrejme tiez.
Potom sa modak ulozil na mriezku vystlanu listami kurkumovnika, ktore sa pokvapkali troskou oleja a uparili sa.
Kazdy modak sa pred polozenim na listy rychlo ponoril do vody.
Potom prisiel pan, ktory vykonaval kazdy rok rodinnu puja a modlenie sa zacalo. Postupne sa mala soska Ganesha "okupe", "oblecie" a "nakrmi". Teda z tychto ukonov sa sklada modliaci ceremonial.
Pocas puja nas rozveselovalo toto male slniecko, Arush :)
Bozikovi sa darovalo jedlo, ktore nam pozehnal.
Nakoniec sa konala Aarti, ktora nasleduje po ukonceni puja. Zide sa cela rodina, ktora prisla a spolocne spiavju nabozne pesnicky, tlieskaju a udieraju malymi cinelkami.
Jedlo darovane Ganeshovi, Prasadam.
A takto vyzeral nas vcerajsi obed.
Miska uplne krasna, farebna a naucna reportaz!! velmi sa mi to páci, velmi. Mala otazocka, preco sa vsetko jedlo pripravuje bez cibule? bude to asi nejaky zvyk, ale aj tak som zvedava :D
OdpovedaťOdstrániťEli, pretoze cibula a cesnak vraj v ludoch vyvolavaju nieco ako agresivitu (neviem ci volim spravne slovo). Ludia, ked jedia cibulu vraj maju viac hnevu v sebe, preto pocas kazdeho festivalu sa vari bez toho. (Je to tradicia v nasej rodine, neviem ci to plati u kazdeho.)
Odstrániťfíha, zaujímave! tak prezite oslavy v pohode a radosti :) vsetko dobré celej rodinke
OdstrániťVelmi pekna reportaz! Diky za to, ako nam priblizujes indiu; ked sa nam konecne podari dokoncit kuchynu a upracem vsetky koreniny, urcite si nieco dobre podla tvojich receptov navarime.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za to, že ste nás pustili na Vašu oslavu. Prajem krásne sviatočné dni.
OdpovedaťOdstrániťHeli.
Katka, Heli dakujem za vase komentare. Som rada, ze sa vam to pacilo :)
OdpovedaťOdstrániťMiška, to je také strašne exotické a neuveriteľné pre nás Slovákov....Je strašne super, že si sa rozhodla písať tento blog. Fakt díky zaň !
OdpovedaťOdstrániťDakujem Lucia :)
OdstrániťPoučné a zajímavé, děkuji. :-)
OdpovedaťOdstrániť:)
OdstrániťI já jsem se pokochala Miso, jsem rada, ze si to alespon trochu umim predstavit life :-) Takze ted jste v Mumb take na Heli? W
OdpovedaťOdstrániť