utorok 31. januára 2012

Pita

Pita je chlebová placka, ktorá sa pripravuje prevažne na Blízkom východe, na Balkáne, v Grécku, či Turecku. Je vhodná ako príloha k Hummusu, Baba Ghanoush, môžete ho naplniť Kebabmi, Gyrosom, Falafelom, pridať k tomu Tzatziki alebo Uhorkovú raitu alebo zbytky placky použiť do šalátu Fattoush...


Pita



ČO POTREBUJETE (na 4ks):

225g hladkej múky (použila som Maida)
1/2 lyžičky soli
1 lyžička sušeného droždia 
1 lyžica olivového oleja
130ml teplej vody
múka na podsypanie


Pita




AKO POSTUPOVAŤ:

Do malého hrnčeka dáme droždie a zalejeme ho troškou teplej vody (nie horúcej!). Necháme ho 10 minút na teplom mieste bez prievanu napučať.

Pita



Do väčšej misky dáme múku a soľ, premiešame...

Pita



... do stredu múky urobíme jamku, do ktorej nalejeme napučané droždie. Pridáme teplú vodu....

Pita



... a lyžicu olivového oleja.

Pita



Vymiesime cesto. Uložíme ho na teplé miesto bez prievanu na 1 a pol hodiny, aby nakyslo.

Pita



Takto vyzerá po 1 a pol hodine. Podsypeme ho troška múkou a rukou premiesime. Cesto sa nesmie lepiť na ruku. Preto po troškách podsýpajte múkou, ak sa stále lepí a dobre mieste, aj 10 minút. Cesto však nesmie zostať tuhé, musí byť mäkké a vláčne.

Pita



Znova ho uložte do misky a dajte kysnúť na pol hodiny.

Pita



Po polhodine vyzerá takto.

Pita



Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti. Každú troška v rukách premiesime, už nepodsýpame.

Pita



Rúru dáme vyhriať na 230st.

Postupne pracujeme s každou plackou zvlášť. Vezmeme 1 časť z rozdeleného cesta. Už nemiesime. Pracovnú plochu posypeme múkou a cesto na ňu položíme. Zľahka ho vyvaľkáme na hrúbku 1/2cm. Necháme ho chvíľku podkysnúť, kým sa rúra vyhrieva.

Pita



Keď je rúra vyhriata, vložíme do nej plech na ktorom budeme piecť na 5 minút. Potom ho vyberieme, uložíme naň vyvaľkané cesto a vložíme do piecky. Ihneď si vyvaľkáme ďalšiu placku, aby stihla podkysnúť.

Keď sa začne chlebová placka nadvíhať, počkáme ešte asi 1-2 minúty a obrátime ju.

Pita



Pečieme ďalšie 2 minútky.

Pita



Placky sa nepečú do hneda, musia zostať mäkké, nie chrumkavé.



Pita




Správne upečená pita vám vytvorí vnútri "kapsičku".

10 komentárov:

  1. supeeer, pitu doma milujeme, uz oddnes ziaden Hypermarket, uz len nase vlastne, dakujeme

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak už to máme za sebou :-) včera som ho robila a k nemu šošovicovú nátierku . mal veľký úspech, odteraz na kupovaný ani nepomyslím!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. moja dcerka neznasa korky, ked som tento chlieb skusila prvykrat, tak som ho urobila moc tenky a trocha mi stvrdol, ale chutovo bol skvely, no druhy pokus sa vydaril a vznikli jemne makke placky s kapsickou vovnutri, teraz to papa lebo na tom nie je korka a co je dalsie velke plus, kedze ma len 3 roky, ze kym som jej cokolvek natrela na chlebik, tak to nevedela poriadne drzat, pripadne to koncilo na nej alebo na zemi, teraz len roztrhnem placku a dovnutra jej natriem natierku a ona sa ani nezababre a aj poslusne papa :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Miska! musim pochvalit recept! uplne uzasny, najlepsia pita aku som robila a to som ich uz skusila par… ja som cesto nechala vymiesit v pekarnicke, takze rucne miesenie odpadlo. Moje hladanie na spravny pita chlebik skoncilo ;o) uz som ho nasla! Maja

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Majka, sa tesim, ze recept sa ti hodil a pita sa vydarila :) Vdaka, pozdravujem :)

      Odstrániť