nedeľa 9. januára 2022

Zelené chutney / Green chutney

 



ČO POTREBUJETE:

1 väčší hrnček čerstvej koriandrovej vňate / 2 cup of fresh coriander leaves

1/2 toho istého hrnčeka čerstvej mäty (pudina) / 1/2 cup of fresh mint leaves

1 lyžička tmavej rímskej rasce / 1 tsp black cumin (shahi jeera)

2ks zelenej chilli papričky / 2 green chillies

3 - 4 strúčiky cesnaku / 3 - 4 garlic cloves

kúštik čerstvého zázvoru / small piece of ginger

(alebo miesto čerstvého cesnaku a zázvoru môžete použiť 1 lyžičku cesnakovo zázvorovej pasty) / (or you can use ginger garlic paste)

1/3 lyžičky cukru / 1/3 tsp sugar

1 lyžička citrónovej šťavy /1 tsp lemon juice

štipka soli / pinch of salt

voda podľa potreby / water as needed


prípadne ešte / optional:

2 lyžice do hnedkava na suchej panvici opečeného čerstvého kokosu alebo 2 lyžice nasucho opečených arašídov a olúpaných / 2 tbsp of freshly grated cocont roasted on dry tava or 2 tbsp of peanuts roasted on dry tava and peeled




AKO POSTUPOVAŤ:

Vňate opláchneme, dáme do mixéra. / Rinse coriander and mint leaves with the water and put them in a blender.

Pridáme zbytok vypísaných surovín (ja som zvolila arašídy) a vymixujeme s pomocou trošky vody na hladkú pastu. Vodu pridávame postupne po lyžiciach, podľa potreby. / Add the rest of the listed ingredients (I used peanuts) and mix with a little water to make a smooth paste. Add water gradually spoon by spoon, as needed.

Hodí sa do šalátov, na sendviče (maslo, uhorka, rajčina, cibuľa, nastrúhaný syr, chutney), do Vada Pav, k plackám (Dosa, Ghavan) alebo ako dip pre rôzne indické snacky (Besan paare, Samosa, Punugulu, Pakora). / This chutney is goes well with salads, sandwiches (butter, cucumber, tomato, onion, grated cheese, chutney), Vada Pav, indian breakfast pancakes (Dosa, Ghavan) or as a dip for various Indian snacks (Besan paare, Samosa, Punugulu, Pakora).


Skladujeme v čistom sklenenom tesne uzavretom pohári, v chladničke vydrží asi 2 až 3 dni. Môžeme si ho aj rozdeliť do malých umelých krabičiek a zamraziť. Takto vydrží mesiac aj dlhšie. / Store in a clean, tightly closed glass jar, it will last about 2 to 3 days in the refrigerator. You can also divide it into small plastic boxes and freeze the chutney. This will last a month or longer.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára