Allium sativum alebo cesnak. Jeho blízki príbuzní
sú cibuľa, šalotka,
pór, pažítka.
Cesnak je v takmer
všetkých kultúrach uznávaný pre svoje liečivé
aj kulinárske vlastnosti.
Obsahuje:
Vitamíny:
- Vitamín C - je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
- Vitamín B-6 - zúčastňuje sa pri tvorbe červených krviniek a protilátok, udržuje zdravú kožu a je dôležitý pre správne trávenie. Znižuje napätie svalov, pôsobí proti kŕčom a močopudne.
- Vitamín K - je vitamín rozpustný v tukoch. Potrebný je najmä pre správnu činnosť pečene a zrážanlivosť krvi. Dôležitý je pre ľudí ktorí majú problémy s krvácaním z nosa, nadmerným menštruačným krvácaním, alebo vnútorným krvácaním. Vitamín K podporuje vstrebávanie vápnika a vplýva tak na správny vývoj kostí.
- Vitamín A - je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak.
- Kyselinu listovú - je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nosúcej genetickú informáciu), rast tkaniva a funkciu buniek. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny.
Minerály:
- železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila.
- vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi.
- mangán - je potrebný pre metabolizmus bielkovín, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravú nervovú sústavu a odolný imunitný systém
- fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán.
- draslík - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca.
- horčík - je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov.
- zinok - pôsobí na nás imunitný systém, zabraňuje vypadávaniu vlasov, upravuje tvorbu nechtov, priaznivo pôsobí na osteoporózu a výrazne pôsobí na funkciu pohlavných orgánov a tvorbu hormónov. Ovplyvňuje naše zrakové, chuťové a čuchové schopnosti a podporuje našu imunitu.
Cesnak v kuchyni:
Cesnak je
široko používaný po celom svete pre svoju štipľavú chuť ako korenie.
Cesnakové strúčiky sú najpoužívanejšou časťou rastliny. Strúčiky sa v kuchyni používajú surové alebo varené, mimo kuchyne aj na lekárske účely. Majú charakteristickú štipľavú, korenistú chuť, ktorá sa varením zjemní.
Ostatné časti rastliny cesnaku sú tiež jedlé. Listy a kvety majú jemnejšiu chuť než strúčiky.
Cesnakové strúčiky sú najpoužívanejšou časťou rastliny. Strúčiky sa v kuchyni používajú surové alebo varené, mimo kuchyne aj na lekárske účely. Majú charakteristickú štipľavú, korenistú chuť, ktorá sa varením zjemní.
Ostatné časti rastliny cesnaku sú tiež jedlé. Listy a kvety majú jemnejšiu chuť než strúčiky.
Cesnak je základnou zložkou v mnohých alebo vo väčšine jedál rôznych oblastí, vrátane východnej Ázie, južnej Ázie, juhovýchodnej Ázie, na Strednom východe, v severnej Afrike, južnej Európe a v niektorých častiach južnej a strednej Ameriky. Chuť sa líši čo do intenzity a arómy s rôznymi metódami varenia. Je často používaný spolu s cibuľou, paradajkami, alebo zázvorom.
Cesnak môže byť použitý pre rôzne druhy chleba ako napríklad: cesnakový chlieb, hrianky s cesnakom, Bruschetta, crostini a podobne.
Aj oleje môžu byť s príchuťou cesnaku. Používajú sa pri príprave zeleniny, mäsa, pečiva aj cestovín.
Cesnakový prášok má odlišnú chuť od čerstvého cesnaku. Ak sa používa ako náhrada čerstvého cesnaku, 1/8 lyžičky cesnakového prášku je ekvivalentná jednému strúčiku cesnaku.
Zdroj informacii:
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2446/2
http://en.wikipedia.org/wiki/Garlic
http://www.okzdravie.sk/
Cesnak milujem a velmi casto ho pouzivam v kuchyni....Miska prijemna zmena na blogu...fotecky krasne....mas novy fotacik?....a ako pekne si ma pridala do zoznamu blogov :) dakujem....:)
OdpovedaťOdstrániťAhoj Adrika, dakujem :) Nie novy fotacik nemam, len teraz tak nepecie slnko, tak tie obrazky nie su take strasne jasne a oziarene :) Fotacik je stale lacny, vreckovy :)
Odstrániť