utorok 23. júla 2024

Zemiaky pečené v šupke / Jacket potato

Toto je jedlo nášho detstva. Keď sme prišli v zime poriadne vymrznutí z dlhej prechádzky (vtedy ešte býval sneh a vysoké záveje), mama uvarila čaj a dala piecť zemiaky v šupke. Nevedela som sa dočkať toho roztopeného masielka a horúceho zemiaku. Najkrajšie spomienky.


ČO POTREBUJETE:

4 stredne veľké zemiaky (typu A alebo B)
maslo
soľ



AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky poumývame a vysušíme. Rúru vyhrejeme na 200st.

(Moja piecka nie je výkonná ako klasická veľká rúra, preto zemiaky najprv vložím do vriacej vody, do ktorej pridám 1/3 lyžičky prášku do pečiva a povarím 5min.)

Väčšie zemiaky prekrojíme na polovice pozdĺžne, menšie necháme vcelku a popicháme vidličkou (ak sme nepredvárali). Uložíme ich do pekáča (na papier na pečenie) prerezaným nadole (potrieme troškou oleja pod nimi) a pečieme ich asi 1 hodinu. 

Podávame ich horúce a to tak, že prerezanú stranu roztvoríme vidličkou (ak sme ich mali vcelku, udreli sme do nich päsťou, aby sa rozpučili 😃), osolíme a vložíme plátok masla, ktorý sa roztopí do zemiaku. Ja maslom nešetrím. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára