pondelok 31. mája 2010

Paratha पराठा / Paratha

Paratha - indicka placka



ČO POTREBUJETE (na 6ks):

400ml hrnček hladkej múky (Maida) / 400ml of flour Maida
soľ / salt
asi 200ml vody / approx. 200ml water
ghee alebo olej / ghee or oil


Paratha - indicka placka



AKO POSTUPOVAŤ:

Z múky, soli a vody vymiesime nelepivé cesto. Dáme ho do misky a necháme odležať pol hodiny zakryté čistou kuchynskou utierkou. / Combine flour, salt and water and make a dough. Keep it in the bowl, cover with kitchen cloth and let it rest for 30min.

Paratha - indicka placka


Cesto rozdelíme na guľky. Postupne pracujeme s každou zvlášť. Guľôčku rozvaľkáme na placku. / Divide the dough into same size parts. Work with each part separately. Shape each part into the ball. Roll the ball into flat bread.

Paratha - indicka placka


Placku potrieme na jednej polovici s ghee, preložíme ju na 1/2 a znova potrieme na jednej polovicu s ghee. Opäť preložíme tak, že získame trojuholník. / Rub half of the paratha with ghee and fold in half. Again rub half with the ghee and fold. You will get small triangle. 

Paratha - indicka placka


Znova vyvaľkáme na podlhovastú placku. Nesmieme valčekom príliš tlačiť, lebo by sa nám zlepili vrstvy, ktoré sme vytvorili tým, že sme placku poprekladali a potreli s ghee. / Roll this triangle into long triangle shaped flat bread. Don't press too hard, be gentle with rolling.

Paratha - indicka placka


Rozpálime panvicu a placku dáme opekať na stredne silný až miernejší oheň. Musí sa opekať pomaly, aby sa dobre prepiekla a nezostala surová. / Heat the tava and place paratha on it. Toast it on medium to low heat.

Keď sa začne troška nadvíhať a zo spodu máličko hnedne, obrátime ju popritláčame jemne čistou kuchynskou utierkou o panvicu a potrieme olejom. Hneď zasa obrátime a potrieme olejom. Chvíľku opekáme do hneda a znova obrátime. Dopečieme a uložíme do utierky. Pokračujeme so zbytkom cesta rovnako. / When you see paratha to lift up and it's slightly toasted flip it, press few times gently with clean kitchen cloth against the tava and rub with oil. Toast for a minute and flip. Toast it until it turns brownish and transfer to the plate. Wrap it in clean kitchen cloth to keep it warm. Continue same way with the rest of the dough. 

Paratha - indicka placka


Poznámka: s ghee to netreba preháňať, všetko s mierou. / Don't overdo it with the ghee.



Paratha - indicka placka

10 komentárov:

  1. To už jsem chtěla tolikkrát zkusit,a vždy zapomenu co jsem vlastně chtěla dělat.Budu si muset koupit sešit a každý den zapisovat.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak! Na toto jsem chodila na svačinu v Singapuru k Indovi naproti škole. Jen tak to posypal krystalovým cukrem a k tomu bílé kafe. To byla jedna z největších dobrot, na kterou nikdy nezapomenu. No a teď si ji udělám i doma. Díky! D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hmm to vyzera mnamne..vyskusam urcite dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Milujem placky, cestá, chleby, posúšiky............
    Dakujem, vyskusam.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. pozri na túto peknú fotku .........
    http://varecha.pravda.sk/recepty/letna-cokoladovo-vanilkova-torta-fotorecept/52737-recept.html
    a čo je zaujímavé, recept ešte nie je zverejnený a už má 5 hviezd

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Miška, ty tvoje recepty jsou naprosto luxusní 😉zítra zase něco spáchám a už se na to těším 😊😋😊

    OdpovedaťOdstrániť