nedeľa 23. mája 2010

Zemiakovo-baklažánové karí

Zemiakovo baklazanove kari



ČO POTREBUJETE:
(3-4 porcie)

3 menšie zemiaky; okrájané a pokrájané na kocky
3 baby baklažány; pokrajáné na menšie kocky než zemiaky 
2 stredne veľké červené cibule 
2 malé paradajky

1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky koriandrových semien (môžete použiť aj mletý koriander, ak nemáte semienka)
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera) 
olej

asi 150ml vody
100ml kokosového mlieka
soľ
1 lyžička garam masala


Zemiakovo baklazanove kari



AKO POSTUPOVAŤ:

Na oleji popražíme rímsku rascu, kurkumu a koriander. Pridáme nakrájanú cibuľu a opekáme, kým nie je mäkká. Ďalej pridáme nakrájanú paradajku a opekáme, až kým sa nerozpadáva.

Zemiakovo baklazanove kari


Cibuľovú zmes necháme trochu vychládnuť a rozmixujeme s trochou vody (asi 50ml). Vymixovanú omáčku dáme naspäť do hrnca, pridáme nakrájané zemiaky a baklažány. Pridáme vodu...

Zemiakovo baklazanove kari


... kokosové mlieko, garam masala, osolíme.

Zemiakovo baklazanove kari


Omáčku privedieme k varu, oheň zmiernime a zakryté varíme domäkka. Zemiaky karí pekne zahustia a zostane krémové.

Zemiakovo baklazanove kari


Podávame s dusenou ryžou.



Zemiakovo baklazanove kari


2 komentáre:

  1. Je to opravdu skvělé kari! Přišla jsem na chuť tomu, jak se ve Vašich receptech často napřed jemně osmaží koření na oleji a až poté přidají další suroviny, jídlo je pak krásně provoněné :) Je nějaký důvod, proč se v Indii přidává sůl až nakonec? V Čechách se vždy přidává co nejdříve, protože brambory jsou pak teoreticky "lépe" osolené, než kdyby se to přidalo až pak, neboť mají čas se v té soli povařit. Děkuji za výborné recepty, často se na Váš blog chodím inspirovat :) Marie

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ono je to asi skor moj zvyk s tou solou :) Ale ked robim zemiakove pyre, tiez solim hned. Som rada, ze vam chutilo, dakujem a prajem vsetko dobre v novom roku.

      Odstrániť