ČO POTREBUJETE:
(3-4 porcie)
3 menšie zemiaky; okrájané a pokrájané na kocky
3 baby baklažány; pokrajáné na menšie kocky než zemiaky
2 stredne veľké červené cibule
2 malé paradajky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky koriandrových semien (môžete použiť aj mletý koriander, ak nemáte semienka)
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
olej
asi 150ml vody
100ml kokosového mlieka
soľ
1 lyžička garam masala
AKO POSTUPOVAŤ:
Na oleji popražíme rímsku rascu, kurkumu a koriander. Pridáme nakrájanú cibuľu a opekáme, kým nie je mäkká. Ďalej pridáme nakrájanú paradajku a opekáme, až kým sa nerozpadáva.
Cibuľovú zmes necháme trochu vychládnuť a rozmixujeme s trochou vody (asi 50ml). Vymixovanú omáčku dáme naspäť do hrnca na oheň, pridáme nakrájané zemiaky a baklažány. Pridáme vodu...
... kokosové mlieko, garam masala, osolíme. Premiešame.
Omáčku privedieme k varu, oheň zmiernime a zakryté varíme domäkka. Zemiaky karí pekne zahustia a zostane krémové.
Podávame s dusenou ryžou.
Je to opravdu skvělé kari! Přišla jsem na chuť tomu, jak se ve Vašich receptech často napřed jemně osmaží koření na oleji a až poté přidají další suroviny, jídlo je pak krásně provoněné :) Je nějaký důvod, proč se v Indii přidává sůl až nakonec? V Čechách se vždy přidává co nejdříve, protože brambory jsou pak teoreticky "lépe" osolené, než kdyby se to přidalo až pak, neboť mají čas se v té soli povařit. Děkuji za výborné recepty, často se na Váš blog chodím inspirovat :) Marie
OdpovedaťOdstrániťOno je to asi skor moj zvyk s tou solou :) Ale ked robim zemiakove pyre, tiez solim hned. Som rada, ze vam chutilo, dakujem a prajem vsetko dobre v novom roku.
Odstrániť