Pozor na tie čili papričky. Je to s nimi dosť pálivé, takže pre tých, čo radšej jemne pálivé odporúčam bez nich.
ČO POTREBUJETE:
1 menší karfiol
4 lyžice oleja
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
2 sušené červené čili papričky
(vopred namočené vo vode na 30min) alebo 1 lyžička chilli vločiek
soľ
AKO POSTUPOVAŤ:
V pekáčiku zmiešame olej s koreninami.
Pridáme karfiol, ktorý sme rozrobili na malé ružičky a poriadne ho premiešame s olejom a koreninami. Každá ružička musí byť obalená. Osolíme.
Rúru predohrejeme na 200st., karfiol pečieme 25 minút. Potom ho vyberieme, premiesšame a pečieme ďalších 10 minút (môžeme prepnúť aj na gril).
Podávame ako zeleninovú prílohu ku karí a dusenej ryži, alebo aj ako náplň do Pita placky, s raitou a inou zeleninou.
Wow, nikdy by mi nenapadlo. To je original indicky recept alebo tvoja inspiracia?
OdpovedaťOdstrániťKarfiol mozem a toto by som rozhodne ochutnala.
Inak Miska, vcera som si kupila kurkumu, ze musim niekedy uz konecne vyskusat nejaky z tvojich speci receptov, tak sa pomaly zasobujem vselijakymi mnou doteraz nepouzivanymi koreninami, ale vidim, ze mi chyba este koriander. Mam medzery :-(
OdpovedaťOdstrániťNie, nie!! Nic autenticke :) Len taka improvizacia, ale ked koreniny su take typicke pre indicku kuchynu, tak som to zaradila medzi indicke recepty.
OdpovedaťOdstrániťsuper nápad Miska, karfiolu a receptov nan nie je nikdy dost, super si ma inspirovala paaaaa
OdpovedaťOdstrániťSom rada, ze sa vam napad paci :)
OdpovedaťOdstrániťPaci :)
OdpovedaťOdstrániťSom rada :)
OdpovedaťOdstrániťďalší jednoduchý a perfektný recept...určite vyskúšam :-)
OdpovedaťOdstrániťDakujem, budem zvedava ako chutilo :)
OdpovedaťOdstrániťKvěták můžu ve všech podobách (snad jen obalovanou smaženou klasiku moc nemusím), takže tenhle recept určitě řadím mezi to, co musím co nejdříve vyzkoušet. Super jednoduché a přesto úchvatné!
OdpovedaťOdstrániťtak som ho pripravil a neľutujem...je výborný :-)
OdpovedaťOdstrániťMadla dakujem, si mila a ak skusis, budem zvedava na nazor. BenJ dakujem! Tesim sa, ze chutilo :) uz som mala tremu :)))
OdpovedaťOdstrániťMiška tento tvoj vynikajúci pečený karfiol som robila už niekoľkokrát ... vlastne je už u nás celkom pravidelne na stole a úspešne vytláča klasický karfiol obaľovaný v strúhanke :))...len nedávam chilli papričky a aj čierneho korenia dávam menej :))
OdpovedaťOdstrániťSom rada Janka.
OdpovedaťOdstrániťMichaela, toto jedlo som skusil a hned vystrelilo na top poziciu mojej hitparady karfiolovych jedal. Genialne jednoduche a chutne zatepla aj zastudena. A pomer vynalozene usilie/vysledok neprekonatelny. Po vytiahnuti z truby, na uplny zaver, som zamiesal aj trochu nakrajanej koriandrovej vnate. To mi poradila kolegyna, ktora toto jedlo varila prva, doniesla to do prace a dala mi okostovat. Je to dobrota.
OdpovedaťOdstrániťDakujeme a nech sa ti vsetko dari ako to varenie!
Ahoj, som rada, ze vam karfiol chuti. Velmi pekne dakujem za komentar :)
OdpovedaťOdstrániťTeda, moc hezký blog a skvělé recepty! Je to skvělé, že žiješ v Indii a sdílíš s námi tamní život ... kdybys měla chuť na trochu Itálie, mrkni na můj blog: http://vivaitalia.blog.cz/
OdpovedaťOdstrániťDakujem a urcite nakuknem :)
OdpovedaťOdstrániťVýborný receptík, ku karfiolu som pripravila dip z jogurtu, olivového oleja, chilli vločiek, nakrájanej papriky na plátky, rukoly, tymiánu, curry prášku, soli a do toho sme si namáčali ružičky karfiolu. Skvelé!
OdpovedaťOdstrániťSuper :) som velmi rada, ze vam chutilo :) ten dip vyzera podla popisu tiez dobre..
OdstrániťVyskúšala som, výborné, aj dcére veľmi chutilo, odporúčam :-)))
OdpovedaťOdstrániťTesim sa! :)
OdstrániťTento karfiol som už niekoľkokrát robila a patrí medzi moje najoblúbenejšie jedlá. Chutí jak za tepla, tak za studena, vačšinou ho chodím vyjedať a zvyšku rodiny moc nezostane. Robím bez papričiek a dávam menej korenia kvôli našim deťom... Perfektné a rýchle jedlo!
OdpovedaťOdstrániťSom velmi rada, ze sa vam jedlo paci :) Tiez nedavam chilli papricky, ak to ma byt aj pre deti, chilli vacsinou len manzelovi :)
OdstrániťSprávne po slovensky je štipľavé, pálivé je po česky.
OdpovedaťOdstrániťOpravte to, je to vizitka Vašej kultúry.
Potom môžete môj komentár vymazať.
Opravene. Preco by som mala mazat vizitku inej kultury? Dakujem za upozornenie. Pozdravujem do Spanielska.
OdstrániťĎakujem!
OdpovedaťOdstrániťZa malo!
Odstrániťskvela mnamka ;)
OdpovedaťOdstrániťKurkuma má antiseptické a antibakteriální účinky a můžete s ní desinfikovat ránu či ošetřit popáleninu.
OdpovedaťOdstrániťV kombinaci s květákem působí jako prevence proti rakovině prostaty a zabraňuje růstu stávajících nádorů.
U myší bylo také prokázáno, že kurkuma zabránila u rakoviny prsu rozšíření do plic.
Snižuje riziko vzniku leukémie u dětí.
Zabraňuje metastázím a růstu melanomů u všech druhů rakoviny.
Je to přírodní čistič jater.
Zmírňuje vývoj Alzheimerovy choroby.
Funguje jako obrana proti zánětům v těle.
U myší také prokázala zpomalení roztroušené sklerózy.
Skvěle funguje jako přírodní analgetikum.
Může pomoci při metabolismu tuků a regulaci tělesné hmotnosti.
Číňané ji používají jako účinné antidepresivum.
Díky protizánětlivým účinkům pomáhá při léčbě artritidy a revmatu.
Zvyšuje účinky chemoterapie i radioterapie a snižuje její vedlejší účinky.
Urychluje hojení ran.
Čistí krev.
Napomáhá při trávení a zabraňuje nadýmání.
U žen harmonizuje reprodukční a laktační systémy.
U mužů zvyšuje kvalitu spermatu.
O kurkume nieco aj tu :) http://akochutimasala.blogspot.in/2010/04/co-je-to-kurkuma-haldi.html
Odstrániť