sobota 15. mája 2010

Dal Shorva (indická šošovicová polievka) / Indian lentil soup

Indická šošovicová krémová polievka.




ČO POTREBUJETE:

3/4 pohára lúpanej oranžovej šošovice
3 poháre kuracieho (alebo zeleninového) vývaru
1/2 lyžičky mletej kurkumy
štipka mletého zeleného kardamómu
1/3 lyžičky rímskej rasce
1/4 lyžičky kajenského korenia
1 bobkový list (alebo karí lístky)
1 strúčik cesnaku
1 lyžička horčičného semienka
1 lyžička citrónovej šťavy
soľ


22IMG_8100



AKO POSTUPOVAŤ:

Ak nemáme mletý kardamón; 2 tobolky kardamónu rozlúskneme a semienka rozdrvíme.



Šošovicu prepláchneme a namočíme na pol hodinky. Do hrnca dáme kurací vývar, šošovicu, kurkumu, kajenské korenie (alebo chilli), rímsku rascu a bobkový list (alebo karí lístky). Privedieme k varu. Varíme na miernom ohni asi 30 minút.




Ak používame bobkový list, po 30 minútach ho vyberieme. Karí lístky môžeme nechať v polievke. Polievka musí byť hustejšia, krémová, takže ak je príliš vodová, zvýšime oheň a necháme prebytočnú tekutinu vyvariť.

Cesnak nakrájame nadrobno. V menšom hrnci zohrejeme ghí a opražíme na ňom horčičné semienko, cesnak, kardamón. Semienko necháme prasknúť a toto vlejeme spolu s ghí do polievky; premiešame a osolíme.



5 minút prevaríme, odstavíme z ohňa a pridáme šťavu z citróna. Kto má rád ozdobí koriandrovou vňaťou.

1 komentár:

  1. čočkovou polévku máme moc rádi a tato indická varianta mě velmi láka:) jen budu muset dokoupit některé druhy koření:)))

    OdpovedaťOdstrániť