sobota 15. mája 2010

Dal Shorva (indická šošovicová polievka) / Indian lentil soup

Indická šošovicová krémová polievka.




ČO POTREBUJETE:

3/4 pohára lúpanej oranžovej šošovice / 3/4 cup of split orange lentils (masoor)
3 poháre kuracieho (alebo zeleninového) vývaru / 3 cups of chicken or vegetable stock
1/4 lyžičky mletej kurkumy / 1/4 tsp termaric (haldi)
štipka mletého zeleného kardamónu / pinch of cardamom powder
1/4 lyžičky rímskej rasce / 1/4 tsp cumin (jeera)
1/4 lyžičky kajenského korenia / 1/4 tsp cayenne pepper
1 bobkový list (alebo karí lístky) / 1 bay leaf (or curry leaves)
ghí / ghee
1 strúčik cesnaku / 1 garlic clove
1 lyžička horčičného semienka / 1 tsp black mustard seeds
1 lyžička citrónovej šťavy / 1 tsp lemon juice
soľ / salt
koriandrová vňať / fresh coriander leaves



22IMG_8100



AKO POSTUPOVAŤ:

Ak nemáme mletý kardamón; 2 tobolky kardamónu rozlúskneme a semienka rozdrvíme. / If you don't have cardamom powder, you can brake 2 cardamom pods and remove its seeds, crush them and use.



Šošovicu prepláchneme a namočíme na pol hodinky. Do hrnca dáme kurací vývar, šošovicu, kurkumu, kajenské korenie (alebo chilli), rímsku rascu a bobkový list (alebo karí lístky). Privedieme k varu. Varíme na miernom ohni asi 30 minút. / Wash the lentils and soak in the water for 30min. Add stock to the pot, add washed and soaked lentils, termaric, cayenne pepper (or chilli powder), cumin and bay leaf (or curry leaves). Bring the soup to the boil. Reduce the heat and cook for 30min.




Ak používame bobkový list, po 30 minútach ho vyberieme. Karí lístky môžeme nechať v polievke. Polievka musí byť hustejšia, krémová, takže ak je príliš vodová, zvýšime oheň a necháme prebytočnú tekutinu vyvariť. / If you are using bay leaf, after 30min of boiling you can remove it from the soup. If you are using curry leaves, you can leave them in soup. The soup must be of creamy consistency, so if you have it too watery, increas the heat and let that extra liquid evaporate.

Cesnak nakrájame nadrobno. V menšom hrnci zohrejeme ghí a opražíme na ňom horčičné semienko, cesnak, kardamón. Semienko necháme prasknúť a toto vlejeme spolu s ghí do polievky; premiešame a osolíme. / Chop the garlic. In the smaller pot heat some ghee. Add mustard seeds and let them crack. Add chopped garlic, cardamom and once you can feel aroma add all this into the soup. Add salt and stir well.



5 minút prevaríme, odstavíme z ohňa a pridáme šťavu z citróna. Kto má rád ozdobí koriandrovou vňaťou. / Heat through for 5min. and remove from the stove. Add lemon juice and stir. You can add some chopped fresh coriander leaves if you like.

1 komentár:

  1. čočkovou polévku máme moc rádi a tato indická varianta mě velmi láka:) jen budu muset dokoupit některé druhy koření:)))

    OdpovedaťOdstrániť