sobota 29. mája 2010

Špenát / Spinach

11IMG_3451


ČO POTREBUJETE:

1 viazaničku špenátových listov / 1 bunch of fresh spinach leaves
1 lyžica masla / 1 tbsp butter
1 lyžica mlieka / 1 tbsp milk
soľ / salt
1-2nastrúhané cesnaky / 1 to 2 grated garlic cloves 

na zemiakovú kašu / for mashed potatoes:
zemiaky / potatoes 
soľ / salt
rasca / caraway seeds
voda / water
mlieko / milk
vajíčka uvarené natvrdo - 7minút ( množstvo podľa počtu stravníkov) / 7min boiled eggs


11IMG_3450



AKOPOSTUPOVAŤ:

Ak pracujeme s mrazeným špenátom, vytiahneme ho, chvíľku necháme rozmraziť a potom dáme do hrnca na slabý oheň, pomaly celkom rozmraziť. / If you are using frozen spinach, take it out of the freezer, keep it on the plate for about 10min and then put it in the pot, and keep it on low heat. Let it defrost slowly.

Ak máme čerstvo posekané listy dáme do hrnca a ďalej pokračujeme, ako keď máme mrazený špenát už v hrnci rozmrazený. / If you are using fresh chopped leaves, put them in the pot and continue same way how you cook it after frozen spinach is defrosted. 

Pridáme lyžicu masla, nastrúhaný cesnak a 1 lyžicu mlieka. Privedieme k varu a hneď vypneme. Odstavíme z ohňa, osolíme, zakryjeme a necháme špenát v teplom hrnci chvíľu upariť. Ak si pustil veľa vody, môžeme ho troška poprášiť detskou krupicou, keď ho solíme a dobre premiešame. Čerstvé listy môžeme nakoniec rozmixovať (hlavne kvôli deťom, ak im listy vadia). / Add 1 tbsp of butter, grated garlic and 1 tbsp of milk. Bring it to boil and switch off the heat. Add salt and cover the pot. Let the spinach get steamed. If spinach releases too much of water dust it with fine semolina after you add the salt, stir well, cover and let it get steamed. If your children are not fans of leaves you can put the spinach in mixer and mash it.

Zemiaky ošúpeme a uvaríme v osolenej vode s rascou do mäkka. Hotové scedíme, pridáme lyžicu masla a roztlačíme. Počas roztláčania po troškách prilievame teplé mlieko (množstvo podľa potreby). / Peel the potatoes and boil in salted water with caraway seeds until potatoes are soft. Strain, add butter and mash potatoes. Add little bit of hot milk at a time and keep on mashing until you get desired consistency. 

Tip: Detičkám sa tá zelená väčšinou nepáči, takže to robím ako nás to naučila papať moja babička. Na tanier dám zemiakovú kašu, na ňu špenát a poriadne zamiešam. Priložím uvarené ošúpané vajíčko. / This is how my grandmother used to serve it to us when we were kids. Spread some mashed potatoes on the plate, add some mashed spinach and put boiled egg cut in half on the top.


11IMG_3452



Spracovanie čerstvých špenátových listov:

Ak máme čerstvé špenátové listy, poriadne ich pod tečúcou vodou poumývame. Do hrnca dáme variť vodu a keď začne vrieť, listy do nej na 30 sekúnd vložíme. Potom vyberieme a dáme do misky so studenou vodou. Necháme ich odkvapkať a mrazíme vo vhodných dózičkách.

11IMG_3322

2 komentáre: