pondelok 19. marca 2012

Malai kofta karí / Malai kofta

Dnes som sa konečne odhodlala na tento recept. Odrádzal ma tým, že sa mi zdal zložitý na prípravu. Opak bol pravdou. Potrebuje len malé predprípravy a potom už to ide dokopy takou rýchlosťou, že sa už neviete dočkať obeda 😋 Recept mám od šéfkuchára (Umang Datta), ktorý sa podelil aj o recept na pravé Makhani. Ráno som ho ešte stihla na "fejsbuku" skonzultovať ohľadom pár detailov a potom som sa pustila do varenia...


Malai kofta curry




ČO POTREBUJETE:

na kofty / for koftas:
200g paneeru / 200g paneer
1 stredne veľký zemiak; uvarený v šupke / 1 medium size potato, boiled unpeeled
mletý zelený kardamóm / cardamom powder (elaichi)
1 lyžica kukuričného škrobu (nemusí byť) / 1 tbsp corn starch (optional)
soľ / salt
sušené marhule; namočiť aspoň na 1 hodinu do vody / dry apricots soaked in the water for 1 hour
(ako náplň miesto marhulí sa môžu použiť aj hrozienka) / (instead of apricots you cannuse raisins)
kešu orechy / cashews
kukuričný škrob na obaľovanie / corn starch for coating
olej na vyprážanie / oil for frying

na omáčku / for curry:
2 stredne veľké červené cibule / 2 medium size red onions 
2 stredne veľké paradajky / 2 medium size tomatoes 
olej / oil
50g kešu orechov (vopred 10 minút povariť vo vode) / 50g cashews (soaked in the water for 10min)
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty / 1/2 tsp ginger garlic paste
1 plochá lyžička garam masala / 1 flat tsp garam masala 
1/4 lyžičky kašmírskeho mletého chilli korenia / 1/4 tsp kashmiri chilli powder 
1/2 lyžičky sušených lístkov senovky gréckej / 1/2 tsp dry fenugreek leaves (kasuri methi)
soľ / salt
2 plné lyžice sladkej smotany / 2 full tbsp fresh cream
niekoľko blizien šafránu / few strands of saffron 
voda podľa potreby na upravenie hustoty omáčky / water as needed 


Malai kofta curry




AKO POSTUPOVAŤ:


Aloo Paneer kofta



kofty / koftas:

Sušené marhule si na hodinku namočíme vo vode. Potom konček odkrojíme a nožíkom urobíme kapsičku. Do každej vložíme kešu orech a odložíme si ich bokom až do ďalšieho použitia v recepte. / Soak apricots in the water for 1 hour. Cut the tips and make pockets. Keep 1 cashew in each apricot pocket. Keep aside.

1


Paneer vidličkou v miske rozdrvíme na drobnučko. Pridáme soľ, mletý kardamóm, kukuričný škrob (robila som kofty už aj bez škrobu a nerozpadli sa, takže ho môžete aj vynechať)... / Crush paneer in a bowl using fork. Add salt, pinch of cardamom powder and corn starch...

Malai kofta curry


.... zemiak uvarený v šupke, ošúpaný a nastrúhaný najemno. Vareškou (alebo rukou) sformujeme cesto. / ... add finely grated potato (which was cooked unpeeled and cooked down properly). Using spoon or hand make the dough.

Malai kofta curry


Cesto rozdelíme na rovnaké časti. Do dlane si urobíme z jednej časti hrubšiu placku, vložíme marhuľu s orechom a tú cestom obalíme. Vytvarujeme guľôčku. Postupne si takto urobíme všetky kofty. Potom ich obalíme v kukuričnej múčke (maizene). / Divide the dough into equal size parts. Work with each part separately. Take 1 part, place it on your palm and press gently. Keep apricot with cashew in the middle and wrap apricot in this dough. Roll between palms to make a ball. Dip in corn starch and keep aside. Work same way with the rest of the dough. 

Malai kofta curry

Malai kofta curry


Vo kadhai rozpálime olej (kofty musia byť napoly ponorené pri vyprážaní. Olej musí byť poriadne horúci, keď vložíme kofty, aby sa varili v ňom. Keď je olej horúci, vložíme opatrne kofty a nemiešame, aby sme ich neporušili a nerozpadli sa. Necháme ich chvíľku smažiť a olej cez ne pomocou lyžice prelievame. Po chvíľke ich obrátime. Keď sa ich povrch zatiahne, môžete ich preguľovať v oleji, až kým nie sú vypražené do hneda. Vypražené kofty vyberieme a uložíme na savé kuchynské papierové obrúsky. Odložíme si ich bokom, kym si pripravíme omáčku. / Heat oil in kadhai and keep few koftas at a time in it. They have to be half way deep and oil needs to be boiling. Don't stir. Pour hot oil over koftas using a spoon. When they are brown from one side carefully turn them and fry from the other side. Fried koftas keep aside until further use.

Malai kofta curry




omáčka / curry:

V kadhai zohrejeme olej, pridáme cibuľu pokrájanú na polkolieska a popražíme na miernom ohni, kým nie je priesvitná. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku popražíme. Premiešavame. Pridáme garam masala, kašmírske chilli korenie, soľ a senovku grécku, minútku premiešavame. / Heat oil in kadhai, add cut onion and fry on low heat until onion is soft. Add ginger garlic paste and fry for a minute. Stir. Add garam masala, kashmiri chilli powder, salt and fenugreek leaves, and sauté for a minute. 

Malai kofta curry


Potom pridáme nakrájané paradajky a restujeme domäkka. Pridáme kešu orechy, ktoré sme si predvarili a ešte 2 minútky restujeme. Zmes odložíme z ohňa a necháme troška vychládnuť. / Then add cut tomatoes and salt until they are soft. Add cashews which you cooked for 10min in advance and sauté for 2 more minutes. Remove kadhai from the heat and let the mixture cool down.

Malai kofta curry


Pripravenú zmes vymixujeme s asi 200ml vody na hustú omáčku, ktorú vrátime do kadhai a privedieme k varu. Ohen zmiernime (bude to pekne bublať a prskať... ako hovorím ja "papulovať" 😛 / Put the mixture into the mixer add about 200ml of water and mix to make smooth curry base. Return this back to kadhai and bring to boil. Reduce the heat.

Pridáme sladkú smotanu a premiešame. Teraz by som mala pridať niekoľko blizien šafránu, ale nemala som. Ak máte, pridajte ich teraz. / Add fresh cream and stir well. Now you can add few saffron strands (I didn't have them.) 

Malai kofta curry


Ak treba omáčku trošku zriediť, pridajte po troškách vriacu vodu a premiešajte. Omáčka však musí byť hustá. / If the curry is too thick add some boiling water and stir well. But be careful, curry can't be too thin, it's not a soup.

Nakoniec vložíme kofty, zľahka premiešame, odstavíme z ohňa a na 10 minút prikryjeme a necháme odležať. / Finally add your koftas, mix gently and remove from the heat. Cover and letnit rest for 10min. 



Malai kofta curry



Malai Kofta mám najradšej s Naanom, ale môžete si urobiť aj Puri, Chapati alebo Paratha. Keď Malai Kofta karí servírujete, môžete ho ešte posypať troškou nadrobeného paneeru alebo v reštauráciách používajú aj nastrúhaný cheddar (v Indii ten indický, fake). / Serve with Naan or Puri, Chapati or Paratha. When you are serving it you can sprinkle some crushed paneer on top.



Kofty sa po vypražení môžu aj zmraziť a keď ich budete potrebovať, vybrať z mrazničky, nechať povoliť a zohriať v rúre. Také zohriate potom vložiť do čerstvo urobenej omáčky.

2 komentáre:

  1. Tento recept se mi moc libi a uricte ho vyzkousim.Mel bych dva dotazy:
    1.Mlety kardamom bohuzel nemam, zato cely ano a hmozdir taky...mam si prasek udelat z celych tobolek nebo jenom ze seminek uvnitr? Nebo je to jedno?
    2.Pro kolik osob je tento recept urcen? Hadam tak 1-2?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V maziariku rozdrvte len semienka, teda rozlusknite tobolku a supku dajte prec. Porcia na osobu je asi 1-2 kofty. S plackami to dost zasyti. Nech sa dari a dufam, ze si pochutite :)

    OdpovedaťOdstrániť