pondelok 5. marca 2012

Patta gobi ki subzi (Kapustové Subzi) / Cabbage subzi

Tento recept mám od švagrinej. Prvýkrát, keď som takto upravenú kapustu jedla som neverila, že kapusta a čerstvý kokos sa môžu k sebe hodiť. A hodia! Tak je to asi vždy so všetkým. To čo najmenej očakávame, že môže byť výborná kombinácia, je obyčajne najlepšia kombinácia.


Kapustove subzi (thoran)



ČO POTREBUJETE:

1 malú hlávku kapusty / 1 small cabbage
1 červenú cibuľu / 1 red onion
4 strúčiky cesnaku / 4 garlic cloves
100ml Channa dal / 100ml channa dal
1 zelenú chilli papričku / 1 green chilli
olej / oil
1/2 lyžičky horčičného semienka / 1/2 tsp brown mustard seeds 
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce / 1/2 tsp black cumin (shahi jeera)
niekoľko karí lístkov / few curry leaves 
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp turmeric (haldi)
1/3 lyžičky kašmírskeho mletého chilli korenia / 1/3 tsp kashmiri chilli powder 
štipka Asafoetida / pinch of asafoetida (hing)
soľ / salt
hrsť čerstvého strúhaného kokosu / handful of freshly grated coconut 
malá hrsť koriandrovej vňate; nasekanej / handful of fresh chopped coriander leaves 


Kapustove subzi (thoran)



AKO POSTUPOVAŤ:

Channa dal si namočíme na 1 hodinu vo vode. Kapustu pokrájame na tenké pásiky. / Soak channa dal in water for an hour. Cut cabbage into stripes.

Kapustove subzi (thoran)


V panvici zohrejeme olej, pridáme horčičné semienko a rímsku rascu, necháme ich prasknúť. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a popražíme do mäkka, 2-3 minúty. / Heat oil in the pan, add mustard seeds and cumin, let them crack. Add chopped onion and fry on low heat until onion is soft, 2 to 3min.

Kapustove subzi (thoran)


Pridáme karí lístky a nakrájaný cesnak a znova 2 minútky popražíme. Pridáme kurkumu, chilli korenie a asafoetida a zamiešame... / Add curry leaves, chopped garlic and fry for 2min. Add turmeric, chilli powder and asafoetida and stir...

Kapustove subzi (thoran)


... ihneď pridáme nakrájanú kapustu, channa dal, ktorý sme scedili a nadrobno nakrájanú chilli papričku (odstránila som semienka). Premiešame, osolíme a na miernom ohni zakryté dusíme 10 minút. Občas premiešame. Nepodlievame vodou! Po 10 minútach pridáme kokos, premiešame a zakryté dusíme ďalších 5 minút. Nakoniec panvicu odstavíme z ohňa a vmiešame čerstvú koriandrovú vňať. Wok zakryjeme a necháme kapustu 10 minút odležať. / ... add cut cabbage, drain channa dal and finely chopped green chilli (you can remove the seeds). Mix well, add salt and cook it covered, on low heat, for 10min. Stir occasionally. Do not add any water. Then add freshly grated coconut, mix well and cook it covered for 5 more minutes. Remove the pan from the heat and stir in chopped coriander leaves. Let it rest covered for 10min.

Kapustove subzi (thoran)


Ja ju mám najradšej s Chapati. / Serve with Chapatis. 

 
3



Hlávková kapusta je jednou z najzdravších zelenín. Používa sa často aj v slovenskej a českej kuchyni a všetci poznáme kvasenú kapustu, ktorú treba jesť hlavne v zimných mesiacoch (pre vysoký obsah vitamínu C), aby sme naštartovali organizmus proti chorobám. Zbožňujem vianočnú kapustnicu, segedínsky guláš alebo kapustu k "vepřo-knedlo", ktorú moja mama robí s cukrom.

Aj ja som sa dala konečne na prvý pokus kvasenia a už sa neviem dočkať výsledku. Zatiaľ to vyzerá takto po 2 týždňoch...


1


5 komentárov:

  1. tak toto je naozaj nevsedna kombinacia, kapusticka a kokos!!! vyzera to zaujimavo, tak exoticky smrncnute ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kapustu mam rada, jednu hlavku mam aj doma, urcite zajtra vyskusam!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak mam hotovo, neni to 100%, protoze jsem nemela kari listky a koriandr..je to velice zajimave, nasladle, uvidime co na to manzel :) dam to jako prilohu ke keema ze vcera :)

    OdpovedaťOdstrániť